Dekoratif Tavan
TANIM
Yaşam alanlarımızı daha güzel ve yaşanabilir bir ortam haline getirebilmek için değişik yöntemler deneriz. Bunlardan bir tanesi de, yapıların tavanlarında yapmış olduğumuz değişiklikler ya da sihirli dokunuşlardır. Tavanlarda, birçok malzeme ile asma tavan ve kaplama tavan yöntemleri ile değişik görüntü ve dekorasyon çözümleri uygulayabiliriz. Direk tavana uygulanabilen dekoratif uygulamalar da vardır. Bu uygulamalarda değişik malzemeler ve değişik modeller olabilir. Bu malzemelerden bazıları; stropiyer, kartonpiyer ve ahşap malzemelerden oluşmaktadır.
TEKNİK ÖZELLİKLER
- Hafiftir.
- İncedir.
- Pratik uygulanabilir.
- Kesilebilir.
- Fonksiyonel
- Bakım ve temizliği kolaydır.
- Sağlamlık.
- Uzun Ömürlü
- Esneklik.
- Alev Almaz.
- Sağlıklı
UYGULAMA ALANLARI
- Konutlar
- Restoranlar
- İş yerleri
- Tiyatro dekorları
- Ofisler
- Hastane odaları
- Oteller
- Villalar
- Kamu binaları (makam odaları)
ÇEŞİTLER, BOYUTLAR VE UYGULAMA ŞEKLİ:

Stropiyer Dekoratif Tavan

Stropiyer, ham petrolden imal edilen sentetik bir üründür. Strafor köpük; B1 sınıfı ve gaz basma XPS olarak iki kısma ayrılır. Hammaddesi buharla şişirilip birleştirilen bir malzemedir. Çok uzun ömürlü bir malzemedir, kendi kendine yok olmaz ve, erimez. Su emme oranı 0.02’dir. Eps ürünü su ile temas ettiğinde, suyu emmez ve değişikliğe uğramaz. Bu özelliklerinden dolayı dekoratif amaçlı kullanılan tavan kaplama modelleri oldukça yaygınlaşmıştır. Tavanlardaki nem ve rutubet yalıtımları için eps köpük tavan plakası en ideal üründür. Uygulamaya başlamadan önce tavanda bazı iyileştirme çalışmaları yapılmalıdır. Nem, rutubet, küflenme, kırık ve dökülme gibi olumsuzluklar ortadan kaldırılmalıdır. Kaplama uygulamasına, en uzun olan ve en düzgün olan bölümden başlanmalıdır. Uygulama yapılırken yapıştırıcı olarak silikon kullanmak sağlamlık açısından uygun değildir. Stopiyer kaplama yaptırmanın faydaları; nem, rutubet, terleme, küflenme, ses, ısı ve ses yalıtımıdır. Beyaz renklerde üretilmekte olup istenildiği takdirde tavan boyanabilmektedir.
Tavan kaplama ebatları 50 x 50 cm olarak üretilir. 4 adet 1m²’dir. 8 mm, 11 mm ve 13 mm olarak üretilirler.
Kartonpiyer, çıta ve göbek

Kartonpiyer Çıta Uygulaması

Kartonpiyer Göbek Uygulaması

Pürüzsüz yüzeyi ve parlak dokusu sayesinde, tavanlarda parlaklık ve güzel bir görüntü sağlar. Lake doku gergi tavan; tüm ortak yaşam alanlarında kullanılabilmektedir. Lake tavanlara herhangi bir baskı uygulanmaz. Lake tavan malzemelerinin ışık geçirgenlikleri yoktur. Dekoratif amaçlı olup, aydınlatma sistemlerinde kullanılmaz. Parlak olması sebebiyle uygulanan alanlarda bir derinlik ve ferahlık havası oluşmasını sağlar.
Kartonpiyer yapılarda duvar ve tavan birleşim noktalarında, tavan ortalarında, lamba etraflarında, kartonpiyer ve göbek uygulama kenarlarında, şık ve dekoratif bir görüntü elde etmek için uygulanır.
Yanmazlık sınıfı B1’dir. Model sınırı hayal gücünüz kadar geniş olabilir.
Hafif olduğundan, yapıya ek statik yük getirmez. Isı köprüsü oluşturmaz, yoğuşma yapmaz. Su bazlı boya ile istenilen renkte boyanabilir. Solvent ve benzoil içermeyen yapısı sayesinde sağlıklıdır. Ömrü, yapı ömrüne eşittir.
Yapının değerine değer katar ve estetik bir görünüm sağlar. Alternatiflerine göre ekonomiktir. Standart olarak 2m boyunda üretilir. Alçı ve strafor malzemeden yapılır.
Kartonpiyer: Alçı ile iplik liflerinin, suyla karıştırılmasıyla ortaya çıkan hamursu malzemenin; desenli kalıplara dökülmesiyle elde edilen şekilli, dekoratif amaçlı malzemedir. Alçı bloklar, stropiyer bloklara göre çok daha ağırdır. Bu ağırlığından dolayı, uygulama yapılırken duvar ve tavanın kırılması ve dişlerin açılması gerekir. Uygulama sırasında çok toz çıkacağı unutulmamalıdır.
Alçı kartonpiyer, yapıştırma alçısı ile yapıştırılır.
Dekoratif Ahşap Kaplama


