Yüzeysel Su Yalıtımı
TANIM
Suyun bulunabileceği dış ortam ile yapı kabuğu arasında su geçirimsiz bir alan oluşturmak için yapılan bütün işlemlerin genel adıdır. Yüzeysel su yalıtım malzemeleri, suyun yapı içerisine girmesini engellerken; yönlendirme elemanları sayesinde, toplanan suyun binadan uzaklaştırılmasını sağlamaktadır.
TEKNİK ÖZELLİKLER
- Su basıncına,
- Zeminin yapısına,
- Yapıdan beklenen hareketlere,
- Ürünün üzerine binecek olan olası yüklere,
- İklim koşullarına ve diğer detaylara karşı dayanıklıdır.
UYGULAMA ALANLARI
- Toprak ile temas eden duvarlar
- Temele ve zemine oturan döşemeler
- Dış duvarlar
- Balkon, teras ve eğimli çatılar
- Banyo, tuvalet, mutfak gibi ıslak zeminli yerler
- Temel perde alanları
ÇEŞİTLER, BOYUTLAR VE UYGULAMA ŞEKLİ:

Temelde Yalıtım

Temelde yapılan uygulamalarda yapılacak ilk iş; zeminin etüdü ve eğer varsa zemin suyunun test edilerek olası etkilerinin incelenmesidir. Bina, yapılan su yalıtımının üzerine inşa edilir ve suyun etki edebileceği seviyeden temele kadar olan bütün duvarlara su yalıtımı uygulanır. Binanın oturacağı alandan daha geniş temel çukuru açılamadıysa eğer; bu durumda binanın oturacağı bir betonarme çanak yapılır ve çanağın iç tarafına su yalıtımı yapılır, sonrasında da bina bu çanağın içine oturtulur. Suların yapıdan uzaklaştırılması amacıyla yapılacak olan drenaj (tahliye) sistemiyle de uygulamalar tamamlanır.
Bohçalama Metodu ile Temel Yalıtımı

Temelde yapılan yalıtım işlemleri bu yöntemle yapılmaktadır. Bu yöntem;
Bina temelinin, bir membran tabaka ile çepeçevre sarılarak yapılması işlemidir. Öncelikle membran tabakanın üzerine serileceği zemin hazırlanır. Hazırlanan bu zemin düzgün yüzeyli bir grobeton katmanı olmalıdır. Bu grebeton katmanın üzerine en az iki kat olmak üzere, 3 veya 4 mm kalınlığında membran yapıştırılır
Bitüm Esaslı Malzemeler

Bir hidrokarbon bileşiği olan bitüm, doğada katı veya sıvı halde bulunabildiği gibi, günümüzde ham petrolden de elde edilmektedir. Suya dayanıklı olduğu ve yalıtım özelliği olduğu için su yalıtım malzemesi olarak kullanılmaktadır. Bitümün doğal ya da yapay mineral maddeleri ile karışımına asfalt denir. Bazı bitümlü madde çeşitleri şunlardır;
- Doğal asfaltlar: Göl asfaltları, kum asfaltları, kaya asfaltları
- Petrol asfaltlar: Asfalt bazlı, parafin bazlı, asfalt parafin bazlı
- Katranlar
RENKLER VE DOKULAR
Su yalıtım uygulamalarında belirgin bir renk kartelâsı bulunmamaktadır.
KALİTE SINIFI
Yalıtım sistemlerinin kalitesi; üretilen malzemenin kalitesine, malzeme ömrüne ve dayanıklılığına bağlıdır. Ayrıca ürünler, TS EN 11758-1, TS EN 13707, TS EN 13967, TS EN 13969 standartlarına bağlıdır.
KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM
Su yalıtım malzemeleri; kullanım amacı ve uygulanacak bölgeye göre; ortamdaki su basıncına, zeminin yapısına, yapıdan beklenen hareketlere, ürünün üzerine gelecek olası yüklere, iklim koşullarına ve yapıdaki detaylara göre seçilmelidir. Ayrıca düzenli olarak bakımlarının yaptırılması gereklidir.