Göz ve Yüz Koruyucuları

Göz ve Yüz Koruyucuları

TANIM

Çalışanların, gözlerini, yüzlerini zararlı madde ve zehirli gazlardan korumaya yönelik yapılan malzemelere koruyucu gözlük ve yüz siperi adı verilir. Koruyucu gözlük ve yüz siperlerinin kullanılacağı yerler oldukça önem taşımaktadır, şöyle ki; gözlük veya yüz siperleri; Küçük parçalar ve tozlardan. Talaş, fırlayan büyük parçalar veya kıvılcımlardan.         Ultraviyole (UV) ve kızılötesi (IR) (ısı ışını) dâhil sağlığa zararlı ışınlardan ve göz almalarından. Yüksek ısılı püskürtme maddelerinden. Kimyasal sıçramalar ve erimiş metallerden. Zehirli gazlardan, gözleri ve yüzü korumak için kullanılır.

TEKNİK ÖZELLİKLER

  • Yapılan işin özelliğine uygunluk,
  • Meslek grubuna uygunluk,
  • Rahatlık,
  • Dayanıklılık,
  • Kalite,
  • Isı ve ışınımlara karşı koruma,

UYGULAMA ALANLARI

  • Duvar işlerinde çalışanlar
  • Kaynak işlerinde çalışanlar
  • Boya işlerinde çalışanlar
  • Hafriyat işlerinde çalışanlar
  • Sıhhi tesisat işlerinde çalışanlar
  • Teknik servis çalışanları
  • Fayans işlerinde çalışanlar
  • Fabrika çalışanları
  • Elektrik tesisatı işlerinde çalışanlar

ÇEŞİTLER, BOYUTLAR VE UYGULAMA ŞEKLİ:

Atölye Gözlüğü

Kırılmaz (polycarbonat) camlı, yan tarafında üçgen şeklinde şeffaf malzemeden koruyucu bulunan normal gözlük görünümünde bir gözlüktür. Bu gözlükler, atölyelerde, kesme, zımba, perçin, raspa (iri dişli törpü), kuru taşlama ve pik veya büyük metallere ve kıvılcımlara karşı gözü korumak için tüm sanayi dallarında kullanılır.

Toz Gözlüğü

Kırılmaz (polycarbonat) camlı, çerçevesi yumuşak ve şeffaf plastikten yüze kolayca uyan, üzerinde camda buğulanma yapmasını önlemek ve arkaya doğru açık delikleri bulunan bir gözlüktür. Lastik kayışları her yüze göre ayarlanabilir. Taş ve mermer kırıcılarda, taş doldurma ve taş, çakıl kırma makinelerinde ve bunun gibi toz çıkaran tüm işlerde kullanılır.

Göz ve Duman Gözlüğü

Çerçeve gövdesi gözleri sıkıca çevreleyen ve üzerinde havalandırma delikleri bulunmayan gaz ve zehirli dumanlara dayanıklı kauçuktan ve buğulanmayı önleyecek şekilde yapılmış, camlarının göze bakan tarafında kırılma halinde gözleri korumak üzere ayrıca sıfır diyoptrili şeffaf plastik bir tabaka bulunan gözlük türüdür. Bu gözlük konsantrasyonu gözlere zarar veren (solunum yolları da yarım yüz maske ile korunuyorsa) gaz, buhar ve umandan korunmak için kullanılır.

Tam Koruma Gözlüğü

Asitten ve darbeden etkilenmeyen sıfır diyoptrilli cam, gövdesi yüze kolayca uyum sağlayan yumuşak ve şeffaf plastikten, üzerinde bulunan havalandırma delikleri sıçrayacak sıvının gözlük içine girmesini ve camlarının buğulanması önleyecek şekilde tasarlanmıştır. Bu gözlük asit ve çözeltilerin doldurulması, boşaltılması ve naklinde, asit havuzlarında ve kimya laboratuvarlarında toza, aside, alkalilere ve çapaklara karşı gözü korumak için kullanılır.

