Yürüyen Merdivenler
TANIM
Basamaklarının sürekli olarak dönmesini sağlayan bir düzenek üzerine yerleştirilmiş, elektrik ile çalışan merdivenlerdir. İnsanların emek harcamadan, iki kot arasında iniş çıkış işlemlerini daha hızlı olarak gerçekleştirmelerini sağlayan araçtır. Yapı itibarıyla asansörlere göre daha fazla insan taşıma kapasitesine sahiptir. Geçmişi, 1859 yılında patentinin alınmasına dayansa da; bu patent altında üretim yapılmamıştır. İlk yürüyen merdiven; Worl Fair Ground’da, Chicago’da 1892 yılında yerleştirilmiştir. Gelişmiş yürüyen merdiven, 1899 yılında ABD Yonkers’de imal edilerek hizmete sunulmuştur. 1900 Paris Dünya Fuarı’nda yürüyen merdivenlerin kullanıcılara tanıtılmasından sonra tüm dünyada kullanımları artmaya başlamıştır.
TEKNİK ÖZELLİKLER
- Az yer kaplaması,
- Güvenilirliği,
- Büyük kitlelere hitap etmesi
- Kesintisiz çalışması
- Hızı,
- Zaman tasarrufu
- Dış görünümünün estetiğini
UYGULAMA ALANLARI
- Restoranlar
- Oteller
- Tatil köyleri
- Apart oteller
- AVM’ler
- Havaalanları
- Metro istasyonları
- Otogarlar
- Tren istasyonları
- Marketler
- Fabrikalar
- Eğimli tepeler
- Parklar
- Üst geçitler
- Sinema salonları
- Kültür merkezleri
- Bankalar
- Kamu binaları
- Sergi sarayları
- Hastaneler
ÇEŞİTLER, BOYUTLAR VE UYGULAMA ŞEKLİ:

Yürüyen Merdivenler

Çalışma prensibi olarak konveyörlere (Yükleri veya gereçleri havadan veya yerden taşımaya yarayan ayrıca kapalı devre çalışan mekanizma) benzemektedir. Yürüyen merdivenlerin altlarında dönüş istasyonu, üst kısımlarında ise tahrik istasyonu bulunmaktadır. Bu istasyonları birbirine bağlayan raylar kapalı bir döngü oluşturur. Basamakların bağlantısının sağlanması ve tahrik edilmesi için tekerlekli zincirler kullanılır. Kapalı döngü içindeki basamakların birbirlerini takip etmesini alt ve üst istasyondaki zincir dişlilerinin arasına gerilen zincirler sağlar. Yürüyen merdivenlerin hızı 1 m/sn’den daha yüksek olarak ayarlanamaz. Yürüyen merdivenlerin basamak hızları 0,5 ila 0,75m/sn arasında seçilir. Yürüyen merdivenler için tırmanma açısı standart hâle getirilmiş olup, 25°, 27,3°, 30° ve maksimum eğim 35° olarak belirlenmiştir. Basamak genişlikleri de 600 mm, 800 mm, 1000 mm olarak belirlenmiştir.
Yürüyen merdiveni oluşturan unsurlar şunlardır.
- İskelet
- Tahrik motor grubu
- Ana tahrik zinciri ve dişlisi
- Basamaklar ve makaraları
- Basamak tahrik dişlisi
- Basamak teker hattı (kılavuzu)
- El bandı
- El bandı tahrik zinciri ve dişlisi
- El bandı tahrik kasnağı
- El bandı gergi tekeri
- Alt ve üst taban yüzeyleri
- Emniyet freni
- Giriş platformu
- Giriş basamağı
- Yağlama düzeneği
- V kayışı
- Korumalar
- Kumanda panosu
Dış Mekan Yürüyen Merdiven

Şekil ve mekanizma olarak diğer yürüyen merdivenlerden farkı bulunmayan bu merdivenler, dış ortamda kullanıldıkları için paslanmaz çelik malzemelerden üretilmektedir.
Spiral Yürüyen Merdiven


Şekil ve mekanizma olarak diğer yürüyen merdivenlerden farkı bulunmayan bu merdivenler, dış ortamda kullanıldıkları için paslanmaz çelik malzemelerden üretilmektedir.

Yürüyen Yol

Yürüyen yollar, yürüyen merdivenlere özellikleri bakımından çok benzemektedir. Yürüyen merdivenlerin tüm avantajlarını sağladığı gibi, basamak içermemesi nedeniyle de, bagaj, bavul ve alışveriş arabalarının taşınması açısından çok uygundur. Yürüyen yollar, düz alanda yolcu ve yük taşınmasına olanak sağladığı için artı bir özelliğe sahiptir.
RENKLER VE DOKULAR
Yürüyen merdivenler metal malzemelerden yapılmaktadır. Bu yüzden, yürüyen merdiven sistemlerinin belirli bir rengi yoktur. Ağırlıklı olarak metal tonlar ve siyah renkler kullanılmaktadır. Merdiven basamakları kullanıcı isteğine veya kullanım amacına göre renklendirilebilmektedir. Bu tür uygulamalarda da çoğunlukla kullanılan renk sarıdır.
KALİTE SINIFLARI
Yürüyen merdiven üretimini ve montajını yapan firma, TS EN 115-1+A1 standartlarını sağlamak zorundadır.
KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM
Üretici firmalar en az 3 yıl garanti vermektedir. Ancak düzenli bakım ve temizliğine dikkat edildiği takdirde uzun bir kullanım ömrü de sunulabilmektedir. Yürüyen merdivenlerin bakımları ve kontrolleri çok önemlidir. Bu nedenle, yetkili teknik personel tarafından yapılmalıdır. Bu bakımlar periyodik olarak yaptırılmalıdır.