Astar Boyası
TANIM
Boya işlemi yapılarak koruma altına alınacak yapı veya ürünün, uzun ömürlü ve güzel görünümlü olmasını sağlamak için yapılan ilk kat boya uygulamasına astar boya denir. Astar boya, uygulama zeminini sağlamlaştırır. Yağ ve pas gibi lekelerin olumsuz etkisini yok eder. Astar boya, boyanın koruyuculuğunu da arttırdığı için, uzun süreli yapıların ve ürünlerin oluşmasında yardımcı olur. Astar boya kullanımı, son kat boya kullanımında da tasarruf sağlar.
TEKNİK ÖZELLİKLER
- Koruyuculuk
- +120° dayanıklılık
- Metal malzemelerde korozyona karşı koruma
- Üzeri boyanabilir
- Hızlı kuruma
- Metal yapılarda nakliye boyası olarak kullanılabilir
- Duvarlarda su bazlı boyalardan önce yapılır
- Ahşap, metal ve yapıların iç ve dış mekânlarında uygulanabilme
- Hijyenik
UYGULAMA ALANLARI
- Oteller
- Villalar / Konutlar
- Restoranlar
- Kafeler
- Düğün salonları
- Fabrikalar
- Kamu binaları
- Bankalar
- Okullar
- Hastaneler
- Havalimanları
- Ofisler
- Sağlık merkezleri
- Fuar alanları
- Spor salonları
- İşyerleri
- AVM’ler
Ahşap ve metal, yapıların iç ve dış cephelerinde boya yapılacak her türlü yüzeyinde kullanılabilir.
ÇEŞİTLER, BOYUTLAR VE UYGULAMA ŞEKLİ:

Astar Boya

Yapıların iç ve dış cephelerinde, ahşap, metal vb. maddelerden imal edilen ürünlerin yüzeylerini renklendirerek, dış etkilere karşı koruma amacıyla yapılan; boyadan önce yüzeyi hazırlamak için yapılan boyaya astar boya denir. Yapıldığı yüzeyler açısından, ahşap, metal ve duvarlara yapılan astar boyama olarak sınıflandırılır. Boya yapılacak bir yüzeyin aşamaları vardır. Bu aşamaların ilki yüzey temizliği, ikinci ise astar boya yapımıdır. Önce astar yapılacak yüzeyin durumuna ve özelliğine bakılır. Eğer yüzey, ahşap ise pinotex, metal ise antipas astar kullanılır.
Ahşap Astar Boya

Dekoratif ve koruyucu, sentetik alkid esaslı, ahşabın dış etkilere karşı dayanımını artıran boya cinsidir. Ahşaba nüfuz ederek malzemeyi kurtlara, böceklere, güneş ışınlarına ve yağmura karşı korur, çürümesini önler. Ahşabın doğal görüntüsünü ve desenini bozmadan istenen renge dönüşmesini sağlar. Uygulama yapılacak yüzey kir ve tozdan arındırılmış, temiz ve kuru olmalıdır. Fırça, sünger, bez veya daldırma yöntemi ile eşit ve uygun miktarda uygulanabilir. Ahşap Koruyucu 2 kat olarak uygulanır. Ahşabın nem oranı %18’in altında olmalıdır. Ahşap koruyucu, ham ahşap malzemeyi doyurmak için astar kat olarak kullanılıp üzerine son kat boya tatbik edilebilir.
.
Antipas Astar Boya

İç ve dış mekânlarda kullanılan metal malzemeleri, oluşabilecek paslanmalara karşı korumak için yüzeylerine yapılan ilk kat boyadır. Su bazlı, sentetik ve selülozik içerikli olarak tüketiciye sunulur. Uygulama yapılırken ham bir yüzeye uygulanacaksa; üzerinde bulunan toz ve yabancı maddelerden dolayı temizlik yapılır ve sonrasında astar boya işlemi yapılır. Şayet uygulama yapılacak yüzey daha önce kullanılmış, boya ve pas var ise; bu yönde bir temizlik yapılarak, antipas ve astar boya kullanılarak son kat boya yapmaya hazır hale getirilir. Uygulama yöntemleri fırça, rulo ve püskürtmeli olarak yapılır.
İç ve Dış Cephe Duvar Astar Boya

Mikronize tanecikli yapısı ve güçlü bağlayıcı özelliği ile yüzeylere derinlemesine etki ederek serbest tanecikleri bağlar ve son kat boyanın yüzeye iyi tutunmasını sağlar. Ayrıca ham yüzeyin emici özelliğini azaltarak son kat boyada tasarruf sağlar. Astar boya yaparken en önemli konu, uygun astar seçimidir. Son kat boyayı uygun seçseniz dahi, yanlış astar seçimi ya da kullanımı sonucunda ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Astar gerektirmeyen boyalar olabilir ancak bu tarz boyalar, astar gibi, uygulanacak yüzeylerin kılcallarına ve dip noktalarına nüfuz edemez. Doğru astar kullanımı ile sağlam bir altyapı (temel) oluşturmuş olursunuz.
İç cephelerde, ham sıvalı yüzeylerde, eski boyalı yüzeylerde, sentetik boyalı yüzeylerde su bazlı boyaya geçişlerde, hazır macunlu yüzeylerde pigmentli geçiş astarları kullanılmalıdır.
RENKLER VE DOKULAR

KALİTE SINIFI
Metal astar boyalarda TS11651 standartları, ahşaplarda ve duvarlarda kullanılan astar boyalarda ise TS5808 standartları aranmalıdır. Bu standartları sağlayan ürünlerde, kurulun yapmış olduğu testler sonucunda boya kalitesinin hangi sınıfta olduğu belirlenir ve ürün üzerinde veya TS standart belgesi üzerinde hangi kalite ürün olduğu belirtilir.
KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM
Astar boyalar, son kat boyaların altlarında kaldıkları için bakım yapılamaz. Astar boyaların kullanım süreleri; uygulama yüzeyinde tahribat olmasına veya son kat boyanın rengini değiştirmek istediğiniz zamana kadardır.