Kiremit
TANIM
Parçalı çatı kaplama malzemeleridir. Antik çağlardan beri, mimari yapılarda çatı kaplama elemanı olarak kullanılırlar. Genel olarak kiremit, ham hali ile kızıl toprağın renginde olan ve kil toprağın pişirilmesiyle meydana gelen balçık levhadır. Daha çok kilden yapılan kiremitler bilinse de kullanılan malzeme cinsine göre cam, ahşap, beton ve metal kiremit olarak da imalatları yapılarak günümüzde kullanılmaktadır. Yan yana dizilerek dış etkenlerden (yağmur, kar, rüzgâr, soğuk, sıcak vb) yapıyı çatı kısmından koruyan ve bu etkenleri çatı üzerinden tahliye etmek için uygulanan kaplama sistemidir
TEKNİK ÖZELLİKLER
Kiremitler TS EN 1304 standartlarına göre iki gruba ayrılmıştır.
1) Kenetlenme Tipine Göre Kiremitler:
a) Özel (el yapımı) kiremitler.
b) Kenar ve üst tarafı kenetlenebilir kiremitler.
c) Sadece kenarı kenetlenebilir kiremitler.
d) Üst ve alt kiremitler.
e) Üst üste bindirmeli kiremitler.
f) Düz kiremitler.
2) Sızdırmazlık Grubuna Göre Kiremitler: Yapıları çatı kısmından gelebilecek dış etkenlerden koruya bilmesi için Su yalıtım malzemeleri ile kullanılması gereken kiremitlerdir. Yüksek ısı depolamasıyla bina içi regülâsyonu (düzenleme) sağlar. Üzerine aldığı ısıyı kilin yapısı sayesinde uzun süre saklayarak sağlığa uygun olarak ısı geçişi sağlamaktadır. Kiremitler geçmeli şekilde, içinde kireç ve organik madde bulunmayan ekşitilmiş (hazırlanan çamurun bir miktar dinlendirilmesi) lüleci çamurundan (güveç, testi heykel vb malzemelerin yapımında kullanılan) yapılırlar. Kiremitlerde pullanma, çarpılma, çatlama gibi özürlerin olmaması istenir. İyi bir kiremit, bir metalle vurulduğu zaman tiz bir ses çıkarmalıdır
UYGULAMA ALANLARI
Üzeri kullanılmayacak çatılarda genelde kullanılır. Sundurma Çatı, Beşik Çatı, Kırma Çatı, Mansard Çatı, Fenerli Çatı, Kombine (Kelebek) Çatı, Testere Dişli (Şet) Çatı, Kanatlı Çatı ve Kule Çatı çeşitlerinin hepsinde kullanılabilirler.
Çeşitler Ve Boyutlar Uygulama Şekli :

Marsilya Kiremit

Boyut :(410 ± 5) x (230 ± 3) mm
Yaklaşık ağırlık: 2900 Gr./Adet
Kullanım tarzı: 1 m² Çatıda 16 Adet Kullanılır
Marsilya kiremit için ön görülen ölçü ve miktar 33,5 cm ara ile 4×6 cm kesitli çıtalar üzerine dizilir. Bir metrekare çatı yüzeyine 17 adet kiremit hesap edilir. Kiremitlerin dizilmesine saçak kenarından başlanır. İlk sıra bağlama teli ile çatı üzerine çakılan çivilere bağlanır.
Valensiya Kiremit

Boyut :(420 ± 5) x (260 ± 3) mm
Yaklaşık ağırlık:3250 Gr./Adet
Kullanım Tarzı:1 m² Çatıda 14 Adet Kullanılır
İlk çıta(saçak çıtası) ile ikinci çıta aralığı 30 cm, diğer çıta Aralıkları 33,6 cm dir. İlk çıta 4 cm diğer çıtalar 2,2 veya 2,5 cm yüksekliğinde olmalıdır. Sol tarafından ve aşağıdan yukarıya doğru yerleştirilir. Döşeme işlemi soldan sağa doğru yapılır. Her kiremidin sağ altında bulunan diş, yandaki kiremidin kanalına iyice oturtulmalıdır. Bir üst sıradaki kiremidin dişleri de alt sıradaki kiremidin kanallarına yerleştirilmelidir.
Granada Kiremit

