Garaj Kapıları
TANIM
Kullanmakta olduğumuz araçları, çalışma alanı olarak kullandığımız ve kullanmadığımız eşyalarımızı koyduğumuz garajlarımızın giriş ve çıkışını sağlamak için değişik sistem ve malzemelerle yapılan kapı sistemleridir. Tamamen kapalı olabildiği gibi pencereli ve havalandırma sistemli olarak da üretilebilirler. Kapı denildiği zaman aklımıza sıradan ve basit bir mekanizma gelir. Yüzyıllardır yaşam alanlarını dış tehditlerden koruyan ve giriş çıkışı sağlayan mekanizmalardır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, insanların ulaşım ihtiyacını gidermek için bir ulaşım aracı edinmesi ve bu araçlarını da dış etkenlerden koruması gerekliliği doğmuştur. Araçlarımıza, konutlarımızda, çalışma ortamlarımızda veya gitmiş olduğumuz bir alışveriş merkezinde güvenli ve korunaklı bir garajda koruma altında tutmaktayız. Bu garajların giriş çıkışını ve güvenliğini sağlamak için çeşitli malzemelerden oluşan kapı sistemleri kullanılır. Garaj kapılarının kullanımı ilk zamanlarda oldukça zahmetler veriyordu. Fakat teknolojik gelişmeler, garaj kapılarında da bizlere konfor ve kolaylıklar getirdi. Artık arabadan inmeden, uzaktan kumanda ile hatta uzaktan kumandaya dahi gerek kalmadan aracın plakasını tanıyarak kapıyı açan sistemler üretilmektedir.
TEKNİK ÖZELLİKLER
- Yapıya uygun yataklama seçenekleri
- Ahşap, PVC, galvanizli çelik ve poliüretan izolasyonlu paneller
- Darbelere ve rüzgâra karşı kapının dayanıklılığını arttıran güçlendirilmiş paneller
- Kapanma sırasındaki geçişlerde hareketi tersine çevirerek güvenliği sağlayan “oto güvenlik sistemi” (motorlu sistemler)
- Dekoratif görünümlü yüzey seçenekleri
- Özel şifrelendirilmiş uzaktan kumanda
- Seksiyonlar arası ve kapı alt, üst ve yan bölmelerinde esnek PVC filtrelerle sağlanan sızdırmazlık
- Elektrik kesilmelerinde elle kolayca açılıp kapanabilme
- Hafiftirler, sesiz çalışırlar
- İçerden de güvenlik kolu yardımıyla kilitlenebilir.
- Dört bir tarafında bulunan kauçuk lastikler sayesinde içeri toz, yağmur suyu gibi yabancı maddelerin girmesini önlenir.
- Açılma ve kapanmaları esnasında diğer kapı modellerinden farklı olarak kapı etrafında belirli alanların boş olması lazımdır bu bakımdan tehlikeli olabileceğini düşünerek emniyet fotoselleri konularak bu alanlarda herhangi bir kişi veya eşyanın bulunması durumunda kapının açılmaması sağlanmış olunur.
- Yay setinin çift yaydan oluşması,
- Galvanizli yan kapamalar ve menteşeler
- Galvaniz boyalı yaylar
- 1,5 mm2 galvanizli çelik ray seti
- Raylara montaj edilebilen yan sızdırmazlık contası
- Alüminyum üst sızdırmazlık conta profili
- Alüminyum alt sızdırmazlık conta profili
- Kolay montaj sistemi
- Alt sızdırmazlık contası
- Üst sızdırmazlık contası
- Kama kanallı boş boru mili
- Kama kanalsız boş boru mili
- Arka C profili
- Askı bağlantı profili
- Kapı Kulpu
UYGULAMA ALANLARI
- Konutlar
- Villalar
- İş merkezleri
- Alışveriş merkezleri
- Kamu binaları
- Spor kompleksleri
- Stadyumlar
- Havaalanları
- Tamirhaneler
- Sanayi siteleri
ÇEŞİTLER, BOYUTLAR VE UYGULAMA ŞEKLİ:
Yana Kayar Garaj Kapıları

Bir kanal üzerinde, ileri, geri hareket ederek kapının açılıp kapanmasını sağlayan bir sistemdir. Bu kapı sisteminde kapı kanadının hareket edebilmesi için uzun ve dar bir boşluk yeterli olacaktır. Hem manuel hem de otomatik sistemlerle kullanılabilme özelliği vardır. Bahçe kapıları ve otopark girişlerinde oldukça fazla tercih edilen bir sistemdir. Neredeyse her türlü alana hitap eden bu kapı sistemleri; rampa, yuvarlak ve geniş girişleri olan garajlarda en çok tercih edilen garaj kapı sistemidir. Garajın tüm yüksekliğinin kullanılmasına izin vererek, ölü alan kalmasını engeller ve kapının %100’ünün açılmasını sağlar. İstenildiği takdirde kapıda küçük bir açıklık bırakılarak, kapı içerisinde bir giriş kapısı sistemi yapılarak veya yan bir kapı ekleyerek yaya giriş çıkışı sağlanabilir. Kapı kanadının kapanma sürecinde güvenliği sağlamak için yumuşak başlama ve bitiş fonksiyonlu sistemleri olan engel tespit fonksiyonu kullanılmalıdır.
Panjur Tipi ( Stor , Sarmal ) Garaj Kapıları

