Cam Kapılar

Cam Kapılar

TANIM

Kapalı bir alana ya da bir yapıya giriş ve çıkışları sağlamak amacıyla, belirli noktalardan açılan geçitleri açıp – kapatabilen hareketli araçlara kapı denir. Yapıların en zaruri ihtiyaçlarından biri kapıdır. Kapı, yapıların güvenliği ve estetiği açısından çok önemlidir. Malzeme açısından günün şartlarına, bölgenin yapısına ve geleneğine göre değişse de hep var olmuştur. Kapı, yapının en zaruri ihtiyacıdır. İlk inşa edilen barınaktan günümüzdeki en modern ve en teknolojik yapıya değin her yapının bir kapısı olmuştur. Kapıların imkânlar doğrultusunda sadece malzemesi değişmiştir. Bu malzemelerden biri de camdır. Camın tarihi antik çağlara kadar uzanmaktadır. İlk üretildiği tarih kesin olarak bilinmese de birçok araştırmacı Mısır üzerinde yoğunlaşmaktadır. Milattan önceki yıllara dayanan bir geçmişi olan cam, geçmişten günümüze birçok alanda kullanılmıştır. Teknolojik gelişmeler doğrultusunda cam da birçok değişime uğramış ve inşaat alanında pek çok yerde kullanılmıştır. Kapılar, bir yapıya girerken ilk göze çarpan ve insanı etkileyen yapı elemanıdır.

TEKNİK ÖZELLİKLER

  • Renkli veya renksiz float camdan üretilebilir.
  • Baskılı ve baskısız olarak temperlenerek üretilir.
  • Isıl işlem uygulanmamış düz cama göre darbelere karşı yaklaşık 5 kat daha dayanıklıdır.
  • Kırıldığı zaman küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılarak yaralanma riskini azalttır.
  • İstenilen kalınlık ve ebatlarda üretilir.
  • Tüm aksesuarları paslanmazdır
  • Cam kapı m² ağırlığı 35 kg’dır
  • Camlar şeffaf olduğu gibi kumlu veya desenli cam uygulanabilir.
  • Duvar kalınlığı 10cm ile 20cm arası olan tüm alanlara uygulanabilir.
  • Standart ölçüler; Yükseklik: 210 cm, Genişlik: 90 cm’dir.
  • Kullanılan conta sayesinde kasa ile kapı arasından hava sızdırmazlığı sağlamaktadır
  • Cam Kalınlığı: 8 mm, 10 mm, Boy: 2100 mm, En: 700 mm, 750 mm, 800 mm, 850 mm, 900 mm, 950 mm, 1000 mm

UYGULAMA ALANLARI

  • Oteller
  • Hastaneler
  • Fabrikalar
  • Alışveriş merkezleri
  • Ofisler
  • Havaalanları
  • İşyerleri
  • Plazalar
  • Poliklinikler
  • Toplantı ve seminer salonları
  • Okullar
  • Asansörler
  • Süpermarketler

ÇEŞİTLER, BOYUTLAR VE UYGULAMA ŞEKLİ:

90° Dönerek Açılan Kapı Sistemleri

Hidrolikli (Maşalı) cam kapı

Tek Kanatlı Maşalı Cam Kapı

                                            Çift kanatlı maşalı cam kapı

Hidrolikli cam kapılar, geçmişten günümüze kullanılmakadır. Her geçen yıl teknolojisi ve kullanım ömrü artan bu kapılar, ofis kapıları, apartman giriş kapıları, villa rüzgârlık kapıları, iç mekân bölme kapıları, AVM giriş kapıları, mağaza giriş kapıları, otel ve hastane kapıları gibi daha birçok alanda kullanılmaktadır. 10mm kalınlığındaki cam, temperleme işleminden geçirilerek direnci normal bir cama göre 5-6 kat daha fazla artırılır. Bu kapı sistemlerinin adını veren hidrolik sistem, zemine gömülerek montajı yapılır. Hidroliğin amacı; kapının açıldıktan sonra yeniden kapalı pozisyona gelmesini sağlamak veya kapının 90 derece açıklık konumda durmasını sağlamaktır. Bu tür kapıların normal çarpma kapılardan farklılığı ise iki tarafa açılmasıdır. Kapı kanadının yerine geri dönmesini sağlamak için kaliteli kapı otomatiği kullanılması gerekmektedir.

Menteşeli cam kapı

Çift Kanatlı Menteşeli Cam Kapı

Tek Kanatlı Menteşeli Cam Kapı

Menteşeli cam kapılar, kapının açılma yönüne bağlı olarak takılan menteşe sisteminin, sağ veya sol tarafa takılmasıyla hareket sağlamaktadır. Standart kapılarda 2 menteşe yeterli olurken; kapının ölçülerine, ağırlığına ve taşıma kapasitesine göre menteşe adedi ve cinsi belirlenir. Kullanılan camlar 6 mm, 8 mm, 10 mm ve 12 mm kalınlıkta olabilmektedir. Kırılmaya karşı mukavemet kazandırmak için camlara temper işlemi uygulanmaktadır. Ayırıcı camın dört tarafına CNC makinelerde rodaj (cam kenarlarının taşlanması) yapılarak güvenli bir hale getirilir. Menteşeli cam kapı sistemleri tek kanat, çift kanat, sabit kanat ve hareketli kanat olmak üzere farklı özelliklerde yapılabilmektedir.

Menteşeli cam kapılarda; modelli, renkli, ayna şeklinde, manzara, resim, film giydirme ve kumlama desenler uygulanabilir. Kilit sistemi olarak, gömme anahtarlı kilitler, elektromekanik kilitler, parmak izi okuyucuları, kartlı geçişler, göz ve yüz tanıma sistemleri, şifreli geçişler, buton veya kumanda kontrollü kilitler  uygulanabilmektedir.

Çift kanatlı maşalı cam kapı 

Eşikli Sürgülü Cam Kapı

Eşiksiz Sürgülü Cam Kapı

Sadece yatay olarak hareket ederek, mekânları daha çekici ve fazla kullanılabilir bir alan haline getirir. Alt kısımdaki bilyeli rulmanlar, kanatları sağa sola kolayca taşımayı sağlıyor. Ayrıca kanatlar içeri ya da dışarı katlanmadığından dolayı her türlü perde uygulamasına müsait hale geliyor. Kanatlara yüksek güvenlikli takılan kilitler sayesinde tam güvenlik sağlanmaktadır. Kanatlar özel tasarımı sayesinde, birbirini sıralı bir şekilde çekmektedir.

Eşikli sistem bilgileri:

Eşikli alt ray profili ile zeminden daha yüksek yerlerde kullanma olanağı vardır. Eşikli profil ile kanatlar; sağa, sola ya da her iki tarafa park etme seçenekli ve  3, 5 raylı olmak üzere 2 farklı alt ray ve üst kasa profili seçeneği ile de üretilebilirler.

Eşiksiz sistem bilgileri:

Ara profili ile çerçeveli sistem özelliği kazanımı, eşiksiz alt ray profili ile sağa ya da sola park etme seçenekli ve  3, 5 raylı olmak üzere 2 farklı alt ray ve üst kasa profili seçeneği ile de üretilebilirler.

 Akordion Tipi Cam Kapılar 

Askılı Cam Kapı

İç mekânlar, mağaza girişleri ve fuar alanlarında; estetik bir görüntünün yanında mekândan yer kazanımı sağlayan bu sistem, aynı zamanda çok fazla çaba sarf etmeden çabucak açılıp kapanabilme özelliğine sahiptir. Sistem üstten askı sistemi olduğundan dolayı, yere ayriyeten bir düzenek kurmaya gerek yoktur. Tamamen çerçevesizdir, kayar ve sağa sola dönebilir. Kanatlar istenildiği takdirde sağa, sola ya da her iki tarafa katlanabilir. Sistemin yüksekliği, kullanılacak alan ve isteğe göre ayarlanabilir. Tüm aksesuarlar, profiller içerisinde görünmeyecek şekilde gizlenmiştir. Çok fazla bakım gerektirmeyen, tamamen paslanmaz ve emniyetli aksesuarlar kullanılır. Yan sürgü mekanizması sayesinde kanatları birbirine sabitleme seçeneği bulunmaktadır. 10 – 12 mm kalınlığında emniyetli ve temperli cam kullanılır. Cam bölmeler, gizli pim ve özel yapıştırıcı ile kanat profillerine üstten ve alttan güvenlikli biçimde sabitlenmiştir. Eloksal, beyaz, ahşap desenli ve pres olmak üzere 4 farklı renk seçeneği ile birlikte opsiyonel olarak tüm RAL renklerinde boyalanabilme seçeneği bulunmaktadır. Max kanat genişliği: 1000 mm Max kanat yüksekliği: 3500 mm olarak uygulanabilmektedir.

                                              

                                          Fotoselli cam kapılar

İnsan trafiğinin yoğun olduğu noktalarda hızlı bir şekilde giriş çıkışı sağlamak ve iç ve dış ortam sıcaklığını hızlı bir şekilde ayırarak enerji tasarrufu sağlamak için kullanılır. Bunun yanında, binalara fonksiyonellik kazandıran otomatik kapılar, aynı zamanda estetik görünümü de desteklemektedir.

Kapı Şasesi: Özel üretim şasenin, özel tutucu kolları sayesinde kapı; montaj ve ayarların yapılması için kullanım avantajı oluşturmaktadır. Bir sinyal aldığında açılma ve belli bir süre sonra otomatik olarak kapanma esasına dayalı bir sistem üzerine çalışır. 2200mm kapı yüksekliği, 1000mm + 1000mm çift hareketli kanadı veya 1600mm tek hareketli kanadı rahatlıkla ve istenilen yoğunlukta çalıştırabilmelidir. Kanatları oluşturan profil sistemiyle, otomatik kapı kapalı konumda olduğu zaman plastik kapak ve fitiller sayesinde sızdırmazlık sağlamalıdır. Kapı kanatlarında 8 mm (4+4) kalınlığında çift katlı lamine emniyet camı kullanılmalıdır. Mekanizmada kullanılan sistemde, tek motorla her biri 100 kg. ağırlığındaki 2 adet kanadı veya 150 kg. ağırlığındaki tek kanadı rahatlıkla çalıştırabilmelidir. 2 kanatta 3000 mm, tek kanatta ise 2000 mm kapı geçiş aralığı olabilecek şekilde de olabilir. Kanatları taşıyan araba sisteminde, tekerlerin yaratabileceği sıkışma gibi sıkıntılar için kaliteli ve uygun sistemler kullanılmalıdır. Fotoselli kapı kanatları sessiz ve sarsıntısız çalışmalıdır. Fotoselli kapının radar görme alanı dışında kalan, kişi ve cisimlere çarpmasını önleyecek bir emniyet fotosel sistemi bulunmalıdır. Fotoselli kapılar, elektrik kesintilerinde el ile rahat açılıp kapatılabilir olmalıdır.  Sistem hem düz hem de yuvarlak cam kapı sistemlerinde uygulanabilmektedir.

Manuel Döner Cam Kapı

İlk döner kapı 1904 yılında Hollanda’da üretilmiştir.

Bu döner kapılar, çalışma şekilleri bakımından otomatik döner kapılar ve manuel döner kapılar olmak üzere ikiye ayrılır. Kanat sayısı bakımından ise, 2 kanat, 3 kanat ve 4 kanat manuel döner ve otomatik döner kapılar olmak üzere üç şekilde imal edilir.

Manüel döner cam kapılar:

Yoğun insan trafiği olan binaların girişleri için bazı çözümler gereklidir. Bu çözümlerden bir tanesi de kapıyı açmak için özel bir mekanizma kullanılarak yapılan manuel döner kapı sistemidir. Bu sistem, el ile kolayca dönmektedir. Manuel kapılar, yapıların iç ve dış ortam bağlantısını keserek sıcak ve soğuk havanın birbiriyle temas etmesini engeller. Döner kapı kanatlarına monte edilen at kılı fırçalar sayesinde cam ve alüminyumların çizilmesi engellenir. Kapı çalışırken istenmeyen toz, sinek vb. şeylerin içeriye girmesi engellenir. Döner mekanizmayı çevreleyen bombeli cam için 4 + 4 mm lamine cam kullanılır. Döner sistem yerden 4 cm yüksekte olacak şekilde monte edilir. Bakımları düzenli bir şekilde yapıldığı takdirde, manuel döner kapılarda arıza olma olasılığı oldukça düşüktür.

Otomatik Döner Cam Kapılar

Üç kanatlı döner kapı

                                              Dört Kanatlı Otomatik Döner Kapı

İlk döner kapı 1904 yılında Hollanda’da üretilmiştir.

Bu döner kapılar, çalışma şekilleri bakımından otomatik döner kapılar ve manuel döner kapılar olmak üzere ikiye ayrılır. Kanat sayısı bakımından ise, 2 kanat, 3 kanat ve 4 kanat manuel döner ve otomatik döner kapılar olmak üzere üç şekilde imal edilir.

Manüel döner cam kapılar:

Yoğun insan trafiği olan binaların girişleri için bazı çözümler gereklidir. Bu çözümlerden bir tanesi de kapıyı açmak için özel bir mekanizma kullanılarak yapılan manuel döner kapı sistemidir. Bu sistem, el ile kolayca dönmektedir. Manuel kapılar, yapıların iç ve dış ortam bağlantısını keserek sıcak ve soğuk havanın birbiriyle temas etmesini engeller. Döner kapı kanatlarına monte edilen at kılı fırçalar sayesinde cam ve alüminyumların çizilmesi engellenir. Kapı çalışırken istenmeyen toz, sinek vb. şeylerin içeriye girmesi engellenir. Döner mekanizmayı çevreleyen bombeli cam için 4 + 4 mm lamine cam kullanılır. Döner sistem yerden 4 cm yüksekte olacak şekilde monte edilir. Bakımları düzenli bir şekilde yapıldığı takdirde, manuel döner kapılarda arıza olma olasılığı oldukça düşüktür.

Vitraylı Cam Kapılar

Vitray: yapıların pencere ve kapılarında, aydınlık, estetik ve renkliliği bir arada kullanmak isteyen insanoğlunun, renkli ve renksiz camları belli bir kompozisyon düzeni içinde, değişik tekniklerle ( Tiffany vitray – Bakırlı vitray- kurşunlu vitray – boyama vitray – mozaik vitray …) bir araya getirerek ortaya çıkardığı cam süsleme sanatıdır. Örneklerine büyük ve özel mimari yapılarda (kilise, camii gibi dinsel mekânlarda) rastlanılan bu süsleme sanatının, MS. 1. yüzyıldan beri yapılmakta olduğu tahmin edilmektedir. Romalılar tarafından geliştirilen vitray sanatı, VII. yüzyılda Araplar, daha sonra da Türkler tarafından kullanılarak sanat değeri yüksek örnekler ortaya koymuştur. Günümüzde çok yaygın olarak kullanılmaya başlanan vitray; evlerde, otellerde  ve birçok mekânda kapı camları ve cam kapı olarak kullanılmaktadır. Vitray sanatı, kapılarda uygulanırken büyük çoğunlukla çerçeveler içerisinde yapılırlar. Bunlar ahşap çerçeveli ve alüminyum çerçeveli kapıların içerisine yerleştirilerek kullanılırlar.

Tiffany Vitray

Tasarımcı Louis Comfort Tiffany’nin kendi adını verdiği bu teknik, bakır folyolu vitray çeşididir. İnce ayrıntıların ve detayların kıvrımları ve dönüşleri için kullanılan bir tekniktir. Fazla esneme yapmamasından dolayı büyük ebatlı vitrayların yapımına oldukça uygundur.

Kullanılacak malzemeler: Uygulama yapılacak cam, 60×40 lehim, bakır folyo, 150 watt havya, lehim suyu, ispirtolu kalem, cam elması, cam pensesi, tiffany makası.

Uygulaması: Uygulanmak üzere 2 adet desen tasarımı hazırlanır. Tiffany makası ile şablonların bir tanesi kesilir. Kesilen şablonlar, renkleri önceden belirlenen camların üzerine gazlı kalemle çizilir ve camlar cam elmas ile kesilir. Bakır folyo ile tüm camların etrafı biraz ısıtılıp etraflarına bakır folyo dönülüp, yapıştırılır. Etrafı bakır folyo ile dönülen camlar, kompozisyona göre ikinci şablon içerisinde dizilip, folyo kısımlarına lehim suyu sürülerek, önce vitrayın önü sonra da arkası lehimlenir. Camların temizliği yapıldıktan sonra da işlem tamamlanır.

Kurşunlu Vitray

Ortaçağ’dan bu yana daha çok ibadethanelerde tercih edilen bu vitray tekniği; daha çok büyük ebat pencere yapımında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Kurşunlu vitray, Tiffany Vitray’dan önce kullanılan vitray çeşitidir.
Kullanılacak malzemeler: Oluklu kurşun malzemesi, 60×40 karışım lehim (%60 kalay ve %40 kurşun), 150 watt havya, lehim pastası, vitray kurşun makası, ispirtolu kalem, cam elması, kurşun bıçağı.
Uygulaması: Birebir ölçekli uygulanacak olan desen hazırlanarak, renkler belirlenir ve şablonlar vitray makası ile kesilir. Şablonlar, belirlenen renklere göre ispirtolu kalemle cam üzerlerine çizilir ve cam elması ile camlar kesilir. Kesilen camlar, ikinci kopyası olan şablonun üzerinde kurşun oluklarına geçirilerek örülür. Fazla gelen kurşun parçaları kurşun bıçağı ile kesilir. Uygulama bittikten sonra, ek yerlerine önce lehim pasta sürülür sonra da 60×40 lehimle 150 watt havya yardımıyla vitrayın önce ön yüzü daha sonra da arka yüzü lehimlenerek uygulama tamamlanmış olur.

Boyama Vitray

Diğer vitray uygulamalarına göre uygulaması daha kolay olduğundan, yapay ya da imitasyon vitray diye adlandırılmaktadır. En eski vitray boyama çalışması 9-10 yy.da yapılan Almanya’daki Lorsch Kilise’sinde mevcuttur. Boyama vitrayın en güzeli sayılan örneklerinin; St Jans Kilise’sine (16 yy.) olduğu kaynaklarda yazılmıştır. Bu vitray çeşidini diğer vitray çeşitlerinden ayıran bir özelliği de; tek parça cam üzerine yapılmasıdır. Daha çok transparan ya da mat cam boyası ile yapılan vitraylar ilgi görmektedir.

Kullanılacak malzemeler:1/1 ölçüsündeki mat cam, cam boyası, siyah kontür boyası ve 2-3 numaralı fırçalar.

Uygulaması: Birebir ölçülerle desenler hazırlanır. Uygulama yapılacak matlı cam da aynı ölçüde kesildikten sonra desenin altına matlı cam, matlı kısmı yukarıda kalacak şekilde konulur. Siyah kontür (cam boyası) kalemi ile desenin dış çizgilerinin üzerinden dikkatlice geçilir. Desenin durumuna göre seçilen fırça ile dalga ve fırça izi yapmayacak şekilde kontür boyasından dışarı taşırmadan desenin içersindeki alanlar boyanır. Cam boyasının; 2-3 saat olan kuruma süresi kısaltılmak ve kalıcılığı sağlanmak istenirse; 360° ‘de özel fırınlarda pişirilir.

Mozaik Vitray

Mozaik vitray yapımı, macunlu vitray yapımı ile hemen hemen aynıdır. Aralarındaki tek fark derz aralarının bu uygulamada boş kalmasıdır. Tamamlanan mozaik vitrayın üzerine, bire bir ölçüdeki şeffaf cam ile kapatılır. Mozaik vitrayın açık kalan camlarının, iki cam arasında kalarak kullanıcılara zarar vermemesi ve camların her türlü duruma karşı dökülüp saçılmaması içindir.

Kullanılacak malzemeler: Beyaz cam materyalleri, transparan cam vitray boyası, siyah cam vitray boyası, fırça, siyah kontur, 40*30* mat cam.

Uygulaması: Camın mat tarafına siyah konturla eskiz çizilir. İçi fırça yardımıyla transparan cam vitray boyası ile boyanır. Boyanan bölgelere camlar serpiştirilir ve kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra eskiz, siyah cam vitray boyasıyla boyanır. Bir süre daha kuruduktan sonra çerçeve yapılır.

Macunlu Vitray

Bu vitray, diğer vitraylarla aynı malzeme ve tekniklerle yapılmaktadır. Aradaki tek fark, camların arasında kalan derz boşluklarının macunlarla doldurulmasıdır.

Kullanılacak malzemeler: Yapılacak yerin ebatı kadar cam, selülozik vernik, selülozik tiner, renkli camlar, elmas, macun, ispirtolu kalem, pense ve silikon.

Uygulaması: Belirlenen desen, öncelikle eskiz olarak çizilir ve renklendirilir. Camın altına yerleştirilen eskize ve rengine göre cam alınır. Eskizin üzerinde çizilir, sonra elmas yardımı ile cam, çizilen desen yerlerine göre kesilir. Parçaların kesim işlemi bittikten sonra, renkli camlar selülozik vernikle camdaki yerlerine yapıştırılır. Yapıştırma işleminden sonra cam aralarında kalan derzler macun ile doldurulur. Kuruyan macun, selülozik tinerle silinir. Biten uygulama kullanılacağı alana yapıştırılır.

Kumlu Cam Kapı

Belirlenen desen ve motiflerin, asit yardımı ile cam yüzeyine uygulanması işlemidir. Kullanım olarak çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Ancak genel olarak, oda ve salon kapılarında, mutfak dolaplarında, duşa kabin ve ara bölmelerde kullanılmaktadır. Uygulama; 3mm, 4mm, 5mm, 6mm ve 8 mm kalınlıklarındaki camlarda yapılır. Renk olarak, beyaz, bronz ve füme renkleri uygulamada tercih edilen renklerdir.

Dekoratif Cam Kapı

Belirlenen desen ve motiflerin, asit yardımı ile cam yüzeyine uygulanması işlemidir. Kullanım olarak çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Ancak genel olarak, oda ve salon kapılarında, mutfak dolaplarında, duşa kabin ve ara bölmelerde kullanılmaktadır. Uygulama; 3mm, 4mm, 5mm, 6mm ve 8 mm kalınlıklarındaki camlarda yapılır. Renk olarak, beyaz, bronz ve füme renkleri uygulamada tercih edilen renklerdir.

RENKLER VE DOKULAR

Kullanılan renkler; şeffaf, füme, bronz, mavi, satina vb. renklerdir. Ayrıca kumlamalı, desenli ve cam yüzeylerde değişik boyalar da kullanılmaktadır.

KALİTE SINIFI

Cam, kırılganlığına rağmen, özel tekniklerle camın dayanım gücünü ve kalitesini artıran bazı uygulamalarla cam kapılarda kullanılabilecek hale getirilmektedir. Hatta öyle ki, bu uygulamalar sonucunda kurşungeçirmez özellikte olan camlar dahi imal edilebilmektedir. Bu camlar kolay kolay kırılmaz özelliklidir. Kırılsalar bile içlerinde bulunan malzemeler sayesinde dağılmadan ve küçük parçalar halinde kalırlar.

KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM

 

Normal temizlik malzemeleri ile temizlenebilme özelliğine sahip olan camların bakımları oldukça kolaydır. Ancak, cam yüzeylere çizici ve sert temizleyiciler ile müdahalede bulunulmamalıdır. Bu tür malzemeler, camın yüzeyini çizecektir. Asitli ve değişik kimyasallarla yapılan temizlik camın yüzeyinde tahrişlere sebep olacağından ötürü kullanılmamalıdır. Cam, darbelere karşı dayanımı düşük bir malzemedir. Eğer bu tarzda bir müdahale olmaz ise uzun ömürlü olarak kullanılabilir.