Panjurlar
TANIM
Pencerelerin dışına takılan, yatay ya da dikey olarak açılır – kapanır biçimde üst üste bindirilmiş dar tahtalar, plastik parçalar veya metal malzemelerden oluşturulmuş güneşi ve rüzgârı önlemeye yarayan kanat sistemidir. Ahşap, PVC ve alüminyum malzemelerden üretilebilir. Yapı sistemlerinin vazgeçilemez unsurlarından biri olarak kullanılan panjurlar, güneşin ve rüzgârın yapı alanına istenilen ölçüde veya tamamen girmesini engellemek için kullanılmaktadır. Özellikle çok rüzgârlı ve fırtınalı bölgelerde camların kırılmasını engellemek için camdan daha dayanıklı olmaları nedeniyle kullanılmaktadır. Panjurlar, özellikle hırsızlara karşı oldukça etkili yapı elemanlarıdır. Kullanımı eski tarihlere dayanan panjurlar, ilk olarak ahşap malzemelerden imal edilmiş ve ikinci pencere diye adlandırılmıştır. Bu panjurların açılımı normal pencere kanadının dışa açılır şeklinde olanıdır. Gelişen teknolojiyle birlikte değişik yapı malzemelerinden de panjur imal edilmeye başladıkça, hem malzeme hem de sistem olarak değişikliğe uğramıştır.
TEKNİK ÖZELLİKLER
- Doğal ahşap desenli laminasyon kaplama seçenekleri,
- Estetik görünümleri ve işlevsellikleri
- Orta kayıt ray profili sayesinde çok bölmeli panjur sistemi oluşturulabilir.
- Açılabilen panjur kutu kapağı sayesinde, montaj sonrası kullanım sırasında dahi bakım ve temizlik olanağı mümkündür.
- Kutu içi stor sineklik seçeneği bulunmaktadır.
- Kaset sistemi olan panjurlarda müdahale gerektiğinde kolaylıkla sökülebilir ve takılabilir.
- Panjur yalıtım özelliği mükemmel bir ısı yalıtımı sağlar.
- Doğal koşullara ve güneş ışınlarına karşı dayanım performansı yüksektir.
- Uzaktan kumandalı ve manüel olarak kullanılabilirler.
- Zorlu koşullara karşı mükemmel dayanıklıdır.
UYGULAMA ALANLARI
- Konutlar
- Ofisler
- Spor salonları
- Yüzme havuzları
- Villalar
- Oteller
- Köy evleri
- Çiftlikler
- Hastaneler
- Okullar
Çeşitler Ve Boyutlar Uygulama Şekli :
- Yapım Sistemlerine Göre Panjurlar
- Dışa Açılan Panjurlar
- Makaslı Panjurlar
- Döner Sistemli Panjurlar
- Manüel Sistemler
- Otomatik Sistemler
- Yapıldığı Malzemelere Göre Panjurlar
- Ahşap Panjurlar
- PVC Panjurlar
- Alüminyum Panjurlar

Dışa Açılan Panjurlar

Panjur profillerinin aralarına yatay veya dikey vaziyette dizilen ince profillerden yapılan kanatlardan oluşur. Pencere kasalarına veya pencere kenarlarında bulunan duvarlara menteşe aracılığı ile monte edilir. Tek kanat, çift kanat ve çoklu kanatlar olarak uygulanabilmektedir. Tarihi bir görünüme sahiptir, daha çok eski binalarda ve restorasyon işlerinde kullanılır.
Panjurların hazırlanışı ve montajı: Öncelikle kanat kenar doğramaları – profilleri hazırlanır ve gönyesi alınarak birleştirilir. Kanat içerisindeki yaprak profillerin yönü ve yeri ayarlanarak montajı yapılır. Daha sonra kanatlara menteşeler yerleştirilerek uygulama alanındaki yerlerine yerleştirilir.
Makaslı Panjurlar

Dışa açılan sistem hariç tüm panjur sistemlerinde kullanılabilen bir uygulamadır. Bir makas sistemi sayesinde, panjur kanadının istenildiği noktadan yukarı doğru, istenilen açıya kadar açılmasını sağlayan bir uygulamadır. Açılı bir şekilde açılım yaptığı için, açık olduğu zamanlarda bu tarz kıvrımlar motorlu sistemlerde zorlanmaya sebep olmaktadır. Bu nedenle, otomatik sistemlerde pek tercih edilmese de isteğe bağlı olarak yapılmaktadır. Panjur yapımında kullanılan tüm malzemelerde uygulanabilmektedir. En çok alüminyum malzemelerle yapılan panjur sistemlerinde kullanılır.
Döner Sistemli Panjurlar

Pencere kasasının üstüne veya duvar yüzeyine, bir kutu içine yerleştirilmiş makara sistemiyle çalışır. Burada bulunan makara sistemi; panjur dikmeleri içerisinde bulunan yatay lamelleri bir ip ya da motor aracılığı ile kutu içerisindeki makaraya sarar. Tek kanatlı ve çok kanatlı olarak üretilebilir. Alüminyum ve PVC malzemelerle yapılan uygulamalardır. Ahşap malzeme, bu sistemde çok tercih edilmez. Ancak alüminyum ve PVC malzeme üzerine ahşap desenler lamine edilerek ahşap deseni verilebilmektedir.
Manuel Sistemli Panjurlar

Döner sistem panjurları, bir ip ya da bu tarzda bir mekanizma ile panjur kanadındaki lamellerin kutu içerisinde bulunan makaraya sarılmasının sağlandığı sistemdir. Panjur kasasının şekline göre panjurlar, klasik pano ve mono blok pano diye ikiye ayrılır. Mono blok pano diye adlandırılan sistem; panjur mekanizmasın ve tamburunun pencere kasası ile birlikte yapılmasıdır. Bu sistemde panjur kasası dışarıdan görünmez. Klasik panolarda ise panjur mekanizmasının kasa kısmı, ya pencere kasasına ya da duvar yüzeyine monte edilmiş sistemlerdir. Panjur kutusu içerisinde bulunan tamburu hareket ettirecek ipli sistem, pencerenin bir kenarından yapı içerisine gelecek şekilde yerleştirilir. Daha sonra panjurun montajı yapılır.
Otomatik Sistemli Panjurlar


Döner sistem panjurları, panjur kutusu içerisinde bulunan otomatik motor mekanizması ile lamellerin, kutu içerisinde bulunan makaraya sarılmasının sağlandığı sistemdir. Otomatik panjur sistemleri, tüp tipi motorlar sayesinde sarılıp açılırlar. Bu motorlarda bulunan switchler sayesinde, start ve stop seviyeleri ayarlanabilmektedir. Uzaktan kumandalı ya da butonlu olarak üretilebilmektedir. Bu sistemde oluşabilecek aksiliklerde, panjurun açılıp kapanabilmesi için manuel bir açma kapa sistemi de yapılması gerekmektedir. Daha çok alüminyum ve PVC malzemeler ile yapılan sistemlerdir. Panjur kasasının şekline göre panjurlar, klasik pano ve mono blok pano diye ikiye ayrılır. Mono blok pano diye adlandırılan sistem; panjur mekanizmasının ve tamburunun pencere kasası ile birlikte yapılmasıdır. Klasik pano ise panjur mekanizmasının bulunduğu kasa kısmının, ya pencere kasasına ya da duvar yüzeyine monte edilmiş olduğu sistemlerdir
Ahşap Panjurlar


Dış etkenlere dayanıklı ahşap malzemelerden üretilir. Önce, bu tip ahşap malzemelerden panjur kanadının hazırlanması için kenar dikmesi olarak kullanılacak ahşaplar hazırlanır. Pencere ölçülerine göre ve uygulanacak şekle göre bir çerçeve yapılır. Kanat içerisinde kalacak olan boşluklara ahşap lameller (ince yaprak çıtalar), isteğe bağlı olarak yatay veya dikey olarak belirlenen aralıklarla açılan yerlerine gelecek şekilde yerleştirilir. Buradaki bu lameller, hareketli ya da sabit olarak yapılabilmektedir. Panjur sistemlerinin en eskisi olma özelliğine sahiptir. Dışa açılan panjurlarda genel olarak kullanılan sistemdir. Ahşap panjurlar döner (sarmal) panjurlarda pek kullanılmaz. Menteşeli olarak yana veya makaslı sistemlerle yukarıya açılımlar gerçekleştirebilir. Tek kanatlı veya çok kanatlı olarak yapılabilir. Çok kanatlı yapılan panjurlarda katlamalı sistemler kullanılmaktadır.
PVC Panjurlar

Her türlü yapıda kapı ve pencereye uygulanabilen panjurlar, olumsuz hava şartlarının dışarıda bırakılmasına olanak sağlar. Monoblok ve klasik sistemlerle yapılabilir. PVC panjurlar genel olarak, 165×165, 200×200, 165×200 ve 200×235 ebatlarında yapılabilir. PVC kutu profilleri ile farklı tipte panjur kutusu yapılabilir. PVC panjurlarda 37 mm (mini panjur) ve 55 mm lameller kullanılır. Bu lamellere uygun yan ve orta dikmeler ile PVC uygulaması yapılır. PVC panjurlarda sürme ve stor sineklik uygulamaları yapılabilir. Tek kanatlı ve çok kanatlı olarak yapılabilir. Çok kanatlı yapılan panjurlarda çift yönlü orta kanallar kullanılır. Manuel ve otomatik sistemlerle kullanılabilme özelliğine sahiptir. Panjur kutularında izolasyon malzemesi kullanıldığından dolayı, yalıtıma yardımcı olurlar.
Alüminyum Panjurlar


Her türlü yapıda kapı ve pencereye uygulanabilen panjurlar, olumsuz hava şartlarının dışarıda kalmasını sağlar. Monoblok ve klasik sistemlerle yapılabilir. İnşaat aşamasında veya sonradan yapılabilen sistemlerdir. Alüminyum panjurlar; dışa açılabilen, makaslı ve döner (sarmal) panjur sistemlerinde kullanılabilir. Panjur yapımında en çok tercih edilen yapı malzemesidir. Alüminyum panjurlarda sürme ve stor sineklik uygulanabilir. Dışa açılan kanat sistemli panjurlarda tek kanatlı veya çok kanatlı olarak yapılabilir. Çok kanatlı yapılan panjurlarda, çift kanallı orta dikmeler kullanılır. Manuel sistem ve otomatik sistemlerle kullanılabilme özelliğine sahiptir. Otomatik sistemlerde, olası arızalar göz önüne alınarak manuel sistemle açılıp kapanma özelliği konulmalıdır. Panjur lamellerinin sarıldığı kutularda izolasyon malzemesi kullanıldığından dolayı yalıtıma yardımcı olur.
RENKLER VE DOKULAR
Ahşap panjurlarda; çam başta olmak üzere, ireko, teak, sapelli, okaju ve maun genel olarak kullanılan malzemelerdir. PVC ve alüminyum malzemelerde ise kullanılan renkler genel olarak; krem, bronz, koyu yeşil, açık yeşil, kahve, beyaz, mat gri, açık bej, metalik gri, koyu bej, bordo ve laminasyondur. Ahşap renkler ise; açık ahşap (çam), ahşap (meşe), koyu ahşap (fındık) ve maundur.
KALİTE SINIFI
Üç değişik malzemeden yapılan panjurlarda, her malzemenin kendine has ve değişik kalite sınıflandırması vardır. Panjur yapımında kullanılan malzemeler TSE standartlarına uygun ve ağır hava şartlarına karşı koyabilecek nitelikte olmalıdır. Ahşap malzemeler emprenye edilmiş ve cilalanmış 1. Sınıf malzeme olmalıdır. Alüminyum malzemeler ise korozyona dayanıklı ve yine 1. Sınıf malzemelerden üretilmelidir. Alüminyum malzemelerde lamellerin ses yapmasını engellemek için dikmelerde kıl fırçalı fitiller kullanılmalıdır. Otomatik panjurlarda 1. Sınıf tüp tipi motorlar kullanılmalıdır.
KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM
Ahşap, plastik, metal gibi çeşitleri olan panjurlar, hava şartlarının etkisi ve sık kullanımdan dolayı yıpranır. Panjurların bu yıpranmalarına önlem olarak bakım yapmanız gerekmektedir. Panjurlarınızın daha uzun ömürlü olmasını istiyorsanız bakımlarını düzenli bir şekilde yapmanız veya periyodik olarak teknik servislere yaptırmanız gerekmektedir. Ahşap panjurları nem ve rutubetten korumak için, ahşabınızı yılda bir kere cilalayınız ve vernikleyiniz. Ayrıca, ahşap panjurlarınızı sabun, deterjan gibi temizlik malzemeleriyle temizlememeye özen gösteriniz.