Cephe Yalıtımı

Cephe Yalıtımı

TANIM

Cephe yalıtım sistemleri; taş yünü, ekstrüde polistren (XPS), ekspande polistren (EPS), ısı yalıtım levhaları vb. birçok farklı malzeme kullanılarak yapılan, dekoratif cephe kaplama işlemleridir.

TEKNİK ÖZELLİKLER

  • Sudan ve nemden etkilenmez
  • Yanmaz
  • Ekonomik ve temin edilebilirdir
  • Kokusuzdur
  • Basınca karşı dayanıklıdır
  • Uzun ömürlüdür
  • Bakteri, haşere ve parazit barındırmaz

UYGULAMA ALANLARI

  • Konutlar
  • Okullar
  • İşyerleri
  • Fabrikalar
  • Oteller
  • AVM’ler

Vb. yerlerde uygulanmaktadır.

ÇEŞİTLER, BOYUTLAR VE UYGULAMA ŞEKLİ:

Ekstrüde Polistren (XPS)

Basınca karşı dayanımı yüksek, bünyesine su almayan, nemden etkilenmeyen bir ısı yalıtım malzemesidir. Homojen bir hücre yapısına sahiptir. Polistren hammaddesinden ekstrüzyon yoluyla üretilmektedir.  Basma dayanımı yüksektir. Kullanılacak olan yere ve amaca göre farklı boyutlarda; değişik kenar ve yüzey şekillerinde levha olarak üretilmesi mümkündür.

Ekspande Polistren (EPS)

Petrolden elde edilen, beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır (karbon takviyeli olanlar gri renktedir.) Bilinen en ekonomik ve aynı zamanda en kaliteli ısı yalıtım malzemesidir. Çok hafiftir, cepheye yük getirmez, kalınlığı incelmez ve performansı ömür boyu sabit kalır.

Taş Yünü

İnorganik hammaddelerin 1350 °C – 1400 °C sıcaklıklarda eritilerek elyaf haline getirilmesi sonucunda oluşmaktadır. Malzemenin %99’u hava boşluklarından oluşmaktadır. Kolay ıslanan bir madde olduğundan, içine su itici silikon malzemeler katılarak kuru kalması sağlanmaktadır. Böcekler ve haşereler tarafından tahrip edilemez. Kullanılacak olan yere ve amaca göre farklı boyutlarda; değişik kenar ve yüzey şekillerinde şilte, levha, boru olarak üretilmesi mümkündür.

Poliüretan Köpük Levhalar

Poliüretan köpük uygulaması; özel donanımlı makinelerin, yalıtımın uygulanacağı alana taşınarak, sprey tabancası yardımıyla dış yüzeye püskürtülmesi suretiyle uygulanır. Poliüretan köpük; sudan dolayı bozulmaz ve aşınmaz. Asite, baza ve tuzlu ortamlara karşı dayanıklıdır. Koku yapmaz, böcek ve haşere barındırmaz, çürümez, çevre dostudur ve uzun ömürlüdür.

Poliüretan Köpük Levhalar

Polieliten köpük levhalar; yapılarda ısı yalıtımı için kullanılmaktadır. Güneşin zararlı ışınlarına karşı dayanıklıdır. Esnek bir malzemedir. Kullanılacak olan yere ve amaca göre farklı boyutlarda ve özelliklerde boru veya levha şeklinde üretilebilmesi mümkündür.

Cam Yünü

İnorganik maddelerin ergitilerek elyaf haline getirilmesi sonucunda oluşan bir yalıtım malzemesidir. Sıcağa ve rutubete karşı dayanıklıdır. Zamanla aşınmaz, çürümez, küflenmez, böcekler ve haşereler tarafından tahrip edilemez. Kullanılacak olan yere ve amaca göre farklı boyutlarda ve özelliklerde üretilebilmesi mümkündür.

Cam Köpüğü

Basınca karşı dayanıklı, kolay kırılabilen, yüzeydeki sürtünmeyle tozlaşabilen bir yalıtım malzemesidir. Yaklaşık %95 oranında gözenekli bir yapıya sahiptir. Hayvanların yuvalanmasına ve barınmasına izin vermez. Su ve buharı geçirmez. En büyük özelliği ise çok yüksek basınçlara bile mukavemet gösterebilmesidir.

Kauçuk Köpük

Gözeneksiz bir hücre yapısına sahiptir. Esnektir. Buhar difüzyon direnci oldukça yüksektir. Güneşin zararlı ışınlarına karşı hassastır. Kullanılacak olan yere ve amaca göre farklı boyutlarda ve özelliklerde boru veya levha şeklinde üretilebilmesi mümkündür.

Seramik Yünü

Çok yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklı olan bir malzemedir. Taş yününün kullanılamadığı sıcaklıklarda tercih edilir. Ülkemizde üretimi olmayıp ithal edildiğinden ötürü fiyat yönünden diğer malzemeler oranla en pahalı olanıdır. Yine diğer malzemelerde olduğu gibi; kullanılacak olan yere ve amaca göre farklı boyutlarda ve özelliklerde boru veya levha şeklinde üretilebilmesi mümkündür.

Genleştirilmiş Mantar Levhalar

Doğal bir üründür, taneli bir yapıya sahiptir. Isı yalıtımında kullanılan mantar çeşidi; Akdeniz ikliminin hâkim olduğu coğrafyalardan temin edilmektedir. Doğadan toplanılarak granül haline getirilen mantar; yüksek sıcaklıklarda preslenip şekillendirilerek mantar levhalar haline getirilir. Bu levhalar;

-180/+100 °C ısı aralıklarında kullanılabilir.

Ahşap Lifli Levhalar

Ladin, köknar gibi ağaçların yongalarından üretilir. Bu yongaların; hamur haline getirilip ince şeritler halinde kesilmesiyle oluşurlar. Basınca karşı dayanıklıdır. Güneşin zararlı ışınlarından etkilenmezler.

Ahşap Yünlü Levhalar

Yüksek ısı yalıtımı sağlayan bir malzemedir. Kolay uygulanabilmesi, yanına karşı dirençli olması, doğal ve estetik görünüme sahip olması gibi özelliklere sahiptir. Taş yünü yalıtım levhaları ile kombine edilebilmektedir.

Genleştirilmiş Perlit

Isıyla genleşebilme özelliği olan, genleştiğinde çok hafif ve gözenekli bir hale gelen volkanik bir kayaçtır. A sınıfı yanmaz malzeme sınıfındadır. Kullanım sıcaklığı, -250/+1000 °C aralığındadır. Perlit, ısı yalıtımında; şilte veya levha halinde kullanılabilir.

PVC Köpük

PVC köpük; yumuşak, yarı sert ve sert olarak üretilebilir. Sert olan levhalar kırılgan; yumuşak olan levhalar ise elastiktir. Kullanım sıcaklığı; -100/95 °C’dir. Su almaz, Böcek ve haşere barındırmaz, çürümeye karşı dayanıklıdır.

Vermikülit

Vermikülit, mika madeninden elde edilir. Vermikülit, camsuyu ve silikofluorid ilave edilerek basınçla levha haline getirilir. Dökme vermikülitler; 1200/1400°C’ye kadar dayanır. Hafiftir, yanmaz, aside dayanıklıdır, suda çözülmez ve oldukça uzun ömürlüdür.

 

Melamin Köpüğü

Melamin köpüğü; mükemmel bir ısı yalıtım özelliğine sahiptir. İhtiyaca göre çeşitli tip ve boyutlarda üretilebilmektedir. Kullanım sıcaklığı;

-60/+150 °C’dir. Genellikle 10-50 mm kalınlıklarda bulunabilmektedir. Ayrıca, yüksek ses tutuculuk ve dekoratif özellikleriyle; ses yalıtımında da tercih edilmektedir.

RENKLER VE DOKULAR

  • Çikolata
  • Hardal
  • Tuğla
  • Bal
  • Kum
  • Bitter
  • Sümela
  • Buz Grisi
  • Çöl Beyazı
  • Kar Beyazı
  • Yosun Yeşili

Vb. renkleri mevcuttur.

KALİTE SINIFI

Isı yalıtım malzemeleri, “TS 901 – EN13162, TS7316 – EN13163, TS11989 – EN13164, TS EN 13165, TS EN 13167, TS 2193 – EN 13166, TS 418 – EN 12201, TS 304, TS EN 13171, TS EN 13169, TS EN 13170” standartlarına sahiptir.

KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM

Isı yalıtım malzemeleri, oldukça kullanışlı ve uzun ömürlüdür.