İç Yüzey Boyası
TANIM
Yapılara dekoratif görüntü kazandırmak, örtücülük sağlamak, renklendirmek ve süslemek için duvar yüzeylerinde bir katman oluşturan, içeriğinde pigmentler olan, ince katlar halinde yüzeye sürülen sıvı ya da toz ürüne “boya” denir. Boyaların içerdği kimyasal maddeler 4 ana gruba ayrılır: bağlayıcılar, çözücüler, pigment ve dolgu maddeleri, katkı maddeleri. Boya, teknolojik gelişmelerle birlikte birçok çeşit ve türe sahip olmuştur. Hiç dikkatimizi çekmese de boyanın ilk icadı, ateşten çıkan isin duvarlarda siyah bir yüzey oluşturmasıyla olmuştur. Milattan önce 10.000 – 30.000 yıllarından kalma, Afrika ve Avrupa’da bulunan mağaralarda renkli resimler bulunmasıyla birlikte bilinçli olarak, boyanın ilk kullanımı olarak bilinir.
TEKNİK ÖZELLİKLER
- Örtücülük
- Silinebilme
- Nefes alabilme
- Renk kalıcılığı
- Su bazlı olanlarda kokusuzluk
- Hijyenik
- Çeşit çokluğu
- Uygulama kolaylığı
- Parlaklık
UYGULAMA ALANLARI
- Oteller
- Villalar / Konutlar
- Restoranlar
- Kafeler
- Düğün salonları
- Fabrikalar
- Kamu binaları
- Bankalar
- Okullar
- Hastaneler
- Havalimanları
- Ofisler
- Sağlık merkezleri
- Fuar alanları
- Çiftlikler
- Spor salonları
- İşyerleri
- AVM’ler
ÇEŞİTLER, BOYUTLAR VE UYGULAMA ŞEKLİ:

İç Yüzey Boyası

Yapıların iç yüzeylerinde, duvarları korumak ve dekoratif görüntü kazandırarak örtücü bir katman oluşturmak adına, ince katlar halinde yüzeye sürülen sıvı ya da toz ürünlere iç yüzey boyası denir. Boyalar, yapılarındaki bağlayıcıların tipine göre isimlendirilir. İç yüzey boyalarda tercih, öncelikle boyanın çözücüsüne göre yapılmalıdır. İç yüzey boyalar, su bazlı boyalar ve sentetik esaslı boyalar olmak üzere iki kısma ayrılır. İç cephe boyaları yüzey hazırlama, astarlama ve macunlama işlemlerinin ardından yapılmalıdır. Yaygın olarak tercih edilen boyama sistemleri; İç cephelerde plastik boyama (yeni sıvalı yüzeyler), Macunlu iç cephelerde plastik boyama (yeni sıvalı yüzeyler), Sentetik esaslı bir zemin üzerine su bazlı saten boyama, Macunlu / Saten alçılı iç cephelerde su bazlı saten boyama ve Saten alçılı iç cephelerde plastik boyama sistemleri olarak uygulanmaktadır.
Su Bazlı Silikonlu İç Yüzey Boyaları

Yüksek silinme direncine sahip, su bazlı, sentetik reçine esaslı, silikon katkılı ve ipeksi mat dokuda olan dekoratif son kat boyasıdır. İçeriğindeki silikonun sağladığı yüksek dayanım gücü sayesinde silinme özelliğine sahiptir. Kokusuz, örtücü ve su ile inceltildiği için çevre dostudur. Boyalı ve kirli yüzeylerde astar, yeni boyanacak ve saten alçılı yüzeylerde ise saten alçı astarı kullanılmalıdır. Astar uygulamasından 6 saat sonra yüzey üzerine rulo, fırça veya püskürtme sistemi ile iki kat uygulanır. Uygulama sırasında ortam sıcaklığı +5° ile +30° arasında olmalıdır.
Su Bazlı İç Yüzey Boyaları

Su bazlı boyalar, akrilik yapılarıyla bünyelerinde yoğunlukla su bulunduran ve kururken de bünyelerindeki suyu vererek kuruyan, sağlığa zarar vermeyen iç yüzey boyalarıdır. Bu nedenle, sentetik bazlı boyalardan kuruma özellikleri ile ayrılır. Su bazlı boyalar, sentetik bazlı boyalara göre daha uzun ömürlere sahiptir. Silinebilir, çabuk kurur, kokusuzdur, uygulanması kolaydır, su ile kolayca temizlenir. Çevreye ve insan sağlığına zarar vermez. Parlaklıklarını zaman içerisinde kaybetmez, sararma ve çatlama problemi çıkarmaz. Nefes alma özelliğine sahiptir. Su bazlı boyalar, hem kullanım açısından hem de sağlık açısından çok daha kullanışlı boyalardır.
Hijyenik İç Cephe Boyası

