Sandviç Panel

Sandviç Panel

TANIM

Sandviç Panel, iki kat boyalı alüminyum levha veya galvaniz sac arasına yoğunlukları ve kalınlıkları farklı olan poliüretan enjeksiyon uygulanarak imal edilen kompozit çatı kaplama malzemesidir. 1960’lı yılların başından itibaren üretilmeye başlanmıştır. Ülkemizde ise 1980’li yılların başlarında kullanılmaya başlanmıştır. Sandviç Paneller, montaj kolaylığı ve aksesuar seçenekleri ile yapılarda alternatif çözümler sunan üstün nitelikte çatı ve cephe kaplama ürünleridir.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Çekirdek malzemeleri olarak genelde poliüretan, polistren, fenolik ve taşyünü olmak üzere dört tip malzeme ile üretimi yapılmaktadır.

Poliüretan İzolasyonlu Metal Sandviç Paneller (PUR): Şekillendirilmiş iki metal levha arasına (38 – 42 kg/m3 yoğunluğunda) poliüretan sert köpük malzeme enjekte edilmesiyle oluşturulan  panellerdir. Yanmazlık sınıfı (B2)’dir.

Polistren Esaslı Paneller: İsopanel olarak da adlandırılan, iki kat alüminyum veya saç levha arasına ( 16 kg/m3 yoğunluğunda) ekspande polistren dolgunun çeşitli kalınlık ve yoğunlukta uygulanması ile elde edilen kompozit çatı ve cephe kaplama malzemesidir. Yanmazlık sınıfı (C2)’dir.

Mineral Yün İzolasyonlu Metal Sandviç Paneller: Galvanize sac veya alüminyum dış kabuk arasında (100 – 110 kg/m3 yoğunluğunda) taş yünü ve (60- 70 kg/m3 yoğunluğunda) cam yünü izolasyon tabakası kullanılan panellerdir. Yanmazlık sınıfı (A1) dir.

Fenolik (PF) : Fenolik köpük, diğer plastik köpüklere nazaran daha yeni bir malzemedir. Sandviç panelde çok az tercih edilmektedir. Plastik köpükler içerisinde en iyi yangın performansını sunmaktadır.

 

UYGULAMA ALANLARI

Çatı, cephe ve soğuk odalarda uygulanır. Sanayi yapıları, Askeri yapılar, Sosyal yapılar, Zirai yapılar, Spor tesisleri, Şantiye Binaları, Silolar, Hipermarketler, Alışveriş merkezleri, Hal binaları gibi taşıyıcı sistemi çelik veya prefabrike beton olan yapılarda kullanılır. 3 hadveli panaller %5 eğimli çatılarda da uygulanabilirler. Çatı eğiminin %10 ve üzerinde olduğu yapılarda iki yüzü metal olan sandviç paneller, eğimin %10’un altında olduğu yapılarda ise alt yüz metal kompozit paneller üzerine su yalıtım örtüsü kaplanmalıdır.

Çeşitler Ve Boyutlar Uygulama Şekli : 

Hadveli Çatı Panelleri

Ölçüler: 915 mmh 30 mm h: 30-40-50-60-80 mm

Faydalı Eni: 915 mm

Minimum Boy: 3 MT

%5 eğimle çatı kaplaması yapılabilmekle birlikte kep profilinin bağlantı elemanlarını gizlemesi sayesinde cephe paneli olarak da kullanılabilmektedir.

Hadvelli Çatı Panelleri

Ölçüler:  h: 30-40-50-60-80-100 mm

Faydalı Eni: 1000 mm

Minimum Boy: 3 MT

Dört hadveli yanal binili sandviç panelidir %10 eğimle çatı kaplaması yapılabilmektedir. En büyük avantajı yanal binili panel birleşimi sayesinde hızlı montaj yapılmasıdır.

5 Hadveli Çatı Panelleri

ÖLÇÜLER: h: 40-50-60-80-100 mm

Faydalı Eni: 1000 mm

Minimum Boy: 3 MT

Beş hadveli yanal binili sandviç panelidir. %10 eğimle çatı kaplaması yapılabilmektedir. En büyük avantajı yanal binili panel birleşimi sayesinde hızlı montaj yapılmasıdır. Hadveli formuyla geniş açıklıkların güvenle geçilmesini sağlamaktadır.

RENK/DOKU

Ana renkler olarak kullanılan aşağıdaki renkler haricinde firmaların değişik renk seçtirme ve uygulanma opsiyonları da bulunmaktadır.


  • Sarı
  • Fıstık Yeşili
  • Kırmızı
  • Lacivert
  • Metalik Gri
  • Mavi
  • Çağla Yeşili
  • Gök Mavi
  • Türkuaz
  • Kiremit Kırmızısı

KALİTE SINIFI

  PUR/PIR EPS/XPS FENOLİK TAŞYÜNÜ  
Mekanik Dayanım ***** **** **** ****
Isı Yalıtımı ***** *** **** ***
Su Dayanım ***** ***** ** **
Sıcaklık Dayanım **** ** **** *****
Yangın Performansı *** ** **** *****
Boyutsal Kararlılık **** **** **** ****
Ses Yalıtımı *** *** *** ****
Kimyasal Dayanım **** ** ** *****
 
Sınıflandırma   Çok iyi ***** İyi **** Orta *** Zayıf ** Yetersiz *

KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM

 

Uygulama alanındaki birleşimlerinde ve bindirmelerinin kontrolleri yapılarak sızdırma ya da korozyon olup olmadığına bakılmalıdır. Alüminyum levha veya galvanizli sacın boyalı ise boyalarında deformasyon olup olmadığı kontrol edilir. Sızdırma yapabilecek olan kısımlara sızdırmazlık bandı/fitili kullanılır.