Uygulandığı Yüzeye Göre Yangın Yalıtımı
TANIM
Yapılarda kullanılan malzemelerin çoğu, yanıcı madde olduğundan, yangın riski artmaktadır. Bu riskler de beraberinde yangınları getirmektedir. Bu yangınlar sonucunda, yapılarda meydana gelebilecek can ve mal kayıplarının en aza indirilebilmesi adına yapılan uygulamalara yangın yalıtımı denir.
Yangın yalıtımı, yangın söndürülünceye kadar geçen sürede binanın ayakta kalması için taşıyıcı kısımlara ve de güvenli bir şekilde kaçış amacıyla oluşturulan bölümlere uygulanır. Dışarıdan yangının sıçramaması için çatı ve cepheler ile kazan dairesi gibi patlama riski yüksek olan yerlere uygulanır. Ayrıca, duman ve ısının yayılmaması için hava kanallarına ve tesisat borularının geçtiği bölgelere de yangın yalıtımı uygulanır.
TEKNİK ÖZELLİKLER
- Isıya karşı direnç oldukça yüksektir
- Uygulaması rahat ve kolaydır
- Ekonomiktir
- Dayanıklı yapıdadır
- Hafiftir
UYGULAMA ALANLARI
- Konutlar
- Okullar
- İşyerleri
- Fabrikalar
- Sinemalar
- AVM’ler
- Gösteri Merkezleri
- Gemiler
Vb. yerlerde uygulanabilmektedir.
ÇEŞİTLER, BOYUTLAR VE UYGULAMA ŞEKLİ:

Yangın Yalıtımının Uygulandığı Yüzeyler
- Asma tavanlarda,
- Güvenli bir şekilde tahliye yapılabilmesi için; kaçış koridorlarında, döşeme, tavan, kapı ve pencerelerde,
- Binaya dışarıdan yangın sıçramaması için; çatı ve cephelerde,
- Kazan dairelerinde,
- Duman ve ısının yayılmasını önlemek için; havalandırma kanallarında,
Bu vb. birçok bölgeyi yangın yalıtımının uygulandığı yüzeyler olarak söyleyebilmek mümkündür.
Asma Tavanlarda

Binaların asma tavanlarında yangından gelebilecek zararları minimize etmek için yangın yalıtımı uygulanmalıdır. Bu bölgelerde; taş yünü, cam köpüğü, alçı panolar, özel slikon ve mastikler, vermikülit yanmaz paneller gibi malzemeler tercih edilmektedir.
Güvenli Tahliye İçin Koridorlarda

Yangın esnasında, güvenli bir şekilde tahliye için kaçış koridorları, yangın bölmeleri gibi yerlerde yangın yalıtımı uygulanmalıdır. Bu bölgelerde genellikle taş yünü ve kompozit paneller kullanılmaktadır. Kompozit paneller duman ve ısı dayanımını sağlarlar. Taş yünü kullanım sıcaklığı -55 – (760) °C arasındadır. A1 yanmazlık sınıfına sahip bir yangın yalıtım malzemesidir.
Çatı ve Cephelerde

Yapıya dışarıdan yangın sıçramaması için çatı ve cephelerde yapılacak olan yalıtım çok önemlidir. Bu bölgelerde; cam yünü ve perlit daha çok tercih edilmektedir. Cam yünü: Yangın sınıfı A olduğundan, yangın güvenliğinin istendiği yapılarda güvenle kullanılmaktadır. Perlit: Dayanım sıcaklığı üst sınırı 1200 °C’dir. Yangın sınıfı A’dır.
Kazan Dairelerinde

Kazan daireleri gibi patlama riski taşıyan bölgelerde uygulanacak olan yangın yalıtımı çok büyük önem taşımaktadır. Bu bölgelerde uygulanacak olan yanın yalıtımında çeşitli yalıtım malzemeleri kullanılmaktadır.
Havalandırma Kanallarında

Havalandırma kanalları genellikle metal malzemeli sacdan üretildiğinden dolayı, yangın sırasında çok hızlı biçimde deforme olmaktadır. Bu kanalların dayanıklı hale getirilebilmesi için; çelik askı çubukları ve delikli traverslerden oluşan asma bir konstrüksiyon ve bunun üzerine sürülecek olan çift katlı alçı malzemelerden oluşan bir yalıtım yapılması gerekmektedir.
RENKLER VE DOKULAR
Yangın yalıtım uygulamalarında belirgin bir renk kartelası bulunmamaktadır.
KALİTE SINIFI
Yangın sınıfları, Avrupa Normlarında EN 2’de tanımlanmıştır. Dolayısıyla; Avrupa birliği standartlarını kabul edip kullanan ülkemizde de Yangın Sınıfları; TS EN 2 ve TS EN 2/A1 Türk Standartlarına göre tarif edilmiştir;
KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM
Yangın yalıtım malzemeleri uzun ömürlüdür.