Ahşap Duvar Kaplama

Ahşap Kaplama

TANIM

Masif ahşap ya da sıkıştırılmış liflerden üretilen malzemelerin, estetik, akustik ve izolasyon amaçlı paneller ya da levhalar halinde, yapılarımızın duvarlarına uygulanan sistemlerdir. Çivi ya da vidalarla monte edilebildiği gibi rijit bir yapı elde edebilmek için de yapıştırıcılar kullanılabilir.

TEKNİK ÖZELLİKLER

  • Estetiktir
  • Sağlıklıdır
  • Akustik
  • Psikolojik
  • Koruma
  • Yapıya değer kazandırır

UYGULAMA ALANLARI

  • Konut
  • Otel
  • Ofis
  • Kafe
  • Restoranların iç ve dış duvarları
  • Salon
  • Çalışma odası
  • Antreler
  • Resmî ve özel kuruluşların makam odaları dekorasyonu
  • Lokanta ve pastane gibi yerler
  • Akustik özellik gerektiren sinema, tiyatro ve konser salonu gibi yerler
  • Büro, ofis gibi özel çalışma alanları

ÇEŞİTLER, BOYUTLAR VE UYGULAMA ŞEKLİ:

Ahşap Kaplama Lambiri

İç mekânda, doğrudan ahşap düşey tesviye elemanlarının üzerine uygulanan kaplamalı panellerden oluşur. Kâgıt veya betonarme duvarlarda tesviye elemanları kullanılmalıdır. Panellerin montajında çivi ve vida kullanılabileceği gibi, rijit bir yapı elde etmek istenirse yapıştırıcı da kullanılabilir. Lambirilerin, 2-3cm et kalınlığı, 8 – 10 cm genişlik ve boy olarak da 500cm’e kadar üretimi yapılır. İç mekân lambri uygulamalarında dolu ahşap plakalar da kullanılabilir. Plakaların kenarları küt kesimli, zıvana-lambalı veya bindirmeli olabilir. Ahşap lambiriler yapıldıkları boylara göre üçe ayrılır.
Kısa boy lambiri: 80cm ila 100cm arasında pencere altları veya kapı kolu seviyesi altında yapılırlar. Evdeki eşyaların duvarlara zarar vermesini engeller.
Orta boy lambiri: 200cm ile 230cm arasında pencere ve kapının üst kısımlarına kadar yapılırlar. Bürolar, okuma salonları vb. yerlerde uygulanırlar.
Tam boy lambiri: Tabandan tavana kadar yapılırlar. Estetik görünüm ve akustik ortam istenilen mekânlarda uygulanırlar.

Dar Tabla Görünümlü Kaplamalar

Geniş Tabla Görünümlü Kaplamalar

Çerçeve Tabla Görünümlü Kaplamalar

Çıta Görünümlü Kaplamalar

Dar tabla görünümlü kaplamalar:5 ile 15cm genişliğinde yapılır. Yapıları geniş ve büyük gösterdiği için, küçük ve alçak yapılarda tercih edilir.

Geniş tabla görünümlü kaplamalar: Geniş ve yüksek yapılarda, yapıyı biraz küçük göstermesi için kullanılır. Yonga levha, verzalit, mdf ve suntalam gibi malzemelerden yapılır.

Çerçeve tabla görünümlü kaplamalar: Çerçeve şeklinde hazırlanan panoların ortasına mdf, yonga levha, kontrplak veya masif geçirilerek ana pano hazırlanır. Çerçevenin ortası mdf veya masif ise, orta levha işlenerek yüzeye fuga açılabilir ya da göbek yapılabilir. Hazırlanan panolar düz veya şaşırtmalı olarak döşenir.

Çıta görünümlü duvar kaplamaları: Dar masif çıtaları değerlendirerek dekoratif bir yüzey elde edilmesidir.

Çıtaların duvara montajı zor ve zaman alacağından çıtalar, bir levha üzerine bağlanıp bu levha duvara bağlanabilir

Ahşap Karo ve Mozail Kaplama

Kullanıldığı ortamda birbirinden farklı renk, model ve desenler ile mükemmel ortamlar yaratır. Mozaik ahşap, bulunduğu yerin iç ve dış mekânı fark etmeksizin, her türlü hava şartlarına dayanıklılığı ve renk değiştirmeyen özelliği sayesinde otellerin  sauna-hamam girişlerinde dekoratif olarak da kullanılmaktadır. File işlemi ve UV cilalama işlemleri yapılan ahşap mozaikler, 300x300mm ve 8 – 18mm ortalama ebatlarda üretilerek montaja hazır hale getirilirler. Ahşap karo kaplamalar, üç boyutlu, eskitme, şaşırtmalı vb. şekillerde imal edilerek de kullanılabilir.

