Yapısal Su Yalıtımı

Yapısal Su Yalıtımı

TANIM

Yapıların, uzun ömürlü, konforlu ve sağlıklı olması; ancak doğru şekilde tasarlanarak inşa edilmesi ve yapıya zarar veren dış etkilere karşı korunması ile mümkündür. Yapılara etki eden en önemli faktörlerden biri de sudur. Yapılar; yağmur, kar gibi yağışlar, toprak tarafından emilen yağış veya kullanma suları, yapının üzerine inşa edildiği zemindeki basınçlı veya basınçsız yeraltı suları gibi nedenlerle suya maruz kalırlar. Suyun, yukarıda sayılan yollarla yapıyı ve konforu tehdit etmesi engellenemez fakat yapılara suyun girmesi önlenebilir. Yapıların, her yönden gelebilecek suya veya neme karşı korunmaları için, yapı kabuğunun yüzeyinde yapılan işlemlere “su yalıtımı” denir.

TEKNİK ÖZELLİKLER

  • Su basıncına,
  • Zeminin yapısına,
  • Yapıdan beklenen hareketlere,
  • Ürünün üzerine binecek olan olası yüklere,
  • İklim koşullarına ve diğer detaylara karşı dayanıklıdır.

UYGULAMA ALANLARI

  • Toprak ile temas eden duvarlar
  • Temele ve zemine oturan döşemeler
  • Duvarlar
  • Balkon, teras ve çatılar
  • Banyo, tuvalet, mutfak gibi ıslak zeminli yerler

ÇEŞİTLER, BOYUTLAR VE UYGULAMA ŞEKLİ:

Yapısal su yalıtımı; ıslak zeminlerde yalıtım ve teras ve çatılarda yalıtım olarak iki grupta incelenebilir

Islak Zeminlerde Yalıtım

Tuvalet, banyo, mutfak, balkon vb. alanlar ıslak zeminli alanlardır. Bu alanlar, yalıtımın en zor olduğu alanlardır.  Otel, AVM, iş merkezi gibi hizmette ara verilmeyen yapılardaki ıslak hacimli bölgelerin yalıtımlarının hatasız bir şekilde yapılması çok büyük önem arz etmektedir. Bunun yanında, konutlarda da bu yalıtımın yapılması gerekli konforun yakalanabilmesi adına elzem bir durumdur. Islak hacimli alanların yalıtımı genellikle elastomerik reçine ile yapılmaktadır. Fırça veya rulo yardımıyla yüzeylere sürülen bu madde, kısa sürede kuruduktan

Teras ve Çatılarda Yalıtım

Yapıların su yalıtımı sağlamaktaki en önemli bölge kuşkusuz çatılardır. Çatılarda su yalıtımı yapmanın temel amacı, yapılardaki dayanıklılığı ve çatı kalitesini uzun yıllar muhafaza edebilmektir. Teraslar ise dış etkilere daha açık olduğundan, su yalıtımını %100 olarak sağlayabilmek adına; serme ve sürme esaslı olan, ek yeri olmayan, su geçirimsiz malzemeleri kullanmak gereklidir.

Su yalıtımında kullanılan malzemeler;

Membran Çatı Yalıtımı

Suya karşı çok dayanıklı olması ve alt alana sızdırmaması dolayısıyla; suyun temas ettiği alanlarda kullanımı oldukça fazladır. Çatı, teras, balkon gibi suya çok fazla maruz kalan yerlerin bu malzemeye ihtiyacı oldukça fazladır.

Ekstrüde Polistren (XPS)

Basınca karşı dayanımı yüksek, bünyesine su almayan, nemden etkilenmeyen bir ısı yalıtım malzemesidir. Homojen bir hücre yapısına sahiptir. Polistren hammaddesinden ekstrüzyon yoluyla üretilmektedir.  Basma dayanımı yüksektir. Kullanılacak olan yere ve amaca göre farklı boyutlarda; değişik kenar ve yüzey şekillerinde levha olarak üretilmesi mümkündür.

Çatı Su Yalıtım Örtüleri

Plastik esaslı örtülerdir. Üretici firmaların geliştirdikleri formülasyonlara göre çeşitli tipleri bulunmaktadır. Bitümlü Örtüler ve Sentetik Örtüler, bazı plastik esaslı örtülere örnektir.

Çimento Esaslı Malzemeler

Çimento, kalker taşının ve kilin fırınlarda 1400-1600 °C sıcaklıkta pişirilmesiyle elde edilen klink adlı maddenin öğütülmesiyle üretilmektedir. Çimento, yapısında ana hammadde olarak kalker, marn(kireçtaşı-kil karışımı) ve kil bulundurur.  Belli başlı çimento türleri şunlardır;

  • Portland çimentosu
  • Yüksek fırın cürüf çimentosu
  • Traslı çimentolar
  • Katkılı çimentolar

Çimento beton yüzeylere iyi tutunması sebebiyle, su yalıtım malzemesi olarak, su yalıtımında

Poliüretan Çatı Yalıtımı

Özel donanımlı makine ve iki bileşenli poliüretan malzemenin, hortum yardımıyla uygulama alanına taşınarak, yüksek basınçlı özel sprey tabancası ile yüzeye püskürtmek suretiyle uygulanarak yapılan su yalıtım malzemesidir. UV ışınlarına dayanıklı, yüksek esneme kabiliyetine sahip, koku yapmayan, çürümeyen, uzun ömürlü ve çevre dostu bir malzemedir.

Akrilik Esaslı Malzemeler

Sentez yoluyla elde edilen plastik, reçine ve yağların genel adıdır. Renk, saydamlık ve sertlik gibi özelliklerde akrilikler üretmek mümkündür. Akrilikler su ile inceltilebildiği için tercih edilmektedir. Su yalıtımının yanında tekstil sanayisinde de geniş bir kullanım alanı mevcuttur. Şeffaflığı nedeniyle uygulama kolaylığı sağlamaktadır. UV ışınlarına dayanıklı olan ve olmayan tipleri vardır. Islak hacimli yerlerde, teras ve çatı gibi yerlerde kullanılabilir.

Bitüm Esaslı Malzemeler

Bir hidrokarbon bileşiği olan bitüm, doğada katı veya sıvı halde bulunabildiği gibi, günümüzde ham petrolden de elde edilmektedir. Suya dayanıklı olduğu ve yalıtım özelliği olduğu için su yalıtım malzemesi olarak kullanılmaktadır. Bitümün doğal ya da yapay mineral maddeleri ile karışımına asfalt denir. Bazı bitümlü madde çeşitleri şunlardır;

  • Doğal asfaltlar: Göl asfaltları, kum asfaltları, kaya asfaltları
  • Petrol asfaltlar: Asfalt bazlı, parafin bazlı, asfalt parafin bazlı

Katranlar

RENKLER VE DOKULAR

Su yalıtım uygulamalarında belirgin bir renk kartelâsı bulunmamaktadır.

KALİTE SINIFI

Yalıtım sistemlerinin kalitesi; üretilen malzemenin kalitesine, malzeme ömrüne ve dayanıklılığına bağlıdır. Ayrıca ürünler, TS EN 11758-1, TS EN 13707, TS EN 13969 standartlarına bağlıdır.

KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM

Su yalıtım malzemeleri; kullanım amacı ve uygulanacak bölgeye göre; ortamdaki su basıncına, zeminin yapısına, yapıdan beklenen hareketlere, ürünün üzerine gelecek olası yüklere, iklim koşullarına ve yapıdaki detaylara göre seçilmelidir. Ayrıca düzenli olarak bakımlarının yaptırılması gereklidir.