Engelli Asansörleri
TANIM
Fiziksel engeli olan insanların günlük hayatta karşılaşabilecekleri merdiven, dikey yükseklik ve alçaklıklar gibi zorlukları kolayca aşabilmeleri, hareket kısıtlılığının ortadan kaldırılması ve yaşam kalitelerinin artırılması amacıyla tasarlanan asansör tiplerine engelli asansörü denir.
TEKNİK ÖZELLİKLER
- Geniş girişli,
- Standart otomatik kapılı,
- Kat ve kabin butonlarının daha aşağı seviyede olması
- Yatay pozisyonda bulunması,
- Buton düğmelerinin kabartmalı olması
UYGULAMA ALANLARI
- Restoranlar
- Oteller
- Tatil köyleri
- Apart oteller
- AVM’ler
- Havaalanları
- Metro istasyonları
- Otogarlar
- Tren istasyonları
- Marketler
- Fabrikalar
- Eğimli tepeler
- Parklar
- Üst geçitler
- Alt geçitler
- Tiyatrolar
- Villalar
- Konutlar
- Çiftlik evleri
- Sinema salonları
- Kültür merkezleri
- Bankalar
- Kamu binaları
- Sergi sarayları
- Hastaneler
ÇEŞİTLER, BOYUTLAR VE UYGULAMA ŞEKLİ:

Platform Tipi Merdiven Asansörleri

Merdiven kenarlarında bulunan duvarlara ve merdiven korkuluklarına monte edilen bir ray sistemi sayesinde; engelli, yaşlı ve merdiven çıkamayacak durumda olan insanlar için tasarlanmış bir sistemdir. Hem iç hem dış mekânlarda uygulanabilen bir sistemdir. Tüm merdiven çeşitlerinde (Düz – Dönüşlü – Sahanlıklı) uygulanabilir. Kullanılmadığı zamanlarda platform kapalı durur ve diğer kullanıcılara engel olmaz. Sadece tekerlekli sandalye değil, diğer kullanıcıların da faydalanması için katlanır oturak özelliği eklenerek bu kişilerin de erişimine olanak sağlar. Kamu binaları ve diğer insan trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde kullanıma oldukça elverişli bir sistemdir.
Dikey Platform Asansörleri

Engelli ve yaşlı insanlar tarafından kullanılmak üzere, bina yapısına monteli, elektrik gücüyle çalışan, dikeye göre eğimi 15°’yi aşmayan bir hat boyunca, önceden belirlenmiş seviyeler arasında dikey olarak hareket ettirilen, genel olarak hidrolik sistemler kullanılan asansörlerdir. Dikey Kaldırma Platformlarında Beyan edilen yük; el tutamakları (tırabzanlar) hariç, açık yükleme alanı için minimum 250 kg/m²’den daha az olmamalıdır. Maksimum yük, 500 kg olmalıdır Asgari değerler aşağıdaki gibi olmalıdır;
Temel Kullanım | Asgari üst görünüş
Boyutları (Genişlik X uzunluk)mm. |
Asgari beyan edilen yük (Kg) |
Bir ve bitişik girişi olan A tipi ve B tipi tekerlekli sandalyeler | 1100 X 1400 | 385 |
Bir refakatçisi olan A tipi ve B titi tekerlekli sandalyeler | 900 X 1400 | 315 |
Tek kullanıcı ayakta ya da A tipi tekerlekli sandalye | 800 X 1250 | 250 |
Kaldırma platformunda güvenlik tertibatı olmalıdır.
Koltuk Tipi Merdiven Asansörleri

Dönüşlü ve düz merdivenlerde duvar veya merdiven korkuluklarına monte edilen ray sistemi sayesinde, engellilerin veya yaşlıların katlar arasında inip çıkabilmelerini sağlayan sistemdir. Platform tip merdiven asansörlerine oranla, maliyet bakımından daha uygundur. Sistem, üzerinde bulunan koltuk ile sağlandığından, yürüme güçlüğü çeken kişiler için de uygun bir çözümdür. Ancak tekerlekli sandalye kullanan engelliler de bir refakatçi ile kullanabilmektedir. İç-Dış mekân farkı olmaksızın uygulanabilir. Bu sistemlerde kumanda, genel olarak kol üzeninde bir joystick sayesinde sağlanır.
RENKLER VE DOKULAR
Engelli asansörlerinin belirli bir rengi olmamakla birlikte, yapının durumuna göre istenilen renkler kullanılabilmektedir.
KALİTE SINIFLARI
Engelli asansörlerinin standartları; TS EN 81-70 standartları ile belirlenmiştir ve üretim yapan firmaların bu standartlar doğrultusunda üretim yapmaları gerekmektedir.
KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM
Üretici firmalar ortalama 3 ila 5 yıl garanti vermektedir. Ancak düzenli bakım ve temizliğine dikkat edildiği takdirde uzun bir kullanım ömrü sunabilmektedir. Engelli asansörlerinin bakım ve kontrolleri çok önemlidir. Bu nedenle yetkili teknik personel tarafından yapılmalıdır. Bu bakımlar periyodik olarak yaptırılmalıdır.