Yangın Kapıları

Yangın Kapıları

TANIM

Yangın, insan hayatının olağan akışı içerisinde var olan ve her ne kadar istenmese de meydana gelebilen olumsuz durumlardır. Yangın, 1. Dakikada yayılmaya, 2. Dakikada duvardan ilerleyerek bulunduğu odayı kaplamaya, 4. Dakikaya gelindiğinde ise oda sıcaklığını 600°’ye kadar çıkarmaya başlar ve artık tahliye için çok geçtir. 7. Dakikadan itibaren ise oda sıcaklığı 1000° ye kadar çıkar ki artık bu noktadan sonra zehirli duman ve alevler tüm alana yayılır ve insanların ölümlerine sebep olur. Bu durumda, 4. dakikaya gelmeden, yangın alanı acil ve güvenli bir şekilde tahliye edilmelidir. Yangın kapıları yönetmeliğine göre, yapı içerisinde bulunan oda kapıları, en az 30 dakika yangını tutabilmelidir. Şaft kapılarında bu süre en az 90 dakika olmalıdır. Tahliye işlemini sağlayan ve yangının yayılmasına engel olan yapı elemanına, yangın kapısı denir. Yangın kapıları, özellikle kalabalık kitlelerin yaşadığı bölgelerde ve insan hareketliliğinin yoğun bulunduğu mekânlarda büyük önem arz etmektedir. İnsan sağlığını yangın ve duman gazının etkilerinden izole etme amaçlı üretilirler. Yangın kapıları yanmaz ve kaymaz malzemelerden yapılmalı ve ışıklandırılmalıdır.

TEKNİK ÖZELLİKLER

  • Bu kapıların üzerinde push-bar ( panik bar ) yani, kolayca açılabilen mekanizması olan açma kolu olmalıdır.
  • Yangın kapıları, kolayca görülebilen açıda ve kolay ulaşılabilir mesafede olmalıdır.
  • Ayrıca yangın kapıları üzerinde; acil kaçış yönünü gösteren ışıklı armatürler de bulunmalıdır (exıt armatürü )
  • Yangın kapılarına otomatik kapanmayı sağlayan hidrolik iticiler monta edilmeli, kaçıştan sonra, kapının açık kalarak duman geçmesine mani olunmalıdır.
  • Yangın merdivenlerine kaçmaya mani olacak malzeme ve ekipman konmamalı, klima cihazları, ısıtma sistemleri kurulmamalıdır.
  • Yangın merdiveni son çıkışı kilitlenmemeli, güvenlik çözümleri temin edilerek yangın merdiven çıkışının sürekli açık olması sağlanmalıdır.
  • Yangın merdivenleri dış ortama açık olmalı yani temiz hava temaslı olmalı, veya bina içinde teşkil edildiyse, duman ve ısı geçirmez yangın kapısı ile izole edildikten sonra; pozitif basınç fanı ile basınçlandırılmalıdır.

UYGULAMA ALANLARI

  • Konutlar
  • Konaklama amaçlı binalar
  • Kurumsal binalar
  • Büro binaları
  • Ticaret amaçlı binalar
  • Endüstriyel yapılar
  • Toplanma amaçlı binalar
  • Depolama amaçlı tesisler
  • Yüksek tehlikeli yerler
  • Karışık kullanım amaçlı binalar

ÇEŞİTLER, BOYUTLAR VE UYGULAMA ŞEKLİ:

  • Panik barlı yangın kapıları
  • Metal yangın kapıları
  • Cam yangın kapıları

Panik Barlı Yangın Kapıları

Yangın anında panik yapan insanların yangın kapılarını açamadıkları gözlemlenmiştir. Bunun üzerine klasik kollu yangın kapılarının yeteri kadar güvenli olmadığı ortaya çıkmıştır. Bu da yangın kapısı yaparken kolay açılabilen kapılar yapmak zorunluluğu doğurmuştur. Panik bar sistemi, işte bu düşünceler doğrultusunda ortaya çıkmış bir sistemdir. Panik bar sistemine sahip yangın kapılarının dışarıdan açılmaları zordur. Buna karşılık, içeriden bir kolu indirerek rahat bir şekilde kapının açılması sağlanmıştır. Yangın kapısı içeriye doğru değil dışarıya doğru açılmalıdır. Eğer yangın kapısının açılma süresi uzarsa, insanların panik yaparak izdiham çıkarma olasılığı yükselir. Panik barlı yangın kapıları tek kanat ve çift kanat olarak üretilirler. Yangın kapıları 900 x 2050 / 1000 x 2050, 900 x 2100 / 1000 x 2100, 900 x 2150 / 1000 x 2150 cm ebatlarında üretilirler.

