Yeşil Duvar Kaplama
TANIM
Dikey olarak bir alana, ya da bir duvar yüzüne taşıyıcı sistemler üzerine dikilmiş bitki örtüsüdür. Yapıların, çatı ve duvarlarının bitki ile örtülmesi sistemine dikey bahçe denir. Tarihte, gerek estetik gerekse de iç mekân ortam havasını kontrol etmek için yapının duvarlarında yapılan uygulamadır. Tarihte bu sistemle ilgili bazı örnekler bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi Pompei’dir. Pompei esnafları, roma mozolelerini, yetiştirdikleri sarmaşıklar ile süslemişlerdir. Tarihte örneklerine çok rastlanan bu sistem fikri, yaklaşık 2500 yıl öncesinde Babil’de ortaya çıkmış bir fikirdir. Antik Babil Kralı II. Nebuchadnezzar, yeşil duvarların atası olarak bilinen Babil’in Asma Bahçelerini yaptırmıştır. Yeşil duvar (dikey bahçe) iki kısma ayrılmaktadır. Yeşil cepheler ve yaşayan duvarlar.
TEKNİK ÖZELLİKLER
- Enerji tasarrufu
- Karbon emilimi
- Oksijen üretimi
- Ses yalıtımı
- Konum edinimi
- Yaban hayatı için yer temini
- Toz tutma
- Yağmur suyunun etkisini azaltmak
- Tarım alanı (dikey çiftçilik) oluşturma
- İnsanların iyi hissetmesi
UYGULAMA ALANLARI
Her türlü iç ve dış mekanda uygulama yapılabilir.
- Otel lobileri,
- spa merkezleri,
- havuz duvarları
- toplantı odaları
- konut projelerinde istinat duvarları
- yol kenarları
- binaların iç ve dış cepheleri
ÇEŞİTLER, BOYUTLAR VE UYGULAMA ŞEKLİ:
Yeşil duvarlar üç kısımda incelenmektedir.
- Yeşil Cepheler
- Modüler kafes panel sitemleri
- Izgara ve tel halat ağ sistemleri
- Yaşayan Duvarlar
- Peyzaj duvarları
- Bitkilendirilmiş duvarlar
- Modüler yaşam duvarları
- Yosun duvarlar

Yeşil Cepheler

Yapılara bağımsız olarak monte edilebilen sistemlerdir. Tırmanıcı diye tabir edilen bitkiler, çitler ve sütunların üzerine kadar çıkabilir; ayrıca farklı bitki örtüsüne ait bitkiler de yeşil duvar sisteminin birer parçası olabilir.
Modüler Kafes Panel Sistemleri

Sistemin yapı taşı, çelik tel kaynaklı galvanizli örtüden yapılmakta olup; hafif ve üç boyutlu panellerden oluşmaktadır. Duvar yüzeyinde yeşil bir cephe oluşturmak için tasarlanmıştır. Bitki dallarının çok destekli yapıyla birlikte gelişimi sınırlanmakta ve bina yüzeyini kaplamaktadır. Paneller sert oldukları için yapılar arasına yayılabilir ya da ayrı bir yeşil duvar için kullanılabilir.
Izgara Ve Tel Halat Ağ Sistemleri

Izgaralar, yoğun yapraklı ve hızlı büyüyen tırmanıcı bitkileri desteklemek için tasarlanırlar. Tel ağlar, yakın aralıklarla oluşturulan destek sistemleridir. Daha yavaş gelişen bitkilere ek destek sağlarlar. Her iki sistemde de yüksek kalite de çelik kablolar, demirler ve donatılar kullanılmalıdır. Çeşitli büyüklük ve modelde esnek dikey ve yatay tel halatlar; çapraz kıskaçlarla birbirine bağlanarak oluşturulmaktadır.
Yaşayan Duvarlar