Masif Ahşap Panel Kaplama

Masif ahşap, ağacın en doğal halidir. Endüstriyel olarak kullanılabilir şeklidir. Hiçbir yan ürün kullanılmadan, tomruk halindeki ağacın biçilerek, enine ya da boyuna birleştirmek ve tabakalar haline getirmek suretiyle elde edilir. Ağacın panel hali sadece ambalajıdır. Buhar odalarında yumuşatılan tomruklar; gerekli ölçülerde soyulup kesilirler. Bu ahşap levhalar daha sonra fırınlarda kurutularak kullanıma hazır hale getirilir. Kullanıma hazır bu panel levhalar, estetik ve yalıtım amacı ile yapılarımızın duvarlarına monte edilir.

RENK/DOKU

Lif örüntüsü kesilmiş bir ahşap yüzeyde yaş halkaları, budaklar, urlar, ışınsal çatlaklar ve ağacın gelişimine ilişkin diğer özelliklerin birlikte ortaya çıkardığı doğal örüntüdür. Ahşap kaplamanın kesilme şekline bağlı olarak değişik örüntüler malzemenin dokusunu oluşturur. Ağacın doğal halini kullandığınız zaman, renkleri de doğada olduğu gibi olacaktır. Ancak bu doğallığı koruyabilmek için bazı kimyasallar ve parlatıcılar kullanıldığı zaman daha parlak ve tonlu renkler ortaya çıkmaktadır. İşlem görmüş ağaçlarda ise ahşap doku ve desenlerinin hepsi ve doğal renklerinin tüm tonları uygulanabilmektedir.

KALİTE SINIFI

Kalite sınıflandırması, Ekstra, 1. Sınıf, 2. Sınıf şeklinde yapılabilmektedir. Ancak daha çok kullanılan tabirler şunlardır.

  • Üstün kalite sınıfı: Çok az miktarda küçük urlara, budaklara ve fark edilmeyen renk değişimleri bulunan malzemeler.
  • İyi kalite sınıfı: Yüzeylerde uyum aranmaması ve keskin renk ayrımlarına izin verilmemesi dışında üstün kalite sınıfına yakın özelliktedir.
  • Sağlam kalite sınıfı: Gözle görülür kusurlar içermeyen, fakat çatlaklar, renkte bozulmalar ve renk değişimleri gösteren, ayrıca küçük, sağlam ve sıkı budaklara sahip olan düzgün yüzeyli malzemelerden oluşur.
  • Hizmet sınıfı: Renk bozulmalarına, çatlaklara, renk değişimlerine, sıkı budaklara, küçük budak deliklerinin bulunduğu malzemedir.
  • Arka kaplama sınıfı: Büyük kusurlu ancak kullanılan panelin mukavemetini ve dayanıklılığını etkilemeyen malzemelerdir.

KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM

Ahşap duvar kaplamalarının görünümünü koruması için düzenli bakıma ve temizliğe ihtiyacı vardır. Ahşap kaplamaların temizliklerini yaparken, önce yumuşak bir bez veya başka bir araçla zeminin tozu alınmalıdır. Daha sonra ahşap malzemeler için özel üretilmiş ve cilaya zarar vermeyen temizlik malzemeleri kullanılarak hafif nemli bir bezle silinmelidir. Ahşabın zarar görmemesi için, bezi ovalamadan ve zemini çizebilecek materyaller kullanmadan yapılmalıdır. Temizlik işlemi bittikten sonra ahşabı cilalamak için iyice kontrol ederek bütün lekelerin çıktığından ve ahşap malzemenin tamamen kuruduğundan emin olun. Cilalama işlemi yaparken koruyucu maske kullanmayı ve mekânı havalandırmayı unutmayın. Ahşap Duvar Kaplama ürünleri, bakımları yapıldığı müddetçe dayanıklı ve uzun ömürlüdür.