Metal Yangın Kapıları

Gözetleme Bölmeli Yangın Kapıları

Metal yangın kapıları DTP sac, galvaniz sac ve paslanmaz çelik levhalardan üretilirler. Dış korumalar için ısı bariyeri vardır. Metal yangın kapı kasaları 1mm ve 1,5mm paslanmaz çelik levhalar kullanılarak oluşturulur. Dayanıklılık açısından diğer kapı modellerinden daha mukavemetli bir yapıya sahiptir. Yangın kapıları tek kanat ve çift kanat olarak üretilirler. Metal yangın kapıları yapının yangın merdivenine çıkış noktasında inşa edilir. Yangın kapılarının duvara montajı esnasında, ne duvar birleşim noktasından ne de kapı kanat ve kasa birleşim noktasından sızdırma yapmayacak şekilde monte edilir. Kapı kanadı ile kasası arasına yanmaz, yüksek ısıya dayanıklı ve duman sızdırmaz özel fitiller uygulanır. Metal yangın kapılarının genel özelliği; izolasyon malzemesi olan taş yününün arasına dikey oluklu saclarla konulmasıdır. Bu malzemelerin her iki tarafına alçıpan plaklar yerleştirilir. Üzerleri iç ve dış gövde sacları ile kapatılır. Uygun kapı kolu ve panik bar yerleştirilir. Yaylı menteşe, soğuk duman fitili ve yangın fitili de eklenerek montaja hazır hale getirilir. Yangın kapılırının sıcaklık dayanımları 50° ila 200° arasında değişmektedir. Metal yangın kapılarına ateşe dayanıklı yanmaz camdan gözetleme bölmeleri de konulabilmektedir. Yangın kapıları 900 x 2050 / 1000 x 2050, 900 x 2100 / 1000 x 2100, 900 x 2150 / 1000 x 2150 cm ebatlarında üretilirler.

Camlı Yangın Kapıları

Camlı Yangın Kapıları, çelik, paslanmaz çelik çerçeveli ve çelik kasalı cam kapılardır. Camın estetikliği sayesinde normal kapılar gibi kullanılabilir. Yangın anında kapalı duruma geçerek yangın kapısı görevini yapar. Yangının bir mekândan diğer mekâna dağılmasını önler. Yüksek ısıya dayanıklı camlar sayesinde E/EI/EW yangın dayanım sınıflandırmalarına göre 30, 60, 90 ve 120 dakika, alevlerden ve dumandan koruma sağlar. Camlı yangın kapıları, birlikte kullanıldığı çelik malzemeler ile birlikte çalışır ve yangın testlerinde birlikte değerlendirilirler. Cam alanında bir kısıtlama olmadığından, camlı yangın kapıları; çok zarif, şık, estetik ve diğer camlı doğramalardan farksızdır. Estetik görüntünün yanı sıra yangından yüksek koruma sağlar.

RENKLER VE DOKULAR

Kullanım alanında daha çok kırmızı, yeşil ve mavi renkler tercih edilmektedir. Çift kanatlı yangın kapılarında da beyaz veya bej renkler daha çok kullanılmaktadır. Özel yapım yangın kapılarında istenilen renk uygulanabilmektedir. Ancak yangın kapılarında renk seçimi oldukça önemlidir. Yapımızın mevcut renginin zıt renkleri veya bu renkten fark edilebilecek şekilde değişik bir renk tercih edilmelidir. Yangın anında panikleyen kişiler duvar rengi ile aynı veya yakın tonlardaki renkleri ayırt edemeyeceği için izdihama yol açarlar. Bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak için canlı ve duvar rengine zıt renkler tercih edilmelidir.

KALİTE SINIFI

Yangın kapılarının tüm bileşenlerinin yangına dayanıklı olması ve gerekli tüm performansları sağlaması gerekir. Yangın kapılarının tüm bileşenleriyle test kanıtı (TS EN 1634-3) standartlarını taşıması gerekmektedir. Kapılarınızın yangın dayanımı yangın test laboratuarları tarafından sunulan kapının tasarımı ve ölçülerinin birebir kapı projenizle örtüşmesi gerekmektedir. Setleri belirtilen test standartlarına göre elde ettiği YANGIN, SOĞUK DUMAN ve SICAK DUMAN test kanıtları sayesinde E/EI/EW 30/ 60/ 90 ve 120 dakika kapılar için uygundur.

KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM

Yangın kapıları metal malzemelerden ve yüksek ısıya dayanıklı camdan yapıldığı için, kullanım ömrü oldukça uzundur. Asli görevi olan yangın önleme işini icra etmediği sürece yapının ömrü kadar ömrü vardır. Yangın kapılarının görevlerini tam anlamıyla yapabilmesi için rutin bir şekilde kontrolü yapılmalıdır. Panik barlar, kapı kolları, alev geçirmez fitiller, duman geçirmez fitiller ve yaylı menteşelerin görevlerini yapıp yapmadığının kontrolü en geç iki yılda bir yapılması gerekmektedir.