Biyolojik duvarlar ya da dikey bahçeler olarak da adlandırılırlar. Dikey modüller ya da bitki örtülerinin birleştirilmiş şeklidir. Bu paneller; plastik, polyester, sentetik kumaş, kil, metal ve betondan yapılmakta ve çeşitli yoğunluktaki bitkileri desteklemektedir. Bitki örtüsündeki çeşitlilik ve yoğunluktan dolayı, yaşayan duvarlar korunmaya ihtiyaç duymaktadır. Metal bir çatı, PVC katmanı ve hava katmanı (toprağa ihtiyaç duymamaktadır), bu sistem çeşitli bitki türlerini (karışık bitki örtüsü-çok yıllık çiçekler, çalılar, eğrelti otları, vb.) desteklemekte ve farklı iklimsel çevrede iyi bir performans sergilemektedir. Bakımı kolay ve iklim şartlarına uyum sağlayabilecek bitkiler kullanılmalıdır.
Peyzaj Duvarlar

Peyzajın evrimi olarak da tabir edilir. Peyzaj duvarları, eğimli alanlarda uygulanmakta olup öncelikli fonksiyonu gürültüyü azaltmak ve şevli alanlarda erozyon tarzı istenmeyen olaylara karşı stabile etmektir. Genellikle bitkilerin gelişimi için istiflenmiş beton ya da plastikten yapılmış materyallerin oluşturduğu boşluklarda uygulanmaktadır.
Bitkilendirilmiş Duvarlar

Bitkinin gelişme ortamını fiziksel olarak desteklemek adına, sentetik kumaş ve ceplerden oluşan iki katmandan meydana gelen sistemdir. Kumaş, duvarları yüksek neme ve rutubete karşı korumak için su geçirmez özel astarla desteklenmektedir. Aşağıdan yukarı doğru hareket eden sulama sistemiyle besinler, tüm sisteme eşit olarak dağıtılmaktadır.
Modüler Yaşam Duvarları

Modüler sistemler, gelişme büyüme ortamında bitki materyallerini desteklemek için kare ya da dikdörtgen panellerden oluşan sistemlerdir. Modüler yaşam sistemleri; birçok sayıdaki teknolojik yeniliklerle, yeşil çatı için kullanılan modüllerin bir kısmından ortaya çıkmıştır.
Yosun Duvarlar

Özel bir işlemden geçirilerek mumyalanan bitkilerin özsuyu hücre çeperinde hapsedilir. Yapılan bu işlem sonrası, içerisinde bulunan bu su ile yosunlar bozulmadan ortalama 8 – 10 yıl boyunca canlı kalabiliyor. Yüksek nemli ortamlar haricinde, ışık görmeyen tüm iç mekân alanlarda yosun duvar uygulaması yapılabilmektedir. Dış mekanda yapılacak yosun duvar uygulamaları, hava şartlarından dolayı hızlı bir şekilde deforme olacağından tavsiye edilmemektedir.
RENK/DOKU
Doğal bitkiler kullanıldığından dolayı dokusu ve rengi, kullanılan bitki örtüsüne ve rengine göre değişiklik göstermektedir
KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM
Canlı bir yapıya sahip olan dikey bahçeler, bakım açısından zahmetli bir yapıya sahiptir. Uygulaması yapılan duvarlar, her ay 2 kez otomatik sulama ve gübreleme sistemlerine özel besin solüsyonlar eklenmek için kontrol edilir. Dikey duvarlarda sulama önemli bir role sahiptir. Bitkilerin sulanmasının yanı sıra, gübreleme ve nemlenme ihtiyaçları da otomatik olarak bu sistemle gerçekleşir. Formları ve sağlıkları korunması için budama ve ilaçlamalar yapılmalıdır. Bu tür, bakımı profesyonelce yapılan sistemlerin ömürleri 20 – 25 yıldır. Yosun duvarlar, çok fazla bakım gerektirmeyen sistemlerdir, ortalama 8 – 10 yıl tazeliklerini korurlar.