Boyutları :(420 ± 5) x (260 ± 3) mm
Yaklaşık Ağırlık:3250 Gr./Adet
Kullanım Tarzı:1 m² Çatıda 14 Adet Kullanılır
İlk çıta(saçak çıtası) ile ikinci çıta aralığı 30 cm, diğer çıta Aralıkları 33,6 cm dir. İlk çıta 4 cm diğer çıtalar 2,2 veya 2,5 cm yüksekliğinde olmalıdır. Saçağın solundan ve aşağıdan yukarıya doğru yerleştirilir. Döşeme işlemi soldan sağa doğru yapılmalıdır. Her kiremidin sağ altında bulunan diş, yandaki kiremidin kanalına iyice oturtulmalıdır. Bir üst sıradaki kiremidin dişleri de alt sıradaki kiremidin kanallarına yerleştirilmelidir.
Alaturka Kiremit

Boyutları:16 x 19 x 41 cm(± %2)
Ağırlık: 2850 gr. (± 100gr)
Metrekareye:30 adet
Dayanım:430 Kg (± 20 Kgf)
TS EN 1304 standardına göre Üst ve Alt kiremitlerdir. Çıta dikey döşemenin altına konulan çatı örtüsü bohçalama sistemi yapılarak döşenir.Üzerine yatay döşenen çıtalar döşenerek üzerine kiremitler birbirine bağlama kancası yardımı ile yapılır. Soğuk Çatılarda üstteki çift çıtalama işleminden önce ve kiremit altı su yalıtımından önce su yalıtım örtüsünü korumak için saçağa dik 2,2 veya 2,5 cm yüksekliğinde yoğuşma çıtalarının monte edilmesi gerekir. Bu düşey çıtaların üzerine su yalıtımı serildikten sonra sıcak çatılardaki gibi çift çıtalama işlemine geçilir. Döşemeye saçaktan başlanır. Alttaki kiremitler, dar çaplı ağızları saçağa bakacak şekilde, üstteki kiremitler ise saçak tarafına geniş ağızları bakacak şekilde dizilir. Dizilişte kiremitlerin birbiri üzerine 8 cm çıkmasına dikkat edilmelidir. Tüm kiremitlerin çivi, vida, kanca veya tel ile çıtalarla sabitlenmesi gerekir.
Aslan Pençesi

Boyutları: 410×210 mm.
Ağırlık: 3,5kg.
TS EN 1304 standardına göre bağlantı parçası kiremitlerdir. Mahya döşemede sıra başlarında 1 adet kullanılır. Ağırlığı değişebilir mahya başlık döşemede 1 adet kullanıldığı için örtme boyutu yoktur. Bağlantı parçası olduğu için eğilme dayanımı uygulanmaz. Yangın yönetmeliğine göre kil ürünlerin yanıcılık sınıfı test edilmeye gerek olmayan A1(Hiç Yanmaz) sınıfıdır.
İlk Mahya

İlk Mahya Kiremit / TS EN 1304 – 562
Boyutları :(400± 5) x (190 ± 3) mm
Yükseklik: 75 mm
Yaklaşık ağırlık:3.350 Gr./Adet
TS EN 1304 standardına göre bağlantı parçası kiremitlerdir. Mahya döşemede sıra başlarında 1 adet kullanılır. Ağırlığı değişebilir.Mahya başlık döşemede 1 adet kullanıldığı için örtme boyutu yoktur. Bağlantı parçası olduğu için eğilme dayanımı uygulanmaz.
Mahya Kiremit

