Tekil Isıtma Tesisatı

Tekil Isıtma Tesisatı

TANIM

Doğalgaz, kömür veya petrol atıkları ile yanan kazanlar ve kombiler vasıtasıyla açığa çıkarılan ısıtma enerjisini tek bir mekâna borular, alttan ısıtma ve radyatör sistemleri aracılığıyla iletilmesi amacıyla yapılan tesisattır. Kombi veya kazan tipi ısıtma cihazları (kat kaloriferi) kullanarak yapılacak sistemlerle; villaların veya merkezi ısıtma tesisatı bulunmayan çok katlı binaların bağımsız olarak ısıtılmasıdır.

TEKNİK ÖZELLİKLER

  • Değişik sıcaklıklara ayarlanabilir olması,
  • Tatil günlerinde tamamen söndürülebilmesi,
  • Dairede kısmi ısıtmanın yapılabilmesi,
  • Otomatik kontrol düzeniyle büyük çapta yakıt tasarrufunun sağlanabilmesi,
  • Sıcak su ile ısınma işlemini ortak gerçekleştirmesi,
  • Her türlü müdahaleyi anında yapabilme,
  • Yakıt olarak kullanılacak malzemeyi seçebilme,

UYGULAMA ALANLARI

  • Villalar / Konutlar
  • Restoranlar
  • Kafeler
  • Fabrikalar
  • İşyerleri
  • Yüksek katlı yapılar
  • Ofisler
  • Kreşler
  • Çiftlik evleri
  • Depolar
  • Siteler

ÇEŞİTLER, BOYUTLAR VE UYGULAMA ŞEKLİ:

Çift Borulu Tekil Isıtma Tesisatı

Isıtma sistemlerinden çıkan ana besleme borusu bütün radyatörleri dolaşır. Radyatör, sıcak suyu bir branşman ile ana borudan alır. Radyatörde soğuyan su tekrar ana boruya verilir. Her dolaşım, su sıcaklığını düşürür ve su tekrar kazana döndürülür. Sitemin ana özelliği, dönüşe yakın radyatörlerin daha soğuk su ile çalışmasıdır. Bu sistemde, bir hat üzerinde kullanılabilecek radyatör sayısı sınırlıdır. Çok sayıda radyatör kullanılması gerektiğinde, paralel tek borulu dağıtım sistemleri kullanılır. Hattaki bir sonraki radyatörün boyutları aynı olsa bile ısıtma gücü düşer.  Seri bağlanmış radyatörler (yüksek dirençler) nedeniyle yüksek güçte bir pompa gerektiği için pompanın elektrik sarfiyatı fazla olmaktadır.  Basit ve düşük maliyetli bir sistemdir.

Tek Borulu Tekil Isıtma Tesisatı

Merkezi ısıtma sistemleri içerisinde hacim ısıtıcısı olarak en çok kullanılan cihazlardır. Bu cihazlarda toplam ısı geçişinin yaklaşık %70 ile %80 kadarı taşınımla (konveksiyonla), %20 ile %30 kadarı ışınımla (radyasyonla) olmasına rağmen; geçmişten gelen, hatalı olarak verilen radyatör (kalorifer peteği) adı günümüzde de kullanılmaktadır. Radyatörler, yapımında kullanılan malzeme sınıfına göre, döküm, çelik, alüminyum ve panel olmak üzere dört gruba ayrılır. Kazan dairesinde bulunan kalorifer kazanının, ısıttığı suyu değişik dolaşım sistemleri ile yapının belirlenen noktalarında bulunan radyatörlere ileterek ortamı ısıtma şeklidir.

Radyatör Kalorifer Peteği

Isıtma sistemlerinde, ısıtılacak mahallin uygun bir yerine yerleştirilen ısıtıcı yüzeyi geniş cihazlardır. Radyatöre bir noktasından giren sıcak su, çıkış noktasına geldiğinde sıcaklığı azalmakta ve ısısını odanın havasına vermektedir. Isıtılan havayı bir akışkan olarak kabul edersek, radyatör petekleri arasında alttan üste doğru ısınan hava yükselmekte, konveksiyon ısı transferi gerçekleşmektedir. Radyatörlerin verdiği ısının %80’i konveksiyon, %20’si de radyasyon yoluyla oda ortamına geçer. Radyatörler, demir dilimlerinin birbirine eklenmesi ile meydana gelir. Döküm petek ve panel petek olmak üzere iki çeşit radyatör bulunmaktadır.

Döküm Radyatör (Petek)

Döküm yöntemi ile yapılan petek sistemleridir. Standart peteklerde kaba bir görüntü vardır ancak özel üretim peteklerde estetik açıdan oldukça güzel petekler elde etmek mümkündür. Bu tür radyatörler, paslanmaya karşı en dayanıklı olan tiplerdir. Dilimli yapısı sayesinde bölünebilmektedir. Mekânın büyük ya da küçüklüğüne göre az veya çok dilimler tercih edilebilir. Döküm petekler, ısıyı en iyi ileten sistemlerdendir. Sağlamlık ve ısı iletim özelliği en büyük tercih sebebidir.

Panel Radyatör (Petek)

Döküm peteklere göre daha estetik ve daha ince bir görüntüsü vardır. Panel petekler, döküm petekler kadar uzun ömürlü değildir. Sacları çok ince olduğu için, petekler çabuk ısınır ve çabuk soğur. Isı iletme özellikleri güçlü olduğu için döküm peteklere göre ısıtma gücü daha yüksektir. Döküm petekler gibi dilimli bir yapısı olmadığından mekânın boyutuna göre peteğe ekleme ya da çıkarma yapılmaz. Standart ebatlarda üretilen petekler, uygulama alanında kullanılır. Panel petekleri seçerken kullanılan sacın paslanma süresinin geç olmasına ve ısıyı yayma özelliğinin olmasına dikkat edilmelidir.

RENKLER VE DOKULAR

Isıtma tesisatları, tek parçadan oluşmadığından dolayı belirli bir rengi yoktur. Ancak son ısı yayıcı olarak kullanılan radyatörler, genel olarak beyaz renktedir. Metal ve değişik renklere de boyanabilmektedir.

KALİTE SINIFI

Kat kaloriferi kullanılan projelerde, TS EN 12952-1, kombi kullanılan sistemlerde ise TS EN 15502-1+A1 testlerinden geçmiş ve bu testler sonunda A sınıfı ya da 1. Sınıf standartlarında üretimi yapılmış ürünler kullanılmalıdır.

KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM

Tekil ısıtma sistemlerinde bulunan kazanların ömürleri, merkezi ısıtma sistemlerindeki kazanlara göre daha kısadır. Aynı şekilde kombili sistemlerde de kombi ömrü çok uzun değildir. Son zamandaki teknolojik gelişmeler sayesinde bazı üreticiler kombilerinin ömürlerine yapı ömrü kadar garanti verebilmektedir. Son olarak, radyatörler ise döküm ve panel ömrü olarak iki kısma ayrılır. Panel radyatörlerin ömürleri ortalama 10 ila 15 yıl arasında değişmektedir. Ancak döküm radyatörlerin ömürleri ortalama 20 ila 25 yıl kadardır. Üretici firmalar tarafından radyatörlere ortalama bu yıllar kadar garanti sunulmaktadır.