Hamam
TANIM
Kelime anlamı olarak, yıkanılacak yer anlamına gelmektedir. Arapça “Hamma” ve İbranice “Hamam” kelimesinden türer. Kelimenin anlamı ise ısıtmak ve sıcak olmak demektir. Evlerde banyo olarak bilinse de umumi kullanımlarda adı hamam olmuştur. Son yıllarda, umumi hamam görüntüsünü ve zevkini her yerde yaşamak isteyen insanların ihtiyaçları doğrultusunda evlerde de hamam görünümlü banyolar dizayn edilmektedir. Hamam tarihi çok eskilere dayansa da tam bir tarih belirtilemez. Ancak bilinen en eski hamamlar Roma döneminde Pompei şehrine ait hamamlardır. Vezüv yanardağının patlaması sonucu lavların altında kalmış bu şehirde hamam kalıntıları bulunmuştur.
TEKNİK ÖZELLİKLER
- Soyunma yerleri, Yıkanma yerleri, Giyinme yerleri bulunur.
- Halvet ve göbek taşı bulunur.
- Halvet, kapalı ve yalnız yıkanılan bölümdür.
- Göbek taşı ise hamamın ortasında mermerden yapılmış bir alandır.
- Zeminden yüksek yapılmıştır.
- Hamamlarda ısıtma yeri hamamların altında yer alır.
- Ateşten çıkan duman ve alev tüteklik adı verilen borudan çıkar.
- Suya ve buhara dayanıklıdır.
- Temiz ve hijyenik olmak zorundadır.
- Doğal tedavi merkezleri olarak kullanılabilir.
- Yoğun buhardan etkilenmemek için havalandırmalar yapılır.
- Kaplıca olarak kullanılanlarda şifalı havuzlar bulunur.
UYGULAMA ALANLARI
- Oteller
- Villalar / Konutlar
- Özel sağlık merkezleri
- Spor salonları
- Kaplıcalar
- Tatil köyleri
ÇEŞİTLER VE BOYUTLAR UYGULAMA ŞEKLİ:

Hamam

Kültürümüzde önemli bir yeri olan hamamlar, sadece temizlik değil, aynı zamanda dinlenme ve sosyal aktivite mekânlarıdır. Türk hamamları üç kısımdan oluşur: soyunma yeri, yıkanma yeri ve ısıtma yeri.
- Soyunma yerleri: Geniş bir alan ve bunun çevresinde bölmeli sekiler bulunur. Yıkanan kimseler, bu sekilerde uzanıp dinlenirler.
- Yıkanma yerleri: Kurna başı; herkesin teker teker yıkandığı yer, halvet; kapalı ve yalnız başına yıkanma hücreleridir. Bir de üzerine uzanıp ter dökülen “göbek taşı” bulunur. Burası, hamamın mermer kaplı zemininden daha yüksek yapılmış ve çeşitli geometrik şekillerde olabilen yerdir.
- Isıtma yeri-Külhan:Hamamın ısıtılmasını sağlar. Isıtmada kullanılan ateşten yükselen alev ve duman, mermer zeminin altındaki özel yollardan, duvar içlerinden geçer ve tüteklik adı verilen bacadan çıkar. Külhandaki ocağın üzerinde sıcak su kazanı, onun da üzerinde soğuk su deposu bulunur. Ocağın dip kısmındaki birkaç kanal, hamamın yıkanma yerinin ortasındaki göbek taşının altına kadar uzanır. Ocakta yanan odunların tesirli alev ve dumanları, bu kanallardan göbek taşının altına gider. Bu taşın altındaki karanlık yer çok ısındığından buraya cehennem denir.
Sıcak Halvet: Külhanın üstü,
Soğuk Halvet: Külhana uzak olan yer,
Natır: Müşteriyi yıkayıp keseleyen kadın çalışan,
Tellak: Müşterileri yıkayıp keseleyen erkek çalışan,
Peştemal: Örtünmek için kullanılan ince dokuma,
Takunya: Hamam terliği,
Şayet bu hamam keyfini evinizde yaşamak isterseniz, küçük bir odayı, banyonuzun bir köşesini ya da ebeveyn banyosu gibi ikinci banyonuzu Türk Hamamı haline getirebilirsiniz.



RENKLER VE DOKULAR
Hamamlar genel olarak mermer ve bu tarzda malzemeler olan doğal taşlar ile yapılmaktadır. Onun için doğadan çıkan doğal renklere sahiptir. Mermer ve granit gibi malzemelerde bulunan tüm renk ve dokulara sahiptir.
KALİTE SINIFI
- Eğitimli ve belgeli personel,
- Sık Denetimlerden geçmesi,
- Kayıt altında bir işletme ve çalışanların olması,
- İşletme belgelerinin tam olması,
- Kayıtsız ürün-araç-gereç kullanılmaması,
- Kalifiye personellerin olması,
KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM
Hamamların kullanımı ve bakımı dikkatli ve yetkili kişiler ve birimler tarafından yapılması gereken bir iştir. Temizliğine çok önem verilmesi gerekmektedir. Bu tarz yerlerin rutin ve devamlı olmak şartı ile temizliğinin ve bakımının yapılması gerekir. Ayrıca devlet kurumları tarafından rutin denetimlerinin de yapılması gerekmektedir. Kullanım olarak hamamlar çok uzun bir ömre sahiptir.