Boyutları :(400) x (255)x (194) mm
Yaklaşık ağırlık: 3.250 Gr./Adet
Kullanım tarzı:1 m² Çatıda 2,5 Adet Kullanılır.
Omurga taşıma profili çatı betonuna veya kaplama tahtası üzerine sabitlenir. Mahya çatı taşıma profilleri 5×5 cm’lik çıta kullanılması halinde 80 cm mesafe ile yerleştirilir. 5×5 cm ebatlarında mahya taşıma çıtası mahya taşıma profilleri üzerine sabitlenir sonra Mahya havalandırma bandı, bu çıtanın üzerine serilir. Bandın kiremit renkli alüminyum kenarları bitul bantları sayesinde yan kiremitlere yapıştırılır. Bitul bantlar yapıştırma özelliklerinin yanı sıra izolasyon da sağlamaktadır. Bu işlemden sonra mahya kiremitlerinin döşenmesine başlanır.
Havalandırma

Boyutları: 410×230
Ağırlık: 3000 gr.
Havalandırma Elemanı: Çatılarda ısı değişikliklerinden oluşan nemin (buhar yoğunlaşması) bünyeden atılmasını ve kuru kalmasını sağlayan tamamlayıcı bir üründür. Çatı sistel11inin nefes almasını sağlar, Her 10 m’de 1 adet karşılıklı uygulanması tavsiye edilir
Dört Yol Mahya

Boyutları: 41,5×41,5x23cm (±%2)
Ağırlık: 4940gr (±100gr)
Dörtlü Mahya: çatı sisteminin dörtlü birleşimlerinde dört noktayı mahya öncesi kapatmaya yarayan özel dörtlü birleşim parçasıdır. Dört yol birleşme noktalarında kullanıldığı için örtme boyutu yoktur.
Üç Yol Mahya

Boyutları19x19x23cm (±%2)
Ağırlık:4580gr (±100gr)
Üçlü Mahya: çatı sisteminin üçlü birleşim noktasında mahya görevi yapan özel üçlü birleşim parçasıdır. Üç yol birleşme noktalarında kullanıldığı için örtme boyutu yoktur.
İsoflat Kiremit

Ebatlar: 445 x 223 mm.
Ağırlık : 2.900 g/adet
Adet/m²: 15
İlk çıta(saçak çıtası) ile ikinci çıta aralığı akstan 30 cm, diğer çıta Aralıkları 33,6 cm dir. İlk çıta 4 cm diğer çıtalar 2,2 veya 2,5 cm yüksekliğinde olmalıdır. İsoflat kiremidi saçağın solundan ve aşağıdan yukarıya doğru yerleştirilir. Düşey ilk sıranın ardından diğer sıralarda da aynı sistemle yerleştirilir. Döşeme işlemi soldan sağa doğru yapılmalıdır.
Milano Kiremit

Ağırlık: 3000 gr. / adet
Adet: 15 m²
Boyut: 400 x 245 mm.
Milano Kiremit, çatılarda Osmanlı mimarisinin nostaljik havasını taşır ayrıca kapalı oluğu sayesinde kuşların kiremit altına yuva yapmasını ekstra bir malzemeye gerek kalmadan engeller.
Venedik Kiremit

Ağırlık: 3000 gr. / adet
Adet: 15 m²
Boyut: 400 x 245 mm.
Venedik Kiremit, çatılarda Osmanlı mimarisinin nostaljik havasını taşır. Uygun eğimde kullanıldığında her iklim koşulunda çatıda etkin su yalıtımını uzun süreyle sağlar.
Yuvarlak Mahya

Ağırlık: 3,75kg m²
Adet (m²):3
Yangına Tepki:A1
Boyut:430×235
Omurga taşıma profili çatı betonuna veya kaplama tahtası üzerine sabitlenir. 5×5 cm ebatlarında mahya taşıma çıtası mahya taşıma profilleri üzerine sabitlenir sonra Mahya havalandırma bandı, bu çıtanın üzerine serilir. Bitul bantlar yapıştırma özelliklerinin yanı sıra izolasyon da sağlamaktadır. Bu işlemden sonra mahya kiremitlerinin döşenmesine başlanır.
Çiçek Mahya

