Aydınlatma Otomasyonu Sistemleri
TANIM
Gün ışığının yetersiz kaldığı ortamlarda görme koşullarını sağlama ve en iyi duruma getirme işlemine aydınlatma denir. Başka bir deyişle çevre ve nesnelerin en iyi şekilde görülebilmesi amacıyla gerekli aydınlık düzeyinin sağlanmasıdır. Aydınlatma otomasyon sistemleri, mekânda bulunan her tür aydınlatma armatürünün otomatik cihazlar, sensörler, alıcılar ve benzeri sistemler kullanılarak aydınlatmayı sağlama sistemidir. İlk olarak konfor uygulamalarına yönelik olarak konutlarda yapılan bu sistemlerin, enerji tasarrufu yönü daha ağır basmaktadır. Bu amaçla oluşturulan ve ülkemizin de 2007 yılında kabul ettiği yasalar ve yönetmeliklerle de sektörün gelişimini desteklemektedir.
TEKNİK ÖZELLİKLER
- Kendinden hareket detektörler,
- Bağımsız tip armatürler,
- Dış ortam ışık şiddetine göre çalışan çevre aydınlatmalar,
- Zaman rölesine bağlı olarak kontrol edilen vitrin aydınlatmaları
- Fonksiyonel otomasyon anahtarları ile kontrol,
- Uzaktan kumanda cihazları ile kontrol (RF ve IR sistemleri ) ,
- Dokunmatik panel ile merkezi kontrol, bilgisayar görüntüleme yazılım programı ile uzaktan erişim ve merkezi kontrol,
- Tele kontrol cihazı ile telefon üzerinden kontrol,
- Diğer sistemlere bağlı olarak lojik kontroller,
UYGULAMA ALANLARI
- Restoranlar
- Kafeler
- Konutlar
- Siteler
- Villalar
- Kahvehaneler
- İş merkezleri
- Spor salonları
- AVM’ler
- Kamu binaları
- Fabrikalar
- Sinemalar
ÇEŞİTLER, BOYUTLAR VE UYGULAMA ŞEKLİ:

Merkezi ve Dağıtılmış Aydınlatma Otomasyonu

Merkezi: Dağılım doğrudan panodan kablo çekilerek, linyeler (dağıtım tablosu) şeklinde yapılır. İlerde kullanımda değişiklik olmayacak mahallerde kullanılabilir. Her linye için ayrı bir enerji kablosu çekilmesi gerekir. Çevre aydınlatma, elektrik-mekanik odalar, merdiven, vb. uygulamalar en iyi örnekledir.
Dağıtılmış: Mekâna sadece bir adet enerji kablosu gelir. Armatürlere dağılım, bir bağlantı kutusundan ya da bölge kontrolör modülünden yapılır. Kablo maliyeti düşük, yenilenme ve genişletme imkânı geniştir. Açık ofisler, oda yapısı ve kullanım alanı değişebilecek alanlar, alışveriş merkezi ya da iş merkezlerinde kiralık alanlar, fabrikalar vb. uygulamalar, dağıtılmış aydınlatma otomasyonunun en iyi örneklerindendir.
RENKLER VE DOKULAR
Aydınlatma otomasyon sistemlerinde standart bir renk bulunmamaktadır.
KALİTE SINIFI
Aydınlatma otomasyon sistemlerinde kullanılan cihazlar ve tesisat malzemeleri, Türk Standartları ya da TSE tarafından kabul gören DIN ve benzeri milli standartlar, EN ve benzeri bölgesel standartlar, IEC ile ISO ve benzeri uluslararası standartlara göre yapılmalıdır.
KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM
Aydınlatma otomasyonu sistemlerinde kullanılan malzemeler minimum 2 yıl garantili olmak zorundadır. Yetkili servis ve personel tarafından periyodik olarak rutin kontrolleri yapılmalıdır.