Gaz Kaynağı Gözlüğü

Gözlük camları çift katlı olup, birinci kat (içte kalan) şeffaf, dıştaki hareketli renklidir. (oksijen kaynağı işlerinde kahverengi, döküm işlerinde kobalt mavisi renklidir) Gövdesi şeffaf olmayan plastikten yapılmıştır. Üzerinde havalandırma ventilleri bulunur. Gözleri, ısı ve ışından korur. Bu gözlük oksijen kaynağı, kesme ve ocak veya döküm işlerinde ışından korunmak üzere kullanılır.

Lehimci  Gözlüğü

Metal veya plastik çerçevesi elmacık kemiklerine ve burun direği üzerine oturan, sapı kulak arkasına rahat oturacak şekilde dizayn edilmiş olup, yanları ışına ve fırlayan parçalara karşı yüzü korumak üzere kapalıdır. Camı lehim ışınlarına karşı koruyucu yeşil renklidir. Genellikle lehim işlerinde, optik kesme işlerinde kullanılır.

Kaynakçı Yüz Siperi

Kaynak ışınlarına, ısıya, parça sıçramasına karşı yüzü ve gözü korumak için kullanılır. Gövde kısmı fiberglasdan veya kraft kâğıttan yapılır. Gözü koruyan camı gözleri ultraviyole ışınına karşı koruyacak koyulukta kahverengidir. Elle tutularak kullanılan tipi olduğu gibi, baş bandına takılarak veya barete monte edilerek kullanılan tipleri vardır.

Yüz Siperleri

Kimyasal ve metal sıçramaları ile kıvılcımlara karşı yüzü ve gözleri korumak için kullanılır. Baş bantlı olarak veya baret’e monte edilerek kullanılmaktadır. Kaliteli bir görüş ve yüzü darbelere karşı koruma amaçlı olarak polycarbonat veya flexiglass malzemeden üretilirler.

Basınçlı Göz Duşu

Genellikle, kimya, boya, ilaç, gübre sanayileri ile çeşitli laboratuvarlarda, rafinerilerde, metal sanayi ile madenlerde, kömür ocaklarında ve demir çelik fabrikalarında toz, kir ve özellikle asit ve alkaliler yolu ile insan gözünde meydana gelebilecek zararlara karşı kullanılır. Aslında bir ilk yardım malzemesidir. Polyethelen şişe sıkılarak içindeki suyun basınçla göze gelmesi sağlanır. Su, buradan göz fincanı ve boşaltma borusu ile dışarı atılır. Şişenin yan tarafında bulunan havalandırma ventili, suyun göze basınçla gelmesini sağlar. Şişe de genellikle damıtık su kullanılır. (Suya, asitlere karşı, % 5 oranında sodyum bikarbonat, alkalilere karşı ise % 5 oranında borik asit karıştırılır.

Dökümcü Yüz Siperi

Döküm işlerinde ışınlara (kızılötesi – IR) ve sıcağa karşı yüzü ve gözü korumak için kullanılır. Gövde kısmı, gözetleme camı (kobalt mavisi) cam etrafı paslanmaz çelik örgü kafes tel ve yüzü kulakları ve boynu kapatan dış yüzeyi aleminize kaplı cam elyaf kumaştan oluşmaktadır. Yüz siperi genel olarak barete monte edilerek kullanılır.

RENKLER VE DOKULAR

 

Göz ve yüz koruyucu malzemelerde standart bir renk yoktur. Kaynak ve döküm gibi işlerde kullanılan aletlerin camlarının koyu renklerden oluşması gerekmektedir. Bu renkler kahverengi ve koyu mavi tarzında renklerdir. En çok kullanılan renkler şeffaf, sarı, kahverengi ve koyu mavidir.

KALİTE SINIFI

Yüz ve göz koruyucular, Türk Standartları Enstitüsünün, TS 5560 EN, TS EN 167, TS 5558 EN 168, TS EN 169, TS EN 170, TS EN 172 standartlarına uygun olarak üretilmiş olmalıdır. Yüz ve göz koruyucularında CE işareti (belgesi) olması gerekmektedir.

KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM

Yüz ve göz koruyucular yoğun kullanılan malzemelerdir. Bu nenenle oldukça tahrip olabilmektedir. Bir yüz ve göz koruyucuya 1 yıl ila 3 yıl arasında garanti verilmektedir.