Ahşap Sistemler ve Kütük Evler
TANIM
Kereste, kütük ve yapısal panoları birleştirerek, duvar, döşeme ve ya çatı birleşenlerini sağlam ve hızlı bir şekilde meydana getiren sistemlere ahşap sistemler denir. Ahşap sistemlerde taşıyıcı sistemleri kereste veya kütükler; kaplamayı, tahta, OSB (katmanlar halindeki ahşap) plaklar ve kütük evlerde üst üste koyularak kullanılan kütükler sağlamaktadır. Ahşap sistemler, karkas ev sistemleri ve yığma (kütük ev) sistemleri olarak yapılmaktadır.
TEKNİK ÖZELLİKLER
- Güvenli bir sistemdir.
- Taşıyıcı sistemleri ahşaptan oluşur.
- Ahşap malzemeler yerlerine monte edildiği andan itibaren tam yükle yüklenebilir. Bu sebeple yapım süresi kısadır.
- Doğal malzemelerden üretilir.
- Geri dönüştürülebilen malzemeden imal edilir.
- Enerji tasarrufu ve yüksek izolasyon sağlar.
- Depreme karşı oldukça dayanıklıdır.
- Sökülüp yeniden kullanılabilme olanağı vardır.
UYGULAMA ALANLARI
- Prefabrik yapılarda
- Seralarda
- Villalarda
- Konutlarda
- Dağ evlerinde
- Yayla evlerinde
- Köy evlerinde
- Orman evlerinde
- Bahçe barakalarında
- Avcı kulübeleri
- Temel zemininin zayıf olduğu alanlarda
ÇEŞİTLER VE BOYUTLAR UYGULAMA ŞEKLİ:

Ahşap Karkas Sistemler

Taşıyıcı sistemleri, duvar panelleri, döşeme kirişleri ve çatı makaslarının ahşap kerestelerden meydana geldiği yapı sistemlerine ahşap karkas sistemler denir. Ahşap malzemelerle inşa edilen evlerin %70’i bu sistemler ile üretilmektedir. Gelişmiş ülkelerde hızlı ve sağlıklı olması nedeni ile konut yapımında tercih edilen sistemlerin başında gelir. Çok sıcak ve çok soğuk ülkelerde bile yalıtım özelliğinin yüksek olması; bir insan gibi nefes alıp vermesi nedeniyle yapımından asla vazgeçilmeyen bir sistemdir.
Kütük Ev

Genel anlamıyla ahşap ev sistemleri olarak adlandırılan bu sistemler; kütük ev, ağaç ev, tomruk ev, kalas ev ya da ahşap panel ev, ahşap karkas ev gibi adlandırılarak özel bir tanımlamaya dönüşür. Bu ayırımda asıl önemli nokta yapının sistemidir. Ahşap ev sistemlerinden biri olan kütük ev aslında bir yığma sistem denilen; kütük, tomruk ya da kalasların üst üste yığılmasıyla duvarların oluşturulduğu sistemlere verilen isimdir. Kolon ve kiriş olmayan bu sistemde taşıyıcı görevini duvarlar yapmaktadır. Duvar malzemesi olarak kullanılan her bir kütük, üzerine gelen yükü alttaki elemana iletir. Kâgir ya da çantı (ev yapımı için biçilmiş odun ya da çivi çakılmadan yapılan ev) sistem olarak da adlandırılan bu sistemde, ekstra izolasyona ihtiyaç duyulmaz. Yüksek ısı yalıtma özelliği sayesinde 9 – 10 cm duvar kalınlığında bile çok soğuk iklimlerde uygulanabilmektedir.
RENKLER VE DOKULAR
Ahşap ev sistemleri ve kütük evlerde renk, genel olarak ahşabın kendi doğal rengidir. Karkas ev sistemlerinde kaplama üzerine yapılan işlemler sonrası isteğe göre boyama yapılabilmektedir. Kütük ev denilen yığma sistemlerde ise ahşabın doğal rengi ve dokusu korunarak dış etkilere karşı koruma ve cilalama işlemi yapılarak kullanılmaktadır.
KALİTE SINIFLARI
Ahşap sistemler ve kütük evlerde kullanılan ahşap malzemeler, Türk Standartları Enstitüsünün TS EN 408+A1standardına, yalıtım malzemesi TS EN 13163:2012+A2 standardına, taşıyıcı sistemlerin ise, TS EN 14081-1 standartlarına uygun olarak hazırlanması gerekmektedir.
KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM
Ahşap yapıların ekonomik kullanım süreleri 70 ila 120 yıl arasındadır. 2 – 3 yılda bir ahşabın bakımını yaptırdığınız takdirde ahşabın ömrü en az 100 yıl civarında olacaktır. Bu nedenle bakımları periyodik olarak yaptırmak ve ahşaba zarar verebilecek olan canlılara karşı da önlem almak gerekmektedir.