Mutfak Tezgahları

Mutfak Tezgahı

TANIM

Mutfaklarımızda; kesme, doğrama, yıkama ve servis gibi çeşitli eylemleri üzerinde gerçekleştirdiğimiz yapı elemanına mutfak tezgâhı denir. Mutfak tezgâhları; ahşap, PVC, metal ve doğal taşlardan meydana gelen malzemelerden imal edilir. Mutfak tezgâhını üç ana kısma ayırabiliriz; pişirici ile evye arasındaki tezgâh (hazırlama eylemi için), pişirme biriminin diğer tarafındaki tezgâh (servise hazırlık ve servis amaçlı) ve evyenin diğer yanındaki tezgâh (bulaşık yıkama ve temizleme amaçlı).

TEKNİK ÖZELLİKLER

  • Sudan etkilenmeyen malzemelerden üretilir.
  • Sağlığa zararlı madde ve kimyasallar kullanılmaz.
  • Mikrop barındırmayan malzemeler kullanılır.
  • Eklemeli veya tek parça olarak üretilebilir.
  • Tezgâhınız zarar görürse tamiri veya yenilemesi yapılabilir.
  • Geri dönüşümlü ürünlerden üretilebilir.
  • Mutfak alt mobilyalarının üzerine kurulur.
  • Kullanılan malzemenin türüne göre mutfak alt ve üst mobilyalarının arasında kalan yerlere de uygulanabilir.
  • Üç kısım olarak (hazırlık, servis ve temizlik) üretilir.

UYGULAMA ALANLARI

  • Konutlar
  • Restoranlar
  • Kafeler
  • Lokantalar
  • Yemekhaneler
  • Düğün salonları
  • Kamu binaları
  • Ofisler
  • Villalar
  • İş merkezleri
  • Oteller
  • Hastaneler
  • Okullar

Çeşitler Ve Boyutlar Uygulama Şekli : 

Seramik Fayans Mutfak Tezgahları

Seramik veya fayansların, mutfak mobilyaları üzerlerindeki düz zeminlere yapıştırıcılar aracılığı ile uygulanma şeklidir. Orta bir bütçeyle yapılan mutfaklarda uygulanır. Biraz eskide kalmış bir tezgâh türüdür. Birçok renk seçeneği bulunan bu sistemler, ısıya karşı dayanıklıdır, bu nedenle de üzerine sıcak malzemelerin konulmasında bir sakınca yoktur. Bu sistemler, tek parça bir malzeme olmadığından dolayı fayanslar arasındaki dolgu malzemesi zamanla eriyebilir ve hoş olmayan görüntüler oluşabilir. Seramik fayans mutfak tezgâhlarının uygulandığı alanlarda genel olarak tezgâh araları da aynı model seramik – fayans ile kaplanır.

Doğal Taş Tezgah

Mutfak alanının, U harfi oluşturacak şekilde mutfak mobilyaları ile çevrilmesidir. Genellikle büyük (8 m² üzeri ) alanlı ve Amerikan tipi mutfaklarda uygulanır. Çok fazla çalışma hacmi ve mutfak mobilyası ihtiva eder. L tipi mutfaklarda olduğu gibi tezgâh alt ve üst dolaplardaki köşelerde kullanım alanı sıkıntısı çıktığı için özel çözüm ister. Bu sıkıntı döner dolap sistemleri ile çözümlenebilir.

Beton Mutfak Tezgahları

Su bağlayıcı madde ve dolgu maddelerinin karıştırılarak bir kalıba dökülmesi ile oluşturulur. Betan tezgâhların bağlayıcı maddesi çimentodur. Dolgu malzemesi olarak kum, çakıl ve taş benzeri malzemeler kullanılabilir. Beton tezgâhlar, önceden bir kalıp yardımıyla hazırlanıp mutfağa yerleştirilebileceği gibi; doğrudan mutfak dolaplarının üzerine yerinde döküm de yapılabilir. Beton mutfak tezgâhları oldukça sağlam ve ısıya dayanıklıdır. İstenilen şekle, renge ve dokuya girebilir. Beton mutfak tezgâhları ağır olduğundan dolayı, mutfak mobilyalarından iyi bir desteğe ihtiyaçları vardır. Ayrıca, limon suyu gibi asidik materyaller yüzünden iz kalabilir ya da zarar görebilir. Yerinde döküm yapılabildiği için mekânların isteklerine uygun estetik görünümde çözümler uygulanabilmektedir.

Mermerit Tezgah

Ana hammaddesi mermer tozu ve polyesterdir. Ayrıca içerisine eklenebilecek renk pastaları, ayırıcı ve jelkot gibi ek malzemelerle çeşitlendirilebilir. Mermerit mutfak tezgâhları, arka tarafı kalın, ön dudağı ve evye kısmı tek parça olduğundan; mutfak mobilyalarının sıvıdan dolayı zarar görmesini, açılmasını ve şişmesini önler. Mermerit üzerine dökülen asit, yağ, yoğurt suyu, kola, çay, limon suyu ve asitli temizleyiciler gibi dış etkenlerden etkilenmez. Sıvıları kesinlikle emmez. Yüzeyinde gözeneksiz olduğundan leke oluşturmaz; kir, bakteri ve mikrop oluşumuna izin vermez. İsteğe bağlı olarak mutfak tezgâhı ve tezgâh arası tek parça olarak imal edilebilir.