Panjur (stor) tipi garaj kapılarının iki şekilde uygulaması vardır. Bunlar; tüp motorlu ve santral motorlu olarak uygulanır. Tüp motorlu uygulamalarda, profiller az yer kaplar ve kapı yukarısında toplanır. İçlerinde yay olmadığından, yay kırılma problemi yaşanmaz. Santral motorlu uygulamalarda kapı profilleri için 20 – 30cm ila 35 – 40cm toplanma alanı gereklidir. Santral motorlu uygulamalarda kullanılan motorun yükünü azaltmak için yaylar kullanılır. Garaj kapısı sistemleri olarak en ideal çözümlerden birisi panjur (stor) tipi garaj kapısıdır. 5 – 6 metrelik genişliklere kadar uygulama yapılabilir. Hiçbir bakım gerektirmez. Tek parça garaj kapılarına uygulandığından, üzerine yaya geçiş kapısı yapılamaz. Yapı alanınız uygun ise yan tarafına yaya için ayrı bir kapı yaptırılabilir. Her ne kadar geniş ve dekoratif pencere uygulaması yapılamasa da, aydınlatma ve havalandırma için pencere gözlü profiller kullanılabilir. Panjur (stor) tipi garaj kapılarının yapımında, aliminyum veya lameler poliüretan dolgu paneller kullanılmaktadır.
ÖZELLİKLERİ:
- Sessiz çalışır.
- Elektrik kesilmelerinde manuel ( el ile ) olarak açma kapama yapılabilir.
- Garaj kapılarının alt kısmına emniyet fotoseli takarak, engelleri algılayıp durması sağlanmalıdır.
- Kullanılan profiller, kapıların açılırken veya kapanırken meydana gelebilecek olumsuzlukları gidermek adına parmak koruma sistemi yapılmalıdır.
- Panjur tipi garaj kapı sistemlerinde kapı profilleri, kapının iki yanına monte
edilen yan dikmelerin içinde hareket ederek açma ve kapama yaptıklarından dolayı; kapı açılırken veya kapanırken garaj kapısı etrafında boş alanların olmasına gerek yoktur.
Seksiyonel Garaj Kapıları

Garajımızın duvar, tavan ve diğer özelliklerine göre düzenlenen; tavana doğru yatay bir şekilde kayarak hareket eden kapı sistemidir. Büyük kullanım alanı sağlar, toz almaz, ortam havasını muhafaza eder; emniyetlidir ve istenilen ebatlarda üretilebilir. Palet şeklinde, 50 – 55 cm yüksekliğinde izoleli sandviç panellerden oluştuğundan dolayı, yüksek ısı ve ses yalıtımı sağlar. Oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Panel birleşim noktaları, parmak sıkışması vb. gibi olaylara mahal vermeyecek şekilde dizayn edilir. Kurma yaylar ile dengelendiği için elle rahat çalıştırılır. Dört tarafı koruyucu contalar ile kaplıdır. Bu şekilde de güvenlik üst düzeyde kalır.
- Sıcak daldırma galvanizli çelik, poliüretan izolasyonlu özel kaburga formuna sahip sandviç panellerden yapılır.
- Uzun ömürlü çekme motorları ömür boyu yağlama gerektirmez.
- Çarpmalara ve rüzgâra karşı kapının dayanıklılığını arttıran güçlendirici çelik takviyeli levhalar vardır.
- Manuel olarak açılabilme imkânı ile kolaylıkla açılabilir.
- Pnömatik olarak adlandırılan güvenlik sistemi (Herhangi bir cisme değmesi halinde kapının durmasını ve yukarı çıkmasını sağlayan sistemdir) vardır.
- Paletler sandviç seklinde, yükseklik bakımından geniş panellerden imal edildiklerinden dolayı, kapılarda dekoratif geniş pencereler uygulanabilinir.
- Garaj kapısı panelleri kapının iki tarafına monte edilmiş rayların içinde hareket ettiklerinden ötürü, kapı açılırken veya kapanırken garaj kapısı etrafında boş alanlara ihtiyaç duymazlar.
Garaj kapısının yan taraflarında raylarda bulunan, hareketi sağlayan rulmanlar garaj kapısının sessiz çalışması için sert plastik ile kaplanmışlardır.
Tek Parça ( Yekbare ) Garaj Kapıları