Ebatlar: 400 x 250 mm.
Ağırlık : 3100 g/adet
Adet/m² : 3
Omurga taşıma profili çatı betonuna veya kaplama tahtası üzerine sabitlenir. Mahya çatı taşıma profilleri 5×5 cm’lik çıta kullanılması halinde 80 cm mesafe ile yerleştirilir. 5×5 cm ebatlarında mahya taşıma çıtası mahya taşıma profilleri üzerine sabitlenir sonra Mahya havalandırma bandı, bu çıtanın üzerine serilir. Bandın kiremit renkli alüminyum kenarları bitul bantları sayesinde yan kiremitlere yapıştırılır. Bitul bantlar yapıştırma özelliklerinin yanı sıra izolasyon da sağlamaktadır. Bu işlemden sonra mahya kiremitlerinin döşenmesine başlanır.
Ciremitto

Ebatlar: 410 x 230 mm.
Ağırlık : 2.7 kg/adet
Adet/m²: 15
İlk çıta(saçak çıtası) ile ikinci çıta aralığı akstan 30 cm, diğer çıta Aralıkları 33,6 cm dir. İlk çıta 4 cm diğer çıtalar 2,2 veya 2,5 cm yüksekliğinde olmalıdır. Ciremitto kiremidi saçağın solundan ve aşağıdan yukarıya doğru yerleştirilir. Düşey ilk sıranın ardından diğer sıralarda da aynı sistemle yerleştirilir. Döşeme soldan sağa doğru yapılmalıdır
Cam Kiremit

Boyutları : 230 x 410 mm.
Ağırlık : 3600 gr.
M² : 15 adet
Çatıların belirli bir kısmında çatı aralığının aydınlatılması gerektiğinde cam kiremitler kullanılabilir. Şed çatılarda olduğu gibi bina iç bölümünün çatıdan aydınlatılması gerektiğinde çatı meyilinin tamamı cam ile örtülebilir veya çatıya aydınlatma pencereleri yapılır.
Villa Kiremit

Boyut: 33×42 cm
Yaklaşık Sarfiyat: 10 adet/m²
Ağırlık: 4.50 kg/adet
Düz bir örgü ile döşenmelidir. Uygun alt yapı hazırlandıktan sonra, kiremidin döşenmesi, milimetrik boyutları, düşük m² sarfiyatı (10 adet/m²), düzgün dayanma profili, yerleştirme dili ile birlikte döşemeye kılavuzluk eden mertek dili sayesinde oldukça kolaydır. Kiremit alt yapısını oluşturmak için Thermomanto Sistem veya Latalı Sistem uygulamaları tavsiye edilmektedir.
Kenar Kiremidi

Sol saçak
Boyutları: 16x19x41cm (±%2)
Ağırlık: 3300gr (±100gr)
Sağ saçak
Boyutları: 16x18x41cm (±%2)
Ağırlık: 3300gr (±100gr)
Yan Saçak elemanları sağ-sol olarak üretildiği gibi tek tip olarak da üretilirler. Yan saçak elemanlarının muhakkak sabitlenmesi gerekir, sabitleme işlemi dikey destek latası konulduktan sonra çivi veya özel bağlantı elemanlarıyla yan kenarlara sabitlenmelidir.
Metal Kiremit

Standart Boylar: 3120, 2340, 1950, 1560 mm’dir. Çelik esaslı olması çatlama ve kırılmayı engeller, Birbirine kilitlenme özelliği nedeniyle kuvvetli rüzgâr, yağmur, kar ve dolu gibi her hava koşuluna karşı direnç ve koruma sağlar. 12° den 90°’ye kadar her eğimli çatıda kullanılabilir. Her 39 cm de bir ahşap aşık atılmalıdır. Çivi ile sabitlenmelidir.
Yarım Kiremit

Ağırlık: 2,00 Kg
Ölçü: 13 x 41 cm
Ölçü gereği kiremitlerin kesilmesi gereken yerlerde (çatı penceresi, yan saçak ve vadi dere hatları, baca kenarlarında) kullanılır. Şaşırtmalı sistem olarak döşenen kiremitlerin başlangıç ya da bitiş kenarlarında kullanılır.
Beton Kiremit