Kimyasallar ile modifiye edilerek, mikroorganizma oluşumuna engel olan; akrilik emülsiyon esaslı, mat görünümlü, son kat iç cephe boyasıdır. Mikroorganizma faaliyetleri tehlikesi bulunan mutfak, yemekhane, banyo gibi iç yüzeylerin boyanmasında kullanılır. Uygulanacak yüzeyler; sağlam, kuru ve temiz durumda olmalıdır. Boyama işlemi; fırça, rulo veya püskürtme sistemleri ile yapılabilir. Eski boyalı yüzeylerde bakteri oluşmuş olabileceği için öncelikli olarak iç yüzeylerde mekanik temizleme yapılır. Daha sonra yüzeyi hijyenik ve biyolojik solüsyon ile temizlendikten sonra uygulanır.
Plastik Boya

Akrilik kopolimer esaslı, mat görünümlü, dekoratif amaçlı iç yüzey son kat emülsiyon boyasıdır. Mat ve pürüzsüz görünüşlüdür. Mükemmel yüzey yapışma özelliği sayesinde, kabarma ve dökülme yapmaz, yüksek teneffüs kabiliyetine sahiptir. Yeni yapıların iç yüzey duvar ve tavanlarında, daha önce boyanmış ve rengini kaybetmiş eski boyalı iç yüzeylerde kullanılır. Yüzeyler, sağlam, kuru ve temiz olmalıdır. Eski boyalı ve kirli yüzeylerde astar, ilk defa boyanacak mineral esaslı alçı sıva gibi emici yüzeylerde şeffaf astar kullanılması gerekmektedir. Uygulama yapmak için fırça, rulo veya püskürtme sistemleri ile yapılabilmektedir. Uygulama yapabilmek için minimum +5°, maksimum +30° arasında bir ortam sıcaklığına ihtiyaç vardır.
Sovlent Bazlı (Yağlı) Boya

Tiner ile inceltilerek kullanılan boyalara solvent bazlı boya (yağlı boya) denir. Solvent bazlı boyalar, uygulanırken ve kururken yoğun bir koku verir. Bu yüzden uygulama yaparken mümkünse maske takılır. Boyanan mekanlar ise birkaç gün havalandırılır. Solvent bazlı boyaların kuruması için oldukça uzun bir süreye ihtiyaç vardır. Uygulama esnasında oluşabilecek damlamalarda temizliği ise kimyasal çözücülerin yardımı olmaksızın gerçekleştirilemez ve bu kimyasallar zararlı yan etkiler içerir. Özellikle evlerinde çocuk bulunanlar, astım hastaları ve alerjisi olanlar, evlerini solvent bazlı boyalar ile boyatmamalıdır. Her ne kadar bir iç yüzey boyası olsa da günümüzde daha çok ahşap, metal pencere ve kapı boyamalarında kullanılmaktadır.
Tavan Boyası

Tavan boyaları, astar ve ipeksi tavan boyası olarak bulunur. Bu boyalar yüksek teneffüs gücüne sahip, akrilik emülsiyon esaslı tavan boyasıdır. Su bazlı olup yüksek teneffüs kabiliyetine sahiptir. Yüksek örtme kabiliyetine sahiptir. Sağlam, temiz ve kuru yüzeylerde uygulanır. Boyalı ve kirli yüzeylerde astar, yeni boyanacak emici yüzeylerde ise şeffaf astar kullanılır. Fırça, rulo ve püskürtme sistemi aracılığı ile uygulanır. Uygulama yapılacak yüzeyin ve ortam sıcaklığı +5° üzerinde olmalıdır. Araç ve gereçler su ile temizlenebilmektedir. Sıvalı, tozsuz yüzeylerde akrilik tavan boyası kullanılmalıdır.
RENKLER VE DOKULAR

KALİTE SINIFI
Kaliteli bir boyada aranan özellikler şu şekilde sıralanabilir:
- Örtücülük. (kapatıcılık, 2 katta iş bitirme)
- Kolay uygulanabilir olması (fırça, rulo veya mala ile iyi sonuç vermesi)
- Fiziksel etkilere dayanıklı olması (sürtünme, çizilme, silinme vb.)
- Kimyasal etkilere dayanıklı olması (sabun, yağ, deterjan vb.)
- Atmosferik şartlara ve özel şartlara dayanıklı olması (soğuk, sıcak, yağmur, güneş)
- Dekoratif olması (renk, parlaklık, matlık vb.)
KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM
Boyaların kullanım süresi, kullanıcıya ve mekândaki neme göre değişkenlik gösterir. Bazı yapılarda her yıl boya gerektirirken; bazı yapılarda ise bu, 7 – 8 yıla kadar uzayabilir. Boyaların kullanıldığı alanlarda bulunan nem, rutubet ve yoğunluk, boyanın kirlenmesine ve tahrip olmasına sebep olur. Dolayısıyla, bir yıl içerisinde yeniden boyanması gerekebilir. Birçok boyanın bakımı ve temizliği sadece temiz bir bezle silinerek sağlanır. Boyalar kimyasal içerikli oldukları için çok fazla kimyasal içeren temizleyiciler kullanılmamalıdır.