Yekpare bir kapı kanadının alt kısmından yukarı doğru açılma şeklidir. İki şekilde uygulama şekli vardır;
– Yukarı doğru açılan ve dışa doğru çıkıntı yapan garaj kapılarıdır ki bunlara gölgelik yapan garaj kapıları da denir.
– Yukarı ve geriye doğru açılan garaj kapı modeli de çeşitlerden bir diğeridir.
Tek parça garaj kapıları, yükseklikleri 2 – 2.5 metreden az olan garajlarda kullanılır. Kapı malzemesi olarak oldukça çeşitliliğe sahiptir. Ağaç, polyester, poliüretan dolgulu çelik, galvaniz, alüminyum gibi malzemelerden çift taraflı olarak imal edilir. Kapı mukavemetini düşürmeyecek ve estetikliği bozmayacak şekilde, istenildiği kadar geniş pencere ve yaya geçiş kapısı da yapılabilir. Kullanım sıklığı ve zamanla askıya alınmış mafsal kolları; yaylar ve amortisörler yardımıyla açılıp kapanma özelliklerinde aşınmalar meydana gelebileceğinden dolayı belirli aralıklarla bakımlarının yapılması gerekmektedir.
ÖZELLİKLERİ:
İçerden de güvenlik kolu yardımıyla kilitlenebilir.
Dört bir tarafında bulunan kauçuk lastikler sayesinde, içeri toz, yağmur suyu gibi yabancı maddelerin girmesini önlenir.
Dışa doğru bir açılım gerçekleştirdiği için açılma ve kapanma esnasında kapı etrafında belirli bir alanın boş olması gerekir. Bu tarz kazaları engellemek için emniyet fotoseli konur.
Dairesel 90° Açılan Garaj Kapıları

Ahşap ve metal malzemelerden garaj giriş genişliklerine göre özel ebatlarda üretilir. İki kanat ve bazen de tek kanat olarak uygulanan bu kapılar; normal 90° açılan ev kapı sistemi ile çalışır. Kapı kanadının yükünü taşıyabilecek kapasitede menteşeler ile kapı kasasına monte edilir. Garaj alanın genişliğine göre içeri ve dışarı açılımlı olarak yapılabilir. Manuel ve otomatik olarak uygulanabilir. Yaya girişi için kapı kanadının tek tarafı kullanılabileceği gibi kanat içerisine küçük bir kapı yapılarak yaya giriş çıkışı sağlanabilir. Dışa açılımlı olarak yapıldığı takdirde garaj alanında azami şekilde kullanım sağlanır. Kapı kanadını taşıyacak menteşeler, kanat ağırlığını taşıyabilecek kapasitede olmalıdır. Şayet, motorlu olarak yapılacak olursa kapı kanat ağırlığı ve açılıp kapanırken güvenlik sağlayabilen motor sistemleri tercih edilmelidir. Otomatik 90 derece açılır kapı ev garajları; iş merkezleri, kamu binaları, okullar, hastaneler, fabrika vb. yerler için tercih edilen en popüler kapı sistemleridir.
RENKLER VE DOKULAR
Garaj kapıları, tasarımıyla mimari yapıları tamamlayan, farklı renk ve desenlerle imal edilerek mimariye renk katar. Mimari açıdan yapıya bu kadar katkısı olan bu sistem; renk açısında da yapının rengine uygun olmalıdır. Bunun için isteğe bağlı olarak RAL renk kartelasındaki renklere boyanabilmektedir. Seksiyonel garaj kapılarının her ne kadar genel kullanım rengi beyaz olsa da, bu kapılarda da tüm renkler ve ahşap desenli kaplamalar uygulanabilmektedir.
KALİTE SINIFI
Garaj kapılarında kullanılan malzeme ve kapı malzemesinin ayrı ayrı kalite sınıflandırmaları mevcuttur. Kullanılan otomatik motoru, IP standartlarına göre sınıflandırılarak yapılan motor olmalıdır. Kapı kanadında kullanılan ahşap, metal malzeme ve PVC, malzemenin kalitesine göre sınıflandırılır.
KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM
Garaj kapıları dış ortamda kullanılan bir malzeme olması nedeniyle yapılış şekli de bu ortama uygun ve oldukça dayanıklı malzemelerden yapılmaktadır. Bir çok malzemesi bakım gerektirmezken; ahşap ve metal malzemeler gibi bileşenlerin rutin bakımları olmaktadır. Bunlar boya, cila, yağlama ve temizlik gibi bakımlardır. Bakım gerektiren kısımları ihmal etmediğimiz sürece oldukça uzun ömürlü yapılardır. Bir çok üretici, ürünlerine ortalama 2 ila 10 yıl arasında garanti vermektedir.