Düz Cam
TANIM
Çok eski tarihlere dayanan bir geçmişi bulunan camın, bir tesadüf eseri deniz kenarında ateş yakan denizciler tarafından bulunduğu yönünde yaygın bir hikâye vardır. Bu hikâyeyi destekleyici olarak camın, odun ateşinin sıcaklığında ortaya çıkabileceği kanıtlansa da; bu hikâye olarak kalmış ve kanıtlanamamıştır. Tanım olarak; “silisli kumun soda ya da potas katılarak yüksek ısıda eritilmesiyle elde edilen; sert, saydam ve kırılgan cisim” olarak açıklanmıştır. Cam, ilk olarak kumun çok bulunduğu Mısır ve Mezopotomya’da kullanıldığı ortaya çıkmıştır. M.Ö 3000’li yıllarda cam bloklar olarak üretilmiştir. Sonraki dönemlerde cam işlemeye başlanmış ve gelişen teknoloji ile birlike birçok kullanım alanı bulmuştur. Değişik çeşitleri olan camın en basiti ve temeli düz camdır. Doğal ve sonsuz ömre sahip bir yapı malzemesidir. Düz cam (Float cam), cam eriyiğinin, erimiş kalay üzerinde yüzdürülmesi yöntemiyle üretilir. Renksiz düz cam, saydam yapısı nedeniyle yüksek ışık geçirgenliğine sahiptir. Kum, soda ve kireçtaşı başta olmak üzere, belirli özellik ve miktarlardaki hammaddelerin karışımıyla, fırında yaklaşık 1600°’de eritilir. Cam eriyiği yaklaşık 1100°’de eriyik kalay havuzuna akıtılır ve cam, kalay üzerinde yüzdürülerek, iki yüzünün hatasız olması sağlanır. Aynı zamanda camın kalınlığı ve şerit genişliği oluşturulur. Cam şeridin sıcaklığı, kontrollü olarak düşürülerek soğutma bölümünde camın bünyesindeki gerilimler giderilir. Düz cam, mimari ve otomotiv amaçlı kullanılan camların temelidir. Direkt kullanılabildiği gibi, temel özelliklerinin geliştirilmesi amacıyla; laminasyon, temperleme, kaplama ve aynalama gibi farklı işlemler gördükten sonra da kullanıma sunulabilir. Düz camlar, renksiz düz cam ve düşük demirli düz cam olarak iki kısma ayrılır.
TEKNİK ÖZELLİKLER
- Emniyet ve güvenlik
- Isı kontrolü
- Güneş kontrolü
- Isı ve güneş kontrolü
- Dekorasyon
- Gürültü kontrolü
- Üretim teknolojsi sayesinde yüksek kalitelidir.
- Tüm cam uygulamaları için temel üründür.
- Saydamlığı sayesinde yüksek ışık geçirgenliğine sahiptir.
- Farklı kalınlık ve ebatlarda, sürekli ve kesintisiz tedarik imkânı mevcuttur.
- Türkiye’nin her noktasına yayılmış geniş bir dağıtım kanalına sahiptir.
UYGULAMA ALANLARI
- Konutlar
- Kamu binaları
- Ofisler
- Spor salonları
- Stadyumlar
- Yüzme havuzları
- Villalar
- Köy evleri
- İş merkezleri
- Sanayi tesisleri
- Oteller
- Garlar
- Otobüs terminalleri
- Garajlar
- Wc ve banyolar
- Hastaneler
- Bürolar
- Okullar
- Çatılar
- Alışveriş merkezleri
- İnşaat
- Dekorasyon
- Otomotiv
- Beyaz eşya
- Tarım
- Enerji
Yapılarda, birçok sektörde direkt ve yardımcı eleman olarak uygulanmaktadır.
Çeşitler Ve Boyutlar Uygulama Şekli :
Ahşap bölme duvar, ‘sabit’, ‘yatay hareketli’, ‘katlanır’ ve ‘akustik hareketli’ olmak üzere 4 çeşittir.

