Çelik Teras Kapatma
TANIM
Terasların üzerlerini kapatmak için taşıyıcı sisteminde çelik malzemeler kullanılarak yapılan kapatma sistemleridir. Üzerinde gezilebilen teraslarda genel olarak sundurma çatı sistemi kullanılarak uygulanırlar. Çelik malzemenin taşıma kapasitesinin yüksek olması nedeni ile diğer çatı sistemleri de uygulanabilir. Kapalı teraslar hobi bahçeciliği, rekreasyon alanları ve özel kullanımlar için tasarlanırlar. Teras çatılar üzeri açık, yarım açık ve kapalı olarak kullanılabilirler. Yarım açık ve kapalı olarak yapılacak teras kapatma sistemleri sabit ve hareketli olmak üzere iki kısma ayrılırlar.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Sabit çelik teras kaplama sistemleri:
- Paslanmaz çelik malzeme kullanılır.
- Isı ve su yalıtımı yapılır.
- Mevcut çatı ile birlikte çalıştırılabilir.
- Estetik ve uygulanması kolaydır.
- Sundurma ve beşik çatı sistemleri kullanılabilir.
- Teras yan kısımlarında pvc, sürgü cam, katlanır cam ve alüminyum doğrama ile kapatılabilir.
Hareketli çelik teras kaplama sistemleri
- Güneşli bölgelerde reflekte ve konfor camlar kullanılır.
- Soğuk bölgelerde ise ısı kontrol camları kullanılır.
- Güneş ışığından maksimum faydalanılır.
- Su geçirimsizdir.
- Manüel krank kolu sistemi ve sürgü sistemi ile çalışır.
- Motorlu sistemler kumandalı, bilgisayar kontrollü ve sensorlu kullanılır.
- Eğim yönünde mesafe 7 m’yi geçmemelidir.
- Yatay yönde mesafe sınırlaması yoktur.
- Sundurma çatı ve beşik çatı sistemleri kullanılabilir.
UYGULAMA ALANLARI
Yapıların en üst kısmı olan teraslarda veya bahçe katı olan yapılarda kullanılır. Kamu binaları teraslarında, alışveriş merkezleri, konutlar, cafeler, restoranlar ve hem açık hem kapalı olarak kullanılması istenilen mekânlarda kullanılırlar.
Çeşitler Ve Boyutlar Uygulama Şekli :

Cam Kaplama Kapalı Çelik Teras Kapatma

Terasları dört mevsim ve her türlü hava koşulunda dahi kullanabilmek için teras kapatma işlemi yapılır. Teraslarda güneş ışığı kaybedilmek istenmiyorsa, cam ve ya polikarbonat malzeme ile kapatılır. Uygulama yapılacak olan terasa, dikey ve yatay olarak taşıyıcı çelik konstrüksiyon malzeme montajı yapılır. Cam veya polikarbonat levhalara uygun çelik profiller, uygun malzeme ve donanım ile taşıyıcı sisteme monte edilir. Cam ve polikarbonat malzemelerin ışık geçirgenlikleri fazla olduğundan dolayı, uygulama yapılırken güneşli bölgelerde reflekte ve konfor camlar, soğuk bölgelerde ise low-E ve iklim kontrollü camları seçilmelidir. Bir diğer seçenek de yatay çalışan perde sistemleridir. Fitiller ve diğer malzemeler kullanılarak izolasyon yapılır. İsteğe bağlı olarak katlanır cam, sürme cam, giyotin cam, alüminyum doğrama veya plastik doğrama ile etrafının kapatma işlemleri yapılabilir.
Kapalı Çelik Teras Kapatma

Ters Tavan Çelik Teras Kapatma

Çelik malzemenin çekme dayanımı ve kendi özgül ağırlığı olduğundan, uygulamaya geçmeden önce bir projelendirme yapılması gerekmektedir. Projede belirlenen sisteme uygun olarak, kullanılacak olan çelik taşıyıcı malzemenin yerine dikey kolon ve yatay kirişlerinin montajı yapılır. Montajı yapılan karkas yapının üzeri OSB malzemesi ile kapatılır. OSB malzemenin üzerine astar membran uygulaması yapılır. Isı ve su yalıtım işlemi uygulanır. Bu uygulamadan sonra isteğe bağlı olarak kumlu membran, shingle ya da uygun çatı kaplama malzemelerinden biri seçilerek uygulanır. Taş yünü ya da cam yünü ısı yalıtım malzemeleri kullanılır. İsteğe bağlı olarak alçıpan, betopan, PVC ya da ahşap lambri kullanılarak ters tavan uygulanır.
Otomatik Çelik Teras Kapatma Sistemi

Taşıyıcı olarak çelik konstrüksiyonlar kullanılır. Açılıp kapanabilen bu sistemler, panellerin birbiri üzerinde hareket ederek sabit bir panel üzerinde toplandığı sistemlerdir. Bu sistemler çatı üst kısmından aşağıya, aşağıdan yukarıya ve her iki yana açılabilirler. Kaplama malzemesi olarak cam ve polikarbonat malzeme kullanılır. Cam ve polikarbonat malzemelerin ışık geçirgenlikleri fazla olduğundan dolayı uygulama yapılırken güneşli bölgelerde reflekte ve konfor camlar, soğuk bölgelerde ise lowE ve iklim kontrol camları seçilmelidir. Bir diğer seçenek de yatay çalışan perde sistemleridir. Açılır sistemler istenilen orana kadar (4/3 – 5/4 – 1/2 vs) açılabilirler. Su almama özellikli ve su tahliye mantığı ile çalışır. En az %15 eğimle çalıştırılmalıdır. Maksimum karkas sistem arası 150cm olmalıdır. Maksimum 60m²’lik alana kadar tek motorla çalıştırılabilir. Otomatik sistemler uzaktan kumandalı, bilgisayar kontrollü ya da hava şartlarına (yağmur, rüzgar ve iç mekan havasızlığı) göre sensorlu olarak yapılabilirler. Otomatik sistemlerde arıza çıkma ihtimaline karşı mutlaka manuel sistemle kontrol edilebilme özelliği olmalıdır.
Manuel Çelik Teras Kapatma Sistemi

Açılır kapanır çatı sistemleri; uygulama yapılacak alanın büyüklüğüne göre, biri devamlı sabit olmak üzere hareketli panellerden meydana gelirler. Boy olarak belirli sınırlamaları vardır. En olarak yan yana konulan paneller sayesinde istenildiği kadar genişletilebilir. Kaplama malzemesi olarak kullanılan cam ve polikarbonat malzemelerin ışık geçirgenlikleri fazla olduğundan dolayı, uygulama yapılırken güneşli bölgelerde reflekte ve konfor camlar, soğuk bölgelerde ise low-E ve iklim kontrol camları seçilmelidir. Bir diğer seçenek de yatay çalışan perde sistemleridir. Manuel sistemlerde panelleri hareket ettirmek için krank kolu kullanılarak güç kayar panellere aktarılır. Panelleri hareket ettiren elemanların (Zincir, kayış, halat, dişli çark) güvenilir, sessiz ve estetik olması gerekir. Kullanım ömrü uzun olan, bozulmayan ve bakım istemeyen malzeme kullanılmalıdır. Kullanılan bu malzemelerin estetik açısından görüntü kirliliği yapmaması adına, transmisyon (hareket aktarıcı) elemanları gizlenmelidir.
RENK/DOKU
Müşteri isteğine bağlı olarak Ral renk kartelâsı renkleri uygulanabilmektedir.
KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM
Çelik malzeme; nem, rutubet ve yüksek ısı ya maruz kalmadığı müddetçe uzun yıllar kullanılabilmektedir. Bakım gerektirmeyen bir malzemedir.