Doğal Taş Zemin Kaplama
TANIM
Yeryüzünün bilinen en eski inşaat malzemeleri arasında yer alan doğal taş, teknolojinin gelişmesiyle birlikte, farklı yapım teknikleri arayışına girilmesiyle, mekânların iç ve dış kısımlarında yapıyı tamamlayıcı olarak görev almaya başlamıştır. Geçmiş yıllarda yalnızca yapıyı destekleyici bir unsur olarak kullanılan doğal taş, işleme teknolojisinin gelişmesi ile kaplama malzemesi olarak hem iç hem de dış mekânda yerini almıştır.
TEKNİK ÖZELLİKLER
- Doğal bir yapı malzemesidir.
- Taşıyıcı özelliği bulunmaktadır.
- Sert, her türlü darbeye karşı dayanıklı bir malzemedir.
- Isı ve ses yalıtımı sağlamaktadır.
- Kullanıcının yaşamı için gerekli fiziksel ortamı sağlamaktadır.
- Kaplandığı mekânı tanımlamaktadır. Dolayısıyla mekânın karakterini belirlemektedir.
- Çevre dostudur.
- % 100 geri dönüşümlü bir malzemedir.
- Depreme dayanıklıdır.
- Doğal taşın yapısı, mevcut kullanım alanlarını ve amacını belirlemektedir.
- Doğal taşın mineral bileşimi, yapısı, dokusu ve rengi mekân ölçeğindeki kullanım alanlarını ortaya koymaktadır.
- Mineral içeriği fazla olan doğal taşların görsel etkisi de o kadar fazla olmaktadır.
- Taşın dokusu; şeklini, büyüklüğünü ve oluşumunu anlatmaktadır.
- İnce kesitli hale getirilerek kullanılmaktadır.
- İşlenebilir özelliktedir.
- Homojen yapılıdır.
- Sağlıklı olmasının yanında estetik bir yapı malzemesidir.
- Çekmeye karşı dayanıksız olmasına rağmen, basınca dayanımı yüksektir.
- Damarsız ve çatlaksız olmaktadır.
- Her türlü hava koşuluna karşı direnç göstermektedir.
- Gözenekli olan çeşitleri hacimce daha ağır yapıdadır.
- Genellikle su geçirgenliği yoktur.
- Birim hacim ağırlığı en az 2,50gr/cm3 olmaktadır.
- Kaplanacak doğal taşın kalınlığı, 2cm – 6cm arasında olmaktadır.
- Taşlar alçı veya çimento harcı kullanılarak, yapıştırma tekniğiyle uygulanmaktadır.
- Taşlar, en az 450 dozluk harç ile döşenmektedir.
- Taşların renk seçimleri kullanılacakları mekânların ışık alma oranlarına bağlı olarak belirlenmektedir.
UYGULAMA ALANLARI
- Ofisler
- Konutlar / Villalar
- Hastaneler
- Kongre merkezleri
- AVM’ler
- Havaalanları
- Gar yapıları
- Sergi / Fuar alanları
- Tiyatro / Sinema salonları
- Üniversite birimleri
- Oteller
- İş merkezleri
- Restoranlar
Vb. alanların zemin kaplamalarında doğal taş kullanılmaktadır.
ÇEŞİTLER, BOYUTLAR VE UYGULAMA ŞEKLİ:

Doğal taş zemin kaplama; ‘mermer’, ‘traverten’, ‘granit’, ‘bazalt’, ‘kil taşı’, ‘kalker’, ‘podima taşı’, ‘dolomit taşı’, ‘çakıl taşı’ ve ‘andezit’ olmak üzere 10 farklı başlık altında incelenmektedir.
Mermer Zemin Kaplama

Mermer; içinde boşluk olmayan, damarlı veya damarsız, kristal yapılı, kolay işlenebilen, orta sertlikte bir kaplama malzemesidir. İyi işlenmesi durumunda ince levhalar halinde üretilebilmektedir. Su geçirmez yapıdadır. Yapının her bölümünde, istenilen boyutta, kullanıma uygundur.
Granit Zemin Kaplama

Granit; fazla gözenekli olmayan, kuvars, feldspat ve mikadan meydana gelen sert yapılı bir taştır. Yapısında kuvars kristalleri bulunmaktadır. Bu kristallerin sayısı granitin sertlik derecesini belirlemektedir. Ani ısı değişimlerine dayanıklı değildir. Renklerinde solma olmaz, cila uygulaması isteğe bağlı olarak yapılmaktadır. Yapının, iç ve çoğunlukla dış kısımlarında kaplama malzemesi olarak tercih edilmektedir.
Traverten Zemin Kaplama

