Zemin Yalıtımı

Zemin Yalıtımı

TANIM

Zemin yalıtımı; ısı kayıplarının önlenmesi amacıyla, ısı yalıtım malzemelerinin yatay olarak döşeme altına serilmesi suretiyle uygulanan sistemlerdir.

TEKNİK ÖZELLİKLER

  • Sudan ve nemden etkilenmez
  • Yanmaz
  • Ekonomik ve temin edilebilirdir
  • Kokusuzdur
  • Basınca karşı dayanıklıdır
  • Uzun ömürlüdür
  • Bakteri, haşere ve parazit barındırmaz

UYGULAMA ALANLARI

  • Konutlar
  • Okullar
  • İşyerleri
  • Fabrikalar
  • Oteller
  • AVM’ler

Vb. yerlerde uygulanmaktadır.

ÇEŞİTLER, BOYUTLAR VE UYGULAMA ŞEKLİ:

Döşeme Betonu Altında Isı Yalıtımı

Zemine oturan döşemelerde, ısı yalıtımını sağlamak amacıyla su geçirmeyen ve yüksek basınç mukavemetine sahip olan malzemeler kullanılmalıdır. Bu malzemeler, döşeme betonunun altına yatay bir biçimde serilerek uygulanır.

Döşeme betonu, ısı yalıtımı esnasında oluşabilecek deformasyonlardan etkilenebilir. Bu nedenle ısı yalıtım malzemeleri, su geçirmeyen özellikte ve dayanıklı yapıda olmalıdır. Su geçirmeyen ve yüksek basınca karşı oldukça dayanıklı bir malzeme olan XPS levhalar, zemin yalıtımında tercih edilmektedir.

Isı yalıtımı yapılacak olan yerin altındaki zemin, ısı yalıtım malzemelerinin serilmesine uygun hale getirilmelidir. Malzemeler birbirleriyle çok sıkı kenetlenmiş olmalıdır. Aralarında herhangi bir boşluk kalmamalıdır.

Döşeme Betonu Üstünde Isı Yalıtımı

Bu yöntem, ısı yalıtım malzemelerinin döşeme betonu üstüne serilmesiyle uygulanır.

Döşenecek betonun yüzeyi, düzgün, temiz ve çeşitli atıklardan arındırılmış olmalıdır. Isı yalıtım malzemeleri yeterli mukavemete sahip olmalıdır.

Isı yalıtımı mineral yünlerle (taş yünü vb.) yapılacaksa eğer; üzerine 0,12 mm kalınlığında polieliten folyo serilmelidir. Aksi halde nem, yalıtım malzemesine nüfuz edecektir.

Taş Yünü

İnorganik hammaddelerin 1350 °C – 1400 °C sıcaklıklarda eritilerek elyaf haline getirilmesi sonucunda oluşmaktadır. Malzemenin %99’u hava boşluklarından oluşmaktadır. Kolay ıslanan bir madde olduğundan, içine su itici silikon malzemeler katılarak kuru kalması sağlanmaktadır. Böcekler ve haşereler tarafından tahrip edilemez. Kullanılacak olan yere ve amaca göre farklı boyutlarda; değişik kenar ve yüzey şekillerinde şilte, levha, boru olarak üretilmesi mümkündür.

Ekstrüde Polistren (XPS)

Basınca karşı dayanımı yüksek, bünyesine su almayan, nemden etkilenmeyen bir ısı yalıtım malzemesidir. Homojen bir hücre yapısına sahiptir. Polistren hammaddesinden ekstrüzyon yoluyla üretilmektedir.  Basma dayanımı yüksektir. Kullanılacak olan yere ve amaca göre farklı boyutlarda; değişik kenar ve yüzey şekillerinde levha olarak üretilmesi mümkündür.

Ekspande Polistren (EPS)

Petrolden elden edilen, beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır (karbon takviyeli olanlar gri renktedir.) Bilinen en ekonomik ve aynı zamanda en kaliteli ısı yalıtım malzemesidir. Çok hafiftir, cepheye yük getirmez, kalınlığı incelmez ve performansı ömür boyu sabit kalır.

RENKLER VE DOKULAR

Zemin yalıtım malzemelerinde belirgin bir renk kartelâsı bulunmamaktadır.

KALİTE SINIFI

Isı yalıtım malzemeleri, “TS 901 – EN13162, TS7316 – EN13163, TS11989 – EN13164, TS EN 13165, TS EN 13167, TS 2193 – EN 13166, TS 418 – EN 12201, TS 304, TS EN 13171, TS EN 13169, TS EN 13170” standartlarına sahiptir.

KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM

Zemin ısı yalıtım malzemeleri, oldukça kullanışlı ve uzun ömürlüdür.