Her ne kadar teknoloji gelişse ve yeni yapı malzemeleri çıksa da, ahşap, insanlığın her döneminde mekânları süslemiş ve zenginleştirmiştir. Son dönemlerde bilinçsiz tüketimden kaynaklanan orman kayıpları, ahşap malzemenin ulaşımını kısıtlasa da insanoğlu bu güzellikten kendi mahrum bırakmamaktadır. Projedeki kaplama elemanlarının değişik biçimlerde montajına desen denir.
Kontrplak Çıtalı Tavan Kaplamaları: Kontrplak tablaların ızgara kirişler üzerine çakılması ve ek yerlerinin de çıtalarla kapatıldığı bir uygulama şeklidir.
Doğal Ağaç Desenli Tavanlar: Ahşabın tabii görünümünün ortaya koyduğu desenlerdir. Kinişli ve kanallı geçmelerle montaj yapılır. Düz, bombeli ve köşeli şekiller verilerek ahşap desenler çoğaltılılabilir.
Kaplamalı Ahşap Plaka Tavan Kaplamalar: Kaplamalı ahşap plakaların, tavan ızgaralarına monte edilmesi ile oluşan desenlerdir. Ek yerleri mutlaka ızgara üzerine denk getirilmelidir.
Ahşap tavan kaplama malzemeleri Izgara: Tavana kaplanacak ahşap kaplamayı taşıyacak, tavan açıklığına göre kesit ölçüleri değişen 40, 50 veya 60 cm aralıklarla duvara monte edilen ahşap kirişlere ızgara denir. Kiriş araları, kaplama malzemesinin imalat boyu da dikkate alınarak ayarlanabilir.
RENKLER VE DOKULAR
Ahşap malzeme: Doğal ahşap görüntüsü kullanılarak yapılan kaplamalardır.
Stropiyer ve kartonpiyer: Her iki malzeme de beyaz olarak üretilmektedir. Ancak, su bazlı boyalar ile boyanabildiği için her renk uygulanabilmektedir.
KALİTE SINIFI
Ahşap malzeme: Kaliteli ve kullanım ömrü uzun malzemelerden üretilmelidir.
Stropiyer ve kartonpiyer: Yanmaz bir malzeme olduğu ve solvent içermediği için oldukça sağlıklı ve dayanıklı bir malzemedir. Solvent içermeyen malzemeler hem insan sağlığı hem de doğa için sağlıklı ve kaliteli bir malzemedir.
KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM
Ahşap Temizlik: Ahşap kaplama yapılacak tavan öncelikle rutubet ve nemden temizlenir. Tavanda oluşan bozukluklar tamir edilir ve montaja hazır hale getirilir.
Ahşap Koruyucu: Ahşabı su, rutubet ve haşeratın zararlarına koruma amaçlı kimyasallarla yapılan bazı uygulamalardır.
Dolgu Verniği: Ahşap yüzeyindeki gözenekleri dolduran ve yüzeyi pürüzsüz hale getiren kimyasallardır. Dolgu verniği aynı zamanda ahşaba son görüntüsünü vermek ve korumak amacıyla uygulanır. Dolgu verniği, ahşap koruyuculardan sonra ahşaba uygulanır. Bez, fırça, rulo veya tabanca (makine) ile uygulanabilir.
Vernik (Cila): Son aşama olarak dolgu verniği, yüzeylere sürülerek ahşabı parlak bir hale getirme işlemidir. Yüzeyin, pürüzsüz ve parlak görünmesini sağlamasının yanında; su, rutubet ve haşerata karşı koruma sağlar.
Stropiyer ve kartonpiyer: Temizlik ve bakım olarak çok şey istemeyen, eve yapılan boyama esnasında birlikte boyanabilen ve normal ev temizliği yapılırken temizliği kolayca yapılabilen bir malzemedir.