Şelaleli ve Su Perdeli Süs Havuzları
TANIM
Süs havuzları, içerisinde yüzme ve benzeri eylemlerin yapılmadığı; suyun değişik biçimlerde kullanılmasını sağlayarak estetik açıdan etkili görüntüler oluşturan, mimari yapı ile bütünleşen, suyun farklı formalarda ve ölçülerde hareketlendirilmesi ile yapılan havuzlar olarak tanımlanabilir. Ufak bir su haznesinden, çok büyük ebatlara veya basit bir devirdaim sisteminden fıskiyeler, şelaleler, su perdeleri gibi su oyunlarının yanı sıra renkli ve hareketli aydınlatmalar ile ışık gösterileri sunan bilgisayar kontrollü teknolojik yapılara kadar çok çeşitli özellik ve donanımlara sahip olarak tasarımı yapılabilir. Süs havuzları, uygulanan su akıtma sistemlerine göre isimlendirilir. Fıskiyeler kullanılarak değişik estetik görüntüler ortaya çıkarılan süs havuzu sistemlerine fıskiyeli süs havuzları denir.
TEKNİK ÖZELLİKLER
- Doğal ve yapay olarak yapılabilmektedir.
- Görsellik ön plandadır.
- Sesli ve ışıklı sistemler kullanılır.
- İç mekân ve dış mekânlarda yapılabilir özelliktedir.
- Elektrik sistemler kullanılır.
- Filtre ve motorlar kullanılır.
UYGULAMA ALANLARI
- Konutlar
- Restoranlar
- Kafeler
- Lokantalar
- Yemekhaneler
- Düğün salonları
- Kamu binaları
- Ofisler
- Villalar
- İş merkezleri
- Oteller
- Hastaneler
- Parklar
- Bahçeler
- Seralar
- Fuar alanları
- Çiftlikler
- Teraslar
- Geniş balkonlar
- Makam odaları
ÇEŞİTLER, BOYUTLAR VE UYGULAMA ŞEKLİ:

Duvar Şelaleli Süs Havuzu

Bir duvardan havuzlara şelale şeklinde akıtılan su ile yapılan süs havuzlarına duvar şelaleli süs havuzu denir. Havuz içerisinde bulunan bir devridaim pompası sayesinde havuz içerisindeki suyu alarak filtresinden geçirip, tekrardan şelale kısmından akıtılmasının sağlandığı sistemdir.
Ağlayan Su Duvarı Şelaleli Su Havuzu

Suyun düz bir yüzeyden akıtılarak yansıma elde edilmesi maksatlı yapılan havuz tipleridir. İç mekânlarda ve dış mekânlarda kullanıma uygun olan bu havuzlar, “ağlayan duvar” olarak da bilinmektedir.
Dere Şelaleli Süs Havuzları

Süs havuzuna akıtılacak olan suyu, gerçek ortamda oluşan bir dere ve küçük küçük şelaleli bir şekilde yapılan, genellikle büyük alanlı yerlerde tercih edilen süs havuzu sistemidir. Havuz ve dere kısmı betonarme sistemlerle şekillendirilerek etrafına gerçek kayalar veya yapay kayalar konularak dekorasyon işlemi tamamlanmaktadır. Bu güzel görüntünün, akşamları da görünmesi için ışıklandırma sistemleri kullanılmaktadır.
Camlı Su Perdeli Süs Havuzları

Havuza şelale olarak akıtılan suyun cam üzerinden bir perde gibi akıtılarak yapılan havuz sistemine camlı su perdeli süs havuzu denir. Devridaim pompalarının havuzdaki suyu filtreledikten, sonra camları ayakta tutan platformlar yardımıyla üst kısımdan cam yüzeyinden bir perde gibi akıtılması sistemidir.
Kaskat Şelaleli Süs Havuzları


Kaskat şelaleli süs havuzları, kat kat veya sıralı şelaleli havuz anlamına gelmektedir. Katlı olarak en altta büyük bir havuz ve birkaç tane küçük havuzun üst üste konularak, en üstten suyun şelale şeklinde diğer süs havuzlarına boşaltılması veya büyük ve kot farkı olan alanlarda sıralı ve bir havuzdan diğer sonraki havuza şelaleli olarak su akıtılarak meydana getirilen sistemlerdir. Üst üste yapılan kaskat süs havuzları, iç mekânlarda kullanıma oldukça uygun ve bu alanlarda oldukça tercih edilen bir havuz türüdür. Genel olarak fiberglas ve mermer malzemelerden imal edilir ve fıskiye sistemi ile birlikte kullanılarak hem fıskiyeli hem şelaleli olarak dizayn edilebilir.
RENKLER VE DOKULAR
Şelaleli ve su perdeli süs havuzlarının standart bir rengi yoktur. Kullanılan malzemenin rengine ve yapıldığı doğal ortama göre rengi değişir.
KALİTE SINIFLARI
Şelaleli ve su perdeli süs havuzlarında kullanılan malzemeler; Türk Standartları Enstitüsünün belirlemiş olduğu ya da kabul ettiği uluslararası kurumların standartlarına uygun olmalıdır.
KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM
Şelaleli ve su perdeli süs havuzlarında, elektrikli motorlar, fıskiyeler, izolasyon malzemeleri ve benzeri yardımcı malzemeler kullanılmaktadır. Bu malzemelerin hepsinin bir kullanım süresi vardır. Birçok imalatçı ara kullanım malzemesi olan bu malzemeler haricinde yapmış olduğu uygulamalara ortalama 10 yıl garanti vermektedir. Ara malzemesi olarak kullanılan malzemelerinde en az 2 yıl garantisi bulunması gerekmektedir.