Traverten, sıcak su kaynakları yakınında yer alan tortullardan meydana gelen, gözenekli bir kaplama malzemesidir. Nemli iklime sahip alanlarda kullanıma uygundur. Gözenekli yapısı nedeni ile hafif ve sertliği değişken olmaktadır. Cila kabul etmeyen ancak kolay şekil alabilen, dayanıklı yapıdadır. Daha çok ıslak zemine sahip alanlarda, dış mekânlarda tercih edilmektedir.
Bazalt Zemin Kaplama

Bazalt; yoğun iri taneli, camsı dokulu, yarı kristalleşmiş, ağır ve homojen görünümlü bir taştır. Bazalt kaplama malzemesi; feldspat içerikli, dayanıklı, bir çeşit yanardağ kütlesidir. Sert yapılı olmasından dolayı genellikle eritilerek şekil verilmektedir. Maliyeti yüksek bir malzeme olduğundan kullanımı yaygın değildir. İsteğe bağlı olarak cilalanabilmektedir.
Kil Taşı (Şist Taşı) Zemin Kaplama

Kil taşı, çapı 2 mikrondan daha küçük kil olarak adlandırılan tanelerin birbirine yapışması sonucu oluşan mekanik tortul taştır. Her türlü tasarıma uyum sağlayabilecek yapıda, kolay işlenebilir ve koyu renkli bir kaplama malzemesidir.
Kalker Taşı (Kireç Taşı) Zemin Kaplama

Çimento üretiminde de yer alan kalker, antik zamanlardan beri zemin kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır. Düzenli bakım ve cila gerektirdiğinden kullanımı oldukça zahmetlidir. Ancak kolay işlenebilirliği ve dayanıklı yapısı ile her türlü yapıda çok sık tercih edilmektedir.
Podima Taşı Zemin Kaplama

Doğal afet sonucu meydana gelen, dere ve nehir kenarlarından elle toplanarak kullanıma hazırlanan, her alanda kullanıma uygun olan ve kolay işlenebilen podima taşı, zemin kaplamalarında genellikle yapıştırma tekniği ile alana uygulanmaktadır. İşlevselliğinin yanında, mekâna şık ve estetik bir görünüm sağlamaktadır.
Dolomit Taşı Zemin Kaplama

Dolomit, doğada beyaz renkte bulunan, magnezyum ve kalsiyum karbonattan oluşan, kalkerden daha sert yapılı bir taştır. Dayanıklıdır, asitten etkilenmez. Genellikle dış mekân uygulamalarında yer alan dekoratif bir kaplama malzemesidir.
Çakıl Taşı Zemin Kaplama

Bu zemin kaplama çeşidi yeni bir uygulama olup çevreye zarar vermemektedir. Polimer reçine ile çakıl taşlarının harmanlanması ve zemine uygulanması ile yöntem gerçekleştirilmektedir. Su geçirgenliği sayesinde dış mekânda yüzeye gelen yağmur suları yer altı sularına eklenmektedir. Kaplama, hava ile temas ettikçe dayanıklılığını arttırmaktadır. İç mekânda, banyo ve mutfak dışındaki bölümlerde kullanıma uygundur.
Andezit Zemin Kaplama

Kendinden benekli, kaymaz ve dayanıklı yapısıyla dış mekân zemin kaplamalarının en çok kullanılan doğal taşları arasında yer almaktadır. Andezit zemin kaplamasında, boya işlemine gerek duyulmamaktadır. Isı kaybını engellemektedir. Cilalı ve cilasız kullanımı isteğe bağlı olmaktadır.
RENKLER VE DOKULAR
Doğal taşların,
- Beyaz
- Bej
- Krem Rengi
- Sarı
- Gri
- Açık Gri
- Mavimsi Gri
- Yeşil Gri
- Füme
- Siyah
- Mor
- Koyu Mor
- Yeşil
- Kırmızı
- Pembe
- Eflatun
Vb. renklerde üretimleri yapılmakta ve zemin kaplaması olarak iç ve dış mekânda kullanılmaktadır.
Zeminde farklı boyutlarda, renklerde ve dokularda kullanılan doğal taşlar, aynı malzemenin farklı biçimlenişini simgelediğinden mekâna çeşitlilik katmaktadır. İç mekânda açık renklerde seçilen taşlar, doğal aydınlatma çözümleri yardımıyla uygulama alanının daha ferah hissedilmesini sağlamaktadır. Dış mekân zemin kaplaması uygulamalarında renk seçimi tasarıma ve istenilen etkiye uygun olarak yapılmaktadır.
KALİTE SINIFI
Doğal taşların hemen hemen hepsi yapısı nedeniyle 1. sınıf kalitededir. Zemin kaplaması olarak, kullanımında yer alan yardımcı elemanların da aynı kaliteden seçilmesi ile malzeme daha nitelikli hale getirilmektedir. Yapay yollarla üretilen kültür taşları ile kıyaslandığında, doğal afet vb. her türlü koşula dayanımı daha yüksektir.
KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM
Doğal taş, cila vb. dışında fazla bakım istemeyen, kullanımı kolay, ömürlük bir zemin kaplama malzemesidir.