Renk: İstenilen renkte üretim yapılabilir.
Ebat: 33X42 cm Metrekare Sarfiyatı: 10 adet Ağırlık: 4.3 Kg/adet Yangına Tepki Sınıfı: A1 Taşıyıcı dikey mertekler, 50-60 cm’lik aralıklarla saçak – mahya hattı doğrultusunda çakılır. Saçak kısmına gelecek olan ilk lata 5×5 cm, bunun dışındakiler 4×3 cm olacak şekilde araları 32 cm ile 35 cm aralığında olmalıdır. Kiremitler sağ alt köşeden başlayıp sola doğru yatay asalara asılarak döşenir. Kenar kiremitleri çivi ile lataya çakılmalıdır. Çatı eğimi 35 dereceden fazla ise kiremitler lataya çivilenmelidir. |
Tahta Kiremit

En az bir yüzey oluşturulacak şekilde ahşabın ışınsal kesitler halinde yarılması sonucu elde edilirler. Tahta kiremitler genelde % 100 lekesiz ağaç özlerinden ve 150 mm ile 600 mm uzunluklarında imal edilirler.
Hem tahta pullar hem de tahta kiremitler, UL sınıflandırmasında C sınıfı yanmaya dayanıklılık derecesine ulaşacak şekilde kimyasal olarak işlenmemeleri halinde yanıcı ve alevlenicidirler.
Kar Tutucu Kiremit

Ölçü: 33×42 cm
Yaklaşık ağırlık: 520 gr.
Sarfiyat: Verilmiş olan bölgenin kar yağış miktarına göre değişir.
Çatıda biriken kar kütlesinin, çatı yüzeyinden kontrolsüz biçimde kayarak, dere sistemine ve insanlara zarar vermesini önlemek amacıyla kullanılır.
RENK/DOKU
Türk kahvesi, antrasit gri, bakır kırımızı, deniz mavisi, rozoper, terraper, kahve, yeşil, sarı, siyah ve özel üretimlerde taraftar renkleri olan sarı kırmızı, sarı lacivert, siyah beyaz ve kırmızı beyaz renkleri de bulunmaktadır. Firmalar kendine özgü renk isimlendirmesi uygulamaktadır. Beton ve metal kiremitlerde firmalar müşterinin talebine göre renk uygulaması yapabilmektedir.
KALİTE SINIFI
TS EN 1304 Kiremit standardında belirtilen sızdırmazlık testine göre herhangi bir kiremit, 4 saat ve üstünde su sızdırmazsa 1. Sınıf kiremittir. 1-4 saat arasında su sızdırmazlığa sahipse 2. Sınıf kiremittir.
KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM
Kil kiremitler: Yılda en az iki kere veya çok şiddetli fırtına ve uzun don olaylarından sonra kontrol edilmelidir. Kırılan ve iyi pişmediği için geçirgen olan kiremitler kaldırılmalıdır. Geçirgenlik kiremit üzerinde oluşan tuzların varlığı ile anlaşılır. Kiremitlerin hava alması için kullanılan havalandırma kiremitlerinin açık olması gerekir. Ortalama ömrü 40 yıldır.
Metal kiremitler: Hava koşullarından ve yangından etkilenmez. Paslanmaya Karşı garantilidir güvenlidir. Çatlamaz, Kırılmaz. Bakım Gerektirmez. Ömrü üretici firmasına göre değişir ortalama olarak 30 yıl garantili olmak üzere 100 yıla kadar ömrü vardır.
Beton kiremit: Beton yıllar içinde mukavemeti artan bir malzemedir. Betondan imal edilen beton kiremidin mukavemeti de her geçen gün artar. Çok fazla bakım gerektirmez. Ortalama 30 yıl garantili olarak satılmaktadır.
Tahta kiremit: Doğal bir malzeme olan tahta, gerekli kaplama veya kimyasal işlemler görmeden dış cephelerde hava ve suya maruz kalacak şekilde kullanılamazlar. UL sınıflandırmasında C sınıfı yanmaya dayanıklılık derecesine ulaşacak şekilde kimyasal olarak işlenmemeleri halinde yanıcı ve alevlenicidirler