Kompozit Mutfak Tezgahı

Cam ve porselenin hammaddeleri ile kuvarsın sofistike bir karışımıdır. Ultra sıkıştırma teknolojisi ile üretilmiştir. İnce yapısına rağmen oldukça dayanıklıdır. Bu yapısı sayesinde mutfaklarda, banyolarda, zeminde, yüzeylerde ve özellikle de yoğun kullanılan zeminlerde rahatlıkla kullanılır. Dış etkenlerden etkilenmeyen yapısı sayesinde dış mekânlarda, açık hava restoranlarında ya da teras gibi alanlarda kullanılabilir. Tek parça olarak uygulanır. Yüksek aşınma, yüksek ısı dayanımı, yüksek çizilme dayanımı ve UV ışınlara karşı dayanımı üstün özelliklerinden bazılarıdır.

Kuvars Tezgah

Granite alternatif oluşturabilecek bir yapıya sahiptir. Sanayide işlenen taşlar küçük kuvars parçalarına dönüştürülerek, yüksek ısıda bir araya getirilip sıkıştırılarak, kuvars tezgâhlar oluşturulur. Oldukça dayanıklı ve hoş görüntülü bir malzemedir. Granite göre çok daha fazla renk seçeneğine sahip olduğu söylenebilir. Leke tutmaz ve asitten etkilenmez özelliktedir. Ancak yine de birçok malzemeye kıyasla pahalı bir seçenek olduğu belirtilmelidir. Çizilmelere karşı dayanıklı ve sağlam bir yapıdadır. Kuvars tezgâhlar, tıpkı doğal taş tezgâhlar gibi yüksek asitli maddelerden ve kimyasallardan olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle dikkatli ve özenli bir kullanım gerektirir.

Çelik Tezgah

İçinde belirli miktarda krom ve nikel bulunan ve pas tutmayan bir malzemedir. Daha çok endüstriyel bir görünüme sahiptir. Paslanmaz çelik tezgâhlar aşınmaya ve ısıya karşı dayanıklıdır. Pahalı bir seçenek olmasına rağmen oldukça uzun ömürlüdür ve sızdırmazlık özelliğine sahiptir. Çökme problemi yaşanabileceği için tedbir alınmalıdır. Metalin yansıtıcı özelli sayesinde renk ve ışığın algılanmasını sağlayarak mutfağı olduğundan daha aydınlık gösterir

Masif Ahşap veya Doğrama Mutfak Tezgahları

Şıklık, doğallık ve sağlık konusunda en iyi tercih; ahşap malzemeden yapılan tezgâhlardır. Doğaya olan hayranlığımızın ve ağaca olan güvenimizin bir sonucu olan ahşap dekorasyon tutkusu kendini mutfak tezgâhlarında da gösterir. Ahşap tezgâhların, sağlam, kullanışlı ve doğal olması gibi avantajları da vardır ancak en büyük avantajı eskise bile şık görüntüsünden bir şey kaybetmeyecek olmasıdır. Ahşap malzeme çizilse, yıpransa, eskise ve hatta solsa bile hala şık ve özel görünmeye devam edecektir. Ahşap malzeme, kolay bir şekilde yapılan bakım zımpara ve cila ile yepyeni bir yapı kazanmaktadır. Bu nedenle uzun zaman kullanılabilecek bir yapıya sahiptir. Ahşap tezgâhların imalatında standart üretimler göze çarpmaktadır. Bu standart ölçüler;
Kalınlık: 40 mm
Genişlik: 640 mm, 960 mm ve 1280 mm
Uzunluklar: 1000 mm, 1500 mm, 2000 mm, 2500 mm, 3000 mm ve 4000 mm olarak imal edilirler.
İsteğe bağlı olarak proje işlerinde özel ölçüler ve daha ince ölçeklerde üretilir.

Akrilik Mutfak Tezgahları

Reçine, plastik, epoksi ve sıkıştırılmış cam gibi bir çok maddenin özel oranlarda birbiriyle karıştırılması ile elde edilen akrilik malzemelerden üretilir. Akrilik, dayanıklı ve homojen yüzey malzemelerden biri olarak karşımıza çıkar. Mutfak tezgahlarında kullanılan akrilik, aynı zamanda tezgah ve üst dolapların arasında kalan duvar olan arkalık panelde ve evyelerde de kullanılır.

Katı Reçine Bazlı Akrilik Mutfak Tezgahları: Mutfak tezgahlarında en çok kullanılan türdür. Sert yüzey renk pigmentleri eklenmiş akrilik reçineden üretilmektedir.

Arkadan Aydınlatmalı Reçine Bazlı Akrilik Mutfak Tezgahı: Mutfak tezgahı türünde, yüzