Akıllı Ev Otomasyon Ev Sistemleri
TANIM
İnsanlar ilk zamanlardan beri barınma ve korunma ihtiyacı içinde konut yapmak zorunda kalmıştır. Bu konutların birinci görevi barınma, ikinci görevi ise korunma olmuştur. Teknolojik gelişmeler sayesinde barınma biçimleri de değişiklik göstermiştir. Bu değişiklik yöreye ve coğrafi duruma göre değişmektedir. Köylerde müstakil yaşam tercih edilirken kent yaşamında toplu konutlar tercih edilir hale gelmiştir. Her konutun ortak noktaları ise barınma ve korunmanın sağlamasıdır. Günümüzde ise birincil derecede görülen ihtiyaçlar, alt ihtiyaçların oluşmasını sağlamıştır. Bunlardan bazılarında konfor ve tasarrufa bazılarında ise güvenlik ve sağlığa önem vermiştir. Ev hayatını kolaylaştıran, güvenliği sağlayan, nano teknoloji ev otomasyonlu kontrol sistemlerine akıllı ev sistemleri denir.
TEKNİK ÖZELLİKLER
- Evin istenilen bölgesinin aydınlatma kontrolünü sağlar.
- Perdeleri ve panjurları kontrol ederek, gün ışığından maksimum faydalanmanızı sağar.
- Sensörleri ev içindeki aydınlığı otomatik olarak ayarlayarak enerji sarfiyatını önler.
- Tek düğmeyle bütün kapıları, elektrik düğmelerini ve elektrikli cihazları kapatır.
- Açık kalan kapı ve pencereler için sizi uyarır.
- Kombi, klima, fırın gibi cihazları kontrol ederek, hazır ve sıcak bir ortamı sağlar.
- Evden uzakta olduğunuz zamanlarda, düzensiz olarak perde, panjur ve ışıkları açıp kapatarak, belli aralıklarla yüksek sesle müzik çalarak siz evdeymişsiniz gibi davranır.
- Belirlediğiniz saatlerde bahçenizi sular.
UYGULAMA ALANLARI
- Restoranlar
- Kafeler
- Konutlar
- Siteler
- Villalar
- AVM’ler
ÇEŞİTLER, BOYUTLAR VE UYGULAMA ŞEKLİ:

Akıllı Ev Otomasyon Sistemleri

Yaşanılan mekânları, gelişen teknolojiler ile bütünleştirerek daha konforlu, daha güvenli ve daha keyifli bir yaşam şekline dönüştürmek kısaca akıllı ev olarak tanımlanıyor. Evlerde kullanılan birçok kumandanın karmaşası yerine görsel ekranlı bir kumanda ile tüm cihazları kontrol etme rahatlığı, akıllı ev teknolojileri için artık bir standart haline gelmiştir. Böylece, evin herhangi bir noktasından istenilen bölgenin aydınlatma kontrolü, perde-panjur kontrolü, çok bölgeli müzik ya da başka bir cihazın kullanımını, aynı kumanda üzerinde kontrol etme özgürlüğü sunulmaktadır. Bina otomasyon sistemleri; sistemde kullanılan sensörler yardımı ile önceden ayarlanan çeşitli senaryolara göre tepki vererek daha modern, konforlu ve enerji tasarrufu sağlayan ortamlar yaratılmasını sağlayan sitemlerdir.
Bina otomasyon sistemleri ile aydınlatma kontrolü, iklimlendirme kontrolü, uzaktan kontrol, uzaktan izleme, güvenlik, enerji tasarrufu ve her tür cihazın çeşitli senaryolara göre kontrolü sağlanabilmektedir. Yapılarda bulunan birçok elektronik cihaz, elektronik tesisat vb. sistemlerin tamamı tek bir sistemde toplanarak bir otomasyon sistemi oluşturmaktadır. Akıllı ev sistemleri iş yerlerinin ihtiyaçlarına göre iş yerlerine de uygulanabilmektedir. Akıllı ev sistemleri kullanarak, güvenlik, enerji tasarrufu ve konforu bir arada yaşayabilirsiniz.








Akıllı Ev Otomasyon Sistemleri

Akıllı ev sistemlerinin temelinde mikrobilgisayarlar veya bildiğimiz bilgisayar sistemleri bulunmaktadır. Akıllı evinizin bir beyni olmalıdır. Bu da bir bilgisayar olan ana kontrol ünitesidir. Bu sistemler ağ ile bağlantı kurabildikleri için, yeni bir tesisat döşeyerek yapıları kırıp dökmeye gerek yoktur. Akıllı evimizde neler yapmak istediğimizi ve hangi tesisatı, hangi cihazı bu sistemle yönlendireceğimize karar vererek bu sistemleri ana kontrol ünitesine tanıtıyoruz tabi bu cihaz ve tesisatlara sensör, detektör vb. aletleri monte ederek ana kontrol ünitesi ile bağlantı kurması sağlanır. Daha sonra bu ana kontrol ünitesi üzerinden yapılması istenen işlemler uygulama şekilleri tanımlanarak kumanda olarak kullanılacak cihazda tanıtılır. Artık binamıza yaptırmak istediğimiz işleri yaptırabiliriz. Unutmamamız gereken her ne kadar akıllı ev olarak isimlendirilse de bu sistemleri kontrol eden devreye sokan çıkartan yine bir insandır.
RENKLER VE DOKULAR
Akıllı ev otomasyon sistemlerinde standart bir renk bulunmamaktadır.
KALİTE SINIFI
Akıllı ev sistemlerinde kullanılan cihazlar ve tesisat malzemeleri, Türk Standartları ya da TSE tarafından kabul gören DIN ve benzeri milli standartlar, EN ve benzeri bölgesel standartlar, IEC ile ISO ve benzeri uluslararası standartlara uygun olmalıdır.
KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM
Akıllı ev otomasyonu sistemlerin de kullanılan malzemeler minimum 2 yıl garantili olmak zorundadır. Yetkili servis ve personel tarafından periyodik olarak rutin kontrolleri yapılmalıdır.