Düz Cam

Eritilmiş camın, eritilmiş kalay üzerinden geçirilmesi ile elde edilir. Kalay üzerinden geçirme işlemi ile her iki yüzü de hatasız şekilde ortaya çıkar. Mimari ve otomotiv alanlarında kullanılan temel cam ürünüdür. Üretim hattından çıktığı şekliyle kullanılabilir. Özelliklerini geliştirmek amacıyla laminasyon, temperleme, kaplama ve aynalama gibi farklı işlemler uygulanarak kullanılabilir. Isı – ses yalıtımı ve güneş kontrolü sağlayan, darbelere dayanıklı, güvenli ve dekoratif bir malzemeye dönüştürülerek ihtiyaca uygun bir malzeme haline getirilir.
Düz camın standart ebatları şu şekildedir.
Kalınlık: 2mm, 3mm, 4mm, 5mm, 6mm, 8mm, 10mm, 12mm, 15mm ve 19mm
Ebat: 2250x1605mm, 3210x1900mm, 3210x2000mm, 3210×2100 mm, 3210×2250 mm, 3210×2400 mm, 3210×2500 mm, 3210x2550mm, 3660×2550 mm.
Renksiz Düz Cam

Tüm cam uygulamalarının temelidir. İkincil işlemler uygulanarak; inşaat, otomotiv, beyaz eşya, mobilya, enerji, tarım vb. çeşitli sektörlerde kullanılabilir. Yalıtım camı ünitesi; lamine cam, temperli cam, kısmi temperli cam, emaye baskılı cam, bombeli cam, kaplamalı cam, boyalı cam ayna gibi cam çözümleri sunar. Düz cam (float), cam eriyiğinin erimiş kalay üzerinde yüzdürme yöntemiyle üretilir. Renksiz Düz Cam, yüksek ışık geçirgenliğine sahiptir
Düşük Demirli Düz Cam

Düz cama göre demir oranı azaltılan cam çeşididir. Ekstra şeffaftır ve ışık geçirgenliği çok yüksektir. Renksizdir ve diğer camlardaki gibi yeşilimsi cam rengi yoktur. Cam kenarlarının gözüktüğü uygulamalarda veya natürel görüntü istenildiğinde kullanılır. Işık geçirgenliği, diğer camlara göre daha yüksek olduğundan; transparanlık ve renk saflığı harikadır. 3.2 mm’ den 19 mm’ye kadar kalınlıkları mevcuttur. Kendi kendini temizleme gibi ek özellikler uygulanabilir. Şeffaflığı sayesinde, arkasında sergilenen objeleri gerçek renklerinde ve parlaklıklarında gösterir. Genellikle mağaza vitrinlerinde, müzelerde, sergileme ünitelerinde, atrium (avlu) ve merdiven korkuluklarında, kapı camlarında, ara bölme duvarlarında ve mobilya (masa, sehpa ve raf) camlarında tercih edilir.
RENKLER VE DOKULAR
- Şeffaf
- Mavi
- Bronz
- Füme
- Yeşil
KALİTE SINIFI
Yangına tepki vermesi açısından düz camlar, A1 sınıfı yanmaz bir malzemedir. TS EN 572-2 standartlarına uygun şekilde üretilmeleri gerekmektedir.
KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM
Cam, çok dayanıklı bir malzemedir ve eğer düzgün bir şekilde bakılırsa, uzun yıllar boyunca kullanılabilir.
Hem yüzey kirini gidermek hem de lekelenmeyi önlemek adına, camı sık sık yıkamak önemlidir. Eğer havadaki su, cam yüzeyinde yoğuşursa; camdaki sodyumla tepkimeye girip sodyum hidroksit adı verilen aşındırıcı bir kimyasal oluşturabilir. Eğer sodyum hidroksit yüzeyde uzun süre bırakılırsa; cam, kalıcı olarak hasar görür ve değiştirilmesi gerekebilir. Eğer sodyum hidroksit oluşumunu görürseniz, bunu yarı yarıya alkol – su ya da, yarı yarıya amonyak – su karışımı gibi yaygın temizlik malzemeleriyle kolayca çıkarabilirsiniz. Bunun ardından cam çabucak temiz suyla durulanmalıdır. Yumuşak bir bezle ya da güderi ve süngerle kurulayın. Monte edilmiş camın sodyum – hidroksit aşınmasına daha az meyilli olduğunu, çünkü doğal olarak yağmurla yıkandığını da dikkate alın.
Mimari cam nasıl temizlenir.
Temiz, ıslak veya nemli bir bezle temizlenebilir. Yarı yarıya alkol – su ya da yarı yarıya amonyak – su karışımı kullanılabilir.
Keçeli kalem, ruj, boya, sızdırmazlık malzemeleri ya da yağlı tabakalar nasıl çıkarılır.
En iyi sonucu almak için cam, sıcakken ya da doğrudan güneş ışığı alırken değil; her zaman soğuk ve gölgedeyken temizlenir. Benzin, kerosen ya da çakmak gazı gibi petrol ürünlerini asla kullanılmaz. Cam yüzeyini aşındıracak hidroflorik ya da fosforik asidi asla kullanılmaz. Aşındırıcı fırçalar ve tıraş bıçakları da cama hasar verir ve kullanılmamalıdır.