Şömineler

Şömine

TANIM

Şömine, insan ihtiyaçları sonucu ortaya çıkan ateşin, kullanılmaya başlandığı ilk andan itibaren varlığını sürdürmektedir. Çağlar öncesinde insanlar, yerlere açılan çukurlar ve yapıların tavanlarına açılan delikler ile bu sistemi gerçekleştirmişlerdir. Geçmişten bugüne kadar, insanların gerek yemek pişirmek gerekse de ısınmak amacıyla kullanmış olduğu, gelişen teknoloji ve çağdaş kullanımlar ile dekoratif amaçlı olarak da yapının bir parçası haline gelen ve ateşin iç mekâna taşınmasını sağlayan kültürel bir yapı öğesidir.

 

TEKNİK ÖZELLİKLER

  • Düz bir baca sistemi bulunmaktadır.
  • Uygulanacağı yapı bölümüne uyum göstermektedir.
  • Şömine önü 50 cm – 60 cm genişliğinde yanmaya dayanıklı bir malzeme ile kaplanmaktadır.
  • Yapıda ısı artışını sağlamaktadır.
  • Şömine; ateşlik, duman kapağı, davlumbaz ve baca olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır.
  • Şömine bacası müstakil olmaktadır.
  • Şömine bacası ile çatı mahyası arasında en az 80 cm yükseklik farkı bırakılmaktadır.
  • Şömine bacası açıklığı, ateşlik alanının yarısı kadar olmaktadır.
  • Baca içine yağmur, kar vb. herhangi bir şeyin girmemesi açısından üzeri kapak ile kapatılmaktadır.
  • Enerji tasarrufu sağlamaktadır.
  • Doğa dostudur.
  • Kurulumu ve kullanımı kolaylıkla yapılabilmektedir.

UYGULAMA ALANLARI

  • Konutlar / Villalar
  • Ofisler
  • Restoranlar
  • Kış bahçeleri
  • Oteller / Misafirhaneler vb. yapılarda sık sık kullanılmaktadır.

 

ÇEŞİTLER, BOYUTLAR VE UYGULAMA ŞEKLİ:

  • Yapıldığı malzemeye göre şömine

Taş Şömine

İşçilik maliyetinin yüksek olmasından dolayı nadiren tercih edilmektedir. Taş ocaklarından çıkarılarak yerinde şekillendirilen malzemeler ile örme işlemi gerçekleştirilmektedir. Örmede kullanılan taşlar çatlaksız, dayanıklı ve düzgün şekilli olmaktadır. Ölçüleri birbirine benzer ve işlemesi kolay olduğundan genellikle kesme taşlar kullanılmaktadır.

Tuğla Şömine

Ocak kısmı ateşe dayanıklı tuğla malzeme kullanılarak yapılan şömine çeşididir. Ateş tuğlaları arasında mesafe bırakılmadan örme işlemi yapılmaktadır. Düşük maliyetli ve işlemesi kolay bir malzeme olduğundan şömine yapımında çok sık tercih edilmektedir.

Hazır Blok Şömine

Hazır blok şömineler, harç veya özel olarak üretilen örgü tutkalı yardımıyla örülmektedir. Örgü tutkalı uygulamada kolaylık ve estetik sağlamaktadır. Aynı zamanda örme işlemi örgü tutkalı ile yapıldığında derz kalınlığı azaltılmaktadır.

  • Örülme Şekline Göre Şömine

Duvardan Bağımsız Örülmüş Şömine

Yapıda yer alan duvar ile bağlantısı olmaksızın örülerek inşa edilen şömine çeşididir.

Duvardan Bağımsız Baca Bağıntılı Şömine

Bu tür şömine duvardan bağımsız bir şekilde, yalnızca baca ile bağlantılı olarak örülmektedir.

Sırt Sırta Örülmüş Şömine

Birden fazla şömine yapımında kullanılan bir yöntemdir. Şömineler sırt sırta getirilerek örme işlemi gerçekleştirilmektedir.

Köşeye Örülmüş Şömine

Yapıların köşe kısımlarına örülen şömine çeşididir. Bulunduğu mekâna eşit şekilde ısı yayması bakımından sıkça tercih edilen bir örülme şeklidir.

Ters Yönlerde Örülmüş Şömine

Birden fazla şöminenin birbirine ters yönlerde örülmesi ile elde edilen çeşittir. Baca sistemleri birbirinden ayrı olmakla birlikte, çıkışları aynı konumlandırılmaktadır

  •  Çalışma Sistemlerine Göre Şömineler
    • Elektrikli Şömine

2 Boyutlu Elektrikli Şömine

Bacasız alanlarda tercih edilmektedir. Uzaktan kumanda edilebilir niteliktedir. Alev etkisi ısıdan bağımsız olarak ayarlanabilmektedir. Kullanımı kolay bir şömine çeşididir. Görsel etkisinin yanında, ısıtma özelliği de bulunmaktadır. Yakıt temini, depolama gibi sorunları ortadan kaldırması nedeni ile yüksek katlı yapılarda çok sık tercih edilmektedir.

3 Boyutlu Elektrikli Şömine

Gerçekçi görünüme sahip ve bacasız olmasının yanında 1,5 – 2 kW kadar ısı yayma özelliği de bulunmaktadır. Uzaktan kontrol edilebilir niteliktedir. Isı kontrolü ve alev etkisi birbirinden bağımsız olarak yapılabilmektedir. Yüksek katlı yapılardaki yakıt temini, baca ve depolama gibi sorunları ortadan kaldıran bir çözüm olarak görülmekte ve sıkça tercih edilmektedir.

Elektrikli Plazma Şömine

Ankastre uygulamalar için tasarlanmıştır. Uzaktan kumanda edilme özelliğinin yanında 2kW kadar kademeli olarak ısı vermektedir. Mevcut ısıtma ve alev etkisi birbirinden bağımsız olarak çalıştırılabilmektedir. Plazma ekran ölçüleri istenilen tasarıma göre farklılık göstermektedir.

  • İllüzyon Elektrikli Şömine

Tek İllüzyon Elektrikli Şömine

Gerçek ateş etkisinin en başarılı örneğini temsil etmektedir. Canlı alev ve kıvılcım etkileri ile diğer elektrikli şöminelerden oldukça farklıdır. Önemli gösterilerde yer verilen yanılsama tekniği kullanılmaktadır. Isıtma özelliği yoktur.

Çift İllüzyon Elektrikli Şömine

Yüksek çözünürlüklü aydınlatması, bağımsız olarak kontrol edilebilir çıtırtı sesiyle diğer elektrikli şöminelerden farklılık göstermektedir. Gerçek alev ve kıvılcım etkisi bulunmaktadır. Uzaktan kumanda edilebilir niteliktedir. Yalnızca görsel öğe olarak kullanılmakta olup ısıtma özelliği bulunmamaktadır.

Sulu Şömine

Kalorifer ile şöminenin birleştirilmesi sonucu oluşan bir şömine çeşididir. Güneş enerjisi sistemi ile birlikte işlev kazanmaktadır. Güneş enerjisi ile ısınan sular kalorifer hatları yardımıyla şömineye iletilerek sistem gerçekleştirilmektedir. Enerji tasarrufu sağlayan çağdaş uygulamalar arasında yer almaktadır. Isıtma özelliği ile birlikte ortama görsel katkı da sağlamaktadır.

Odunlu Şömine

Çağdaş teknoloji ve yöntemler ile üretilen, yakıt olarak da odun kullanılan yapı elemanıdır. Diğer şöminelere oranla yüksek miktarda ısı üretmektedir. Dolayısıyla ısınmayı kolaylaştırmaktadır. Maliyeti düşük fakat bakımı zahmetlidir.

  • Doğalgazlı Şömine

Faber  Doğalgazlı Şömine

Doğalgazlı şömineler içinde en çok tercih edilen türdür. Avrupa piyasasında lider konumda yer almaktadır. Genellikle ankastre uygulamalarda kullanılmaktadır. Hermetik baca sistemi ile çalıştırılmaktadır. Uzaktan kumanda kontrolü ile birlikte elektronik ateşleme, zamanlayıcı ve termostatlı özellikleri de bulunmaktadır. Isı girişi, 4.5 kW – 11.3 kW arasında; ısı çıkışı ise 3 kW – 7 kW arasında değişmektedir. Çerçeveli veya çerçevesiz olarak üretilmektedir.

Element 4 Doğalgazlı Şömine

Dikdörtgen formlu olarak üretilen bir şömine çeşididir. Hermetik baca sistemi kullanılmaktadır. Dolayısı ile şömine ön cephesi cam ile kaplanmaktadır. Çerçeveli veya çerçevesiz; tek, çift veya üç taraflı olarak üretimi yapılmaktadır.

Thermocet Doğalgazlı Şömine

Hermetik baca sistemi kullanılarak üretilen, cam ön cepheli şömine çeşididir. Uzaktan kumanda edilebilir niteliktedir. Şömine haznesi ile kontrol ünitesi birbirinden bağımsız olarak yapılmaktadır.

Kratki Doğalgazlı Şömine

Diğer doğalgazlı şöminelerde olduğu gibi hermetik baca çıkışına sahiptir. Yaklaşık 120 kg ağırlığında, uzaktan kumanda edilebilir niteliktedir. 10kW kadar ısıtma gücüne sahiptir.

Bio Yakıtlı Şömine

Yenilenebilir, çevreye duyarlı yakıt olan etanol kullanımı ile gerçekleştirilen bir şömine sistemidir. Yapısı nedeni ile dumansız, kokusuz ve tortusuzdur. Her türlü yapıda kullanıma olanak tanımaktadır. Alev boyutu ayarlanabilir niteliktedir. Özellikle bacasız mekânlar için tasarlanmış herhangi bir elektrik sistemine ihtiyaç duyulmaksızın çalışan şömine çeşididir. En yüksek ayarda 5 – 6 saat yanmaktadır

Paletli Şömine

Pelet yakıt, her türlü odun vb. artığın kurutularak yüksek basınç altında sıkıştırılması sonucunda elde edilmektedir. Silindirik forma sahiptir. Çapı, 6mm – 10mm; uzunluğu ise, 20mm – 30mm arasında değişmektedir. Kül oranı azdır. Havayı kirletmeyen, çevreci özelliğinin yanında verimliliği yüksek bir malzemedir. Ağaç kullanılmaksızın üretimi gerçekleştirilmektedir. En temiz yanma sistemi olarak bilinmektedir.

  •  Yapım Şekline Göre Şömineler

Modern Şömine

Çağdaş malzemeler ile bugünün tasarımları bir araya getirilerek modern şömine oluşturulmaktadır. En son sistemler kullanılarak üretilmektedir.

Rustik Şömine

Dağ evi, kır evi vb. yapılarda sıklıkla kullanılan, doğal görünümünü kaybetmemiş ahşap malzeme ile oluşturulan şömine çeşididir. Doğal bir forma sahiptir

Klasik Şömine

Klasik tarzda üretilen şömine çeşididir. Eski dönemleri yansıtan dekoratif çizgileri ile her çağın vazgeçilmezi olmuştur. Tasarımı, diğer türlerle kıyaslandığında, daha sade ve bilindik motifleri içermektedir. Oymalı örneklerine de rastlanılmaktadır.

  • Hazne Konumuna Göre Şömineler

Tek Taraflı Şömine

Şömine haznesinin yalnızca bir yüzü açıktır. Odun vb. malzemelerin girişi buradan yapılmaktadır. Açık olan yüz cam kapak kullanılarak kapatılmaktadır.

Çift Taraflı Şömine

Şömine haznesinin iki yüzü saydamlık yaratmak amacıyla cam malzeme ile kaplanmaktadır. Bu yüzler genellikle birbirine bakan konumda olanlardan seçilmektedir. Isı etkisinin yanında görsel katkısı ile de sıkça tercih edilmektedir.

U Tipi Şömine

Şömine haznesi U şeklinde köşeli olarak tasarlanmaktadır. Haznenin üç yüzü cam malzeme ile kapatılmaktadır.

L Tipi Şömine

Dikdörtgen olarak üretilen şömine haznesinin birbirine bakmayan iki cephesinin cam malzeme kullanılarak kapatılması ile oluşturulmaktadır.

Duvar Tipi Şömine

Şömine haznesi duvar içine yerleştirilmektedir. Genellikle çerçeveli olarak tasarlanan şömine çeşididir. Çerçeve hazne üzerine monte edilmektedir.

Orta Şömine

Tüm yüzeyleri açık olan şömine çeşididir. Açık cepheler cam malzeme ile kapatılarak içinin görünmesi sağlanmaktadır. Tavana asılabilir veya yere oturtulabilir niteliktedir. Şömine haznesi; kare, dikdörtgen, sekizgen ve yuvarlak formlarda olabilmektedir.

  •  Monte Edilme Şekline Göre Şömineler

Tavana Asılı Şömine

Yer ile bağlantısı olmayan, doğrudan tavan bağlantılı olarak tasarlanan şömine çeşididir. Hemen hemen her türlü malzemeden yapılabilmekte ancak en çok döküm malzemeler tercih edilmektedir.

Yere Monteli Şömine

Hareketli veya sabit olarak üretilmektedir. Baca bağlantısı olmadığından elektrikli olarak tasarlanmış bir şömine çeşididir. Hareketli olanları istenilen alana taşınabilen, portatif bir yapıya sahiptir. Ayaklı ve ayaksız kullanım olanakları sağlamaktadır.

Duvara  Monteli Şömine

Duvara direkt olarak monte edilmektedir. Baca bağlantısı olmadığından bio yakıtlı malzeme ile gerçek alev etkisi sağlanmaktadır. Dekoratif amaçlı olarak tasarlanmış olup, istenilen ısı etkisini karşılamamaktadır.

  •  Kaplama Şekline Göre

Tuğla Kaplama Şömine

Taş, tuğla veya hazır blok malzeme ile örülmüş şöminenin dış yüzeyinin tuğla kullanılarak kaplanması sonucunda elde edilmektedir. Şömine haznesinin içinde ateş tuğlası kullanılmaktadır.

Taş Kaplama Şömine

Farklı örme malzemeleri ve teknikleri kullanılarak üretilen şöminenin dış yüzeyinin doğal veya yapay taş ile kaplanması sonucunda elde edilmektedir.

Alçı Kaplama Şömine

Çeşitli malzemeler ile örülerek elde edilen şöminenin dışta kalan yüzeyinin alçı ile kaplanması sonucunda elde edilmektedir. Bu kaplama çeşidi genellikle, şömine yüzeyine şekil vererek, daha dekoratif bir görüntüye ulaşılmak istendiğinde tercih edilmektedir.

Cam Kaplama Şömine

Cam kaplama, çoğunlukla elektrikli sistemle çalışan bioetanol yakıtlı şöminelerde kullanılmaktadır. Baca bağlantısı isteğe bağlı olmaktadır. Taş, tuğla veya hazır blok örme yöntemleri ile elde edilen bacalı şöminelerde cam kaplama hazne yüzeylerine yapılmaktadır.

Seramik Kaplama Şömine

Bu kaplama çeşidi, farklı malzemeler ile örülerek üretilen şömine yüzeyinin seramik ile kaplanması sonucunda elde edilmektedir.

Ahşap Kaplama Şömine

Çeşitli malzemeler ve teknikler kullanılarak örülen şömine dış yüzeyinin ahşap ile kaplanması sonucunda elde edilmektedir. Sağlıklı ve çevre dostu bir malzeme olmasının yanında işlemeye elverişli olması nedeni ile de sıkça tercih edilmektedir. Ahşap kaplama rustik tarzın vazgeçilmezi olarak tasarımlarda yer almaktadır.

Pirinç Kaplama Şömine

Taş, tuğla veya hazır blok malzeme kullanılarak üretilen şöminenin metal malzeme ile kaplanması sonucunda elde edilmektedir. Uzun ömürlü ve dayanıklı bir malzemedir.

  •  Ateşlik Kısmının Yapımına Göre Şömine

Açık Hazneli Şömine

Haznesi, ateş tuğlası kullanılarak örülen şömine açık hazneli olarak adlandırılmaktadır. Isı yayma oranı kapalı hazneli şömine ile kıyaslandığında oldukça düşüktür. Daha çok dekoratif amaçlı kullanımda tercih edilmektedir. Şömine haznesinin ön yüzü açık olduğundan oksijen girişi de fazladır. Bu durum,hazne içindeki ısının yaklaşık % 85’ inin kaybına neden olmaktadır.

Kapalı Hazneli Şömine

Yeni nesil şömine uygulamalarında kullanılan hazne çeşididir. Isıyı içerde tutmayı sağlayan ve yer aldığı mekânda homojen ısı yayılımına olanak tanıyan çağdaş şömine haznesidir. Dekoratif olmasının yanı sıra açık haznedeki ısı kayıplarını ortadan kaldırması nedeni ile sıklıkla tercih edilmektedir. Haznenin ön yüzü cam malzeme ile kapatılmaktadır. Bu durum da ısının %85’ inin mekân içerisinde kalmasını sağlamaktadır.

RENKLER VE DOKULAR

 

Şöminenin rengi ve dokusu, kaplamasında kullanılan malzemenin renk ve doku özelliklerine bağlı olmaktadır.

Şömine,

 

  • Siyah
  • Bej
  • Krem Rengi
  • Gri
  • Füme
  • Açık Kahve
  • Koyu Kahve
  • Bordo
  • Kırmızı
  • Yeşil
  • Turuncu
  • Sarı
  • Kurşun Rengi

Vb. renklerde üretilen kaplama malzemeleri ile kaplanmakta veya boyanarak renklendirilmektedir.

KALİTE SINIFI

Şömine yapı öğesinin kalitesi, yapımında kullanılan malzemelerin kalitesine ve işçiliğine bağlı olmaktadır.

KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM

Şömine, normal kullanımlarda özel bir bakım gerektirmeden uzun yıllar ayakta kalmaktadır. Şöminede aşırı ısınma sonucu oluşabilecek renk değişimleri sprey boyalar ile giderilmektedir. Her yıl 1 defa mutlaka temizlenmektedir. Ocak kısmının, tam yanması ve kolay temizlenmesi için, tabanı ızgaralı ve kül kutulu olmaktadır. Her bir şömine çeşidi en az 2 yıl garanti altında bulunmaktadır.