Spa (Salus Per Aquam)
TANIM
Latince bir kökene sahip olan; “Salus Per Aquam” kelimelerinin kısaltması olan SPA, “Sudan Gelen Sağlık” anlamına gelmektedir. Diğer bir deyişle de şifalı sular ile yapılan bakım demektir. Romalılardan bugüne kadar uygulanan su ve çamur terapilerinin günümüzdeki uygulanış şeklidir. Su ve çamur ile insanları rahatlatmak, tedavi etmek, masaj yapmak gibi uygulamalar SPA kapsamına girer. Kelime anlamından daha geniş bir kapsama sahip olan SPA, günümüzde yalnızca su ve çamur terapilerini değil; sıcak su havuzu, çeşitli masaj terapileri, aroma terapileri, güzellik ve bakım gibi sağlık kür hizmetlerine verilen bir isim olup su ile iyileşme, suyun kullanımından gelen sağlık, suyun sıcak, soğuk ve farklı biçimlerdeki uygulamaları ile kazanılan dinlenme ve ferahlama duygularının edinildiği bir uygulama ve uygulama merkezi olarak ön plana çıkmaktadır.
TEKNİK ÖZELLİKLER
- Her zaman temiz ve hijyenik olmalıdır.
- Kullanılan ışık tonu çok fazla ya da çok az olmamalıdır. Mumlar kullanılabilir.
- Renk tonu çok mat ya da çok dikkat çekici bir renk olmamalıdır.
- Dingin müzikler tercih edilmelidir. Doğanın sesleri huzur ve güven verir.
- Oda ısısı çok sıcak ya da çok soğuk olmamalıdır.
- Rahatlatıcı dinlendirici hoş kokular kullanılmalıdır. Tütsü kullanılabilir.
- Kullanılacak aksesuarlar odanın renk tonuna uygun olmalıdır.
- Duş ve havalandırma bulundurmalıdır.
- Yapısı itibariyle dışarıdan içeriye ses almamalıdır.
UYGULAMA ALANLARI
- Oteller
- Villalar / Konutlar
- AVM’ler
- Özel sağlık merkezleri
- Spor salonları
- Plajlar
- Yatlar
- Hamamlar
ÇEŞİTLER VE BOYUTLAR UYGULAMA ŞEKLİ:

SPA (Salus Per Aquam)

Spa’nın etkileyici ve tamamlayıcı olması açısından masaj odasının düzeni çok önemlidir. Bu nedenden dolayı masaj odasında bulunan bir çok etken bu ortamı etkilemektedir. Odanın rengi , kullanılacak aksesuarlar ve ekipmanlar gibi bir çok konu yüksek derecede önem arz etmektedir. Masajı yapan tererapistin konsantre olması ve masajı alan kişinin kendini güvende ve rahat etmesi açısından uygun müzik seçimi, ışığın tonunun ayarlanması, hoş kokular ve örnekleri çoğaltılabilcek bir çok konuya dikkat edilmelidir. Değişik ortam ve şekillerde spa çeşitleri vardır.
- Kulüp Spa: Fitness gibi sağlık hizmetlerini sunan kulüplerdir. Ayrıca günlük kullanıma dayalı Spa hizmetleri de sunulmaktadır.
- Yolcu Gemisi-Cruise Spa: Bir yolcu gemisinde Spa menüsünde bulunan kulüpler olup, profesyonel tedaviler, kişisel egzersiz ve terapi programları sunulmaktadır.
- Günlük Spa: En yaygın Spa türü olup günlük Spa hizmetleri sunulmaktadır.
- Ziyaret-Tatil Yeri-Destinasyon Spa: Fiziksel sağlık ve eğitim amaçlı, profesyonelce yönetilen hizmet programları ile yerinde konaklama yapılması yoluyla sağlığın iyileştirilmesine yönelik hizmetler sunulmaktadır.
- Sağlık – Medikal – Tıbbi Spa: Geniş kapsamlı sağlık ve wellness bakımlarını, geleneksel Spa hizmetleri ile birlikte alternatif ve modern tedavi hizmetlerinin verildiği merkez olup sağlık personeli tarafından verilen uygulamaları da kapsar.
- Termal – Mineral – Kaplıca Spa: Kaynağından alınarak kullanılan doğal mineral, termal veya deniz suyu ile yapılan wellness – spa hizmetlerini ve hidroterapi uygulamalarını kapsar.
- Tatil – Dinlenme Yeri – Otel – Resort Spa: Bir tatil yeri veya otel içinde yerleşik şekilde profesyonelce yönetilen spa hizmetlerinin, sağlık ve iyileştirme ünitelerinde spa mutfağı menü seçeneklerinin günlük veya daha uzun süreli sunulması olup wellness ve fitness hizmetlerinin de sunulmasını kapsar
RENKLER VE DOKULAR
Spa merkezlerinde kullanılacak olan renk tonu, çok mat ya da çok dikkat çekici bir ton olmamalıdır. Daha sade bir mekân, insanları dinginleştirecek (durgun) ve onların içine huzur verecek dokularda olmalıdır.
KALİTE SINIFI
- Eğitimli ve belgeli personel,
- Sık Denetimlerden geçmesi,
- Kayıt altında bir işletme ve çalışanların olması,
- İşletme belgelerinin tam olması,
- Kayıtsız ürün-araç-gereç kullanılmaması,
- Kalifiye personellerin olması,
KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM
Spa merkezleri bakımı, yetkin kişiler ve birimler tarafından dikkatlice yapılmalıdır. Temizliğine çok önem verilmesi gerekmektedir. Bu tarz yerlerin rutin ve devamlı olmak şartı ile temizliğinin ve bakımının yapılması gerekir. Ayrıca devlet kurumları tarafından rutin denetimlerinin de yapılması gerekmektedir.