Klinker Kaplama

Klinker Kaplama

TANIM

Çimento üretimi sırasında pişmiş %20 – %30 kil ve %80 – %70 kalker bileşiminden oluşan iri taneli malzemedir. Klinker; sinterleşmeye kadar (erimeye yakin durum) pişirilmiş, birim ağırlığı ve basınç dayanımı yüksek ve dona dayanıklı olarak üretilmiş tuğladır. Klinkerler 1180° ve üzerinde sıcaklıklarda pişirilirse renk kaybı, kireç patlaması yaşanmaz. Toprağın Klinker olabilmesi için yüksek ısılara dayanabilmesi gereklidir, dolayısı ile herhangi bir topraktan üretilen tuğlanın klinkerleşmesi mümkün değildir.

 

TEKNİK ÖZELLİKLER

  • Doğal hammaddelerden üretilir.
  • Yüksek sıcaklıklarda pişirilerek (E> 1.180°C) üretilir.
  • Renk kaybı olmaz
  • Kireç vb. patlamalar yaşanmaz
  • Yanmaz ve ışıktan etkilenmezler.

UYGULAMA ALANLARI

  • Yer ve Duvar Kaplamalarında
  • Merdiven Basamağı ve tamamlayıcı parçalar
  • Klinker Cephe Karoları ve tamamlayıcı parçalar
  • Havuz Aksesuarları

ÇEŞİTLER, BOYUTLAR VE UYGULAMA ŞEKLİ: 

Klinker

Doğal hammaddeler içeren klinker cephe kaplama tuğlaları, yüksek sıcaklıklarda (minimum 1,180°) pişirilirler. Yüksek ısılarda pişirilen klinkerlerde renk kaybı olmaz. Kireç ve benzeri malzeme patlamaları yaşanmaz. Yanmaz ve ışıktan etkilenmezler.
Düz klinkerler genel olarak 1,5×6,5×21,5 – 1,5×5,2×25 ebatları ile üretilirler. Kenar klinkerler ise 1,5×6,5×121,5 ebatlarında üretilirler.
Klinker tuğlalar, uygulama esnasında +4° ve üzerinde uygulama yapılmalıdır. Bu derecenin altındaki uygulamalarda donma riski vardır. Sıcak havalarda uygulama yapılacaksa klinker tuğlalarının nemlendirilmesi gerekmektedir. Nemli olmayan klinker tuğlalar harcın içindeki suyu çekip harcın mukavemetini azaltacaktır. Klinker tuğlalar örüm yapılırken estetik görünüm için genellikle 10mm derz aralığı ile örülür.

RENK/DOKU

Nar, Doğal, Beyaz, Kahverengi Kırmızı, Sarı, Beyaz ve Kahverengi tonlarda imalatları yapılmaktadır.

KALİTE SINIFI

Klinker tipi kaplama malzemeleri TS EN 771-1+A1 standartlarına uygun göre sınıflandırılır.

KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM

Klinker yüzeyine yapıştırıcı ya da derz malzemesi bulaştığında, bulaşan malzemelerin kuruması beklenmeli ve kuruduktan sonra plastik sert bir fırça ile temizlenmelidir. Çok kirli yüzeyler için özel bileşimli yüzey temizleyiciler kullanılmalıdır. Klinker tuğla yüzeyine, boya, vernik, sirke, tuz ruhu vb. gibi malzemeler sürülerek temizlik yapılmamalıdır. Klinker tuğla kaplamalar uzun ömürlü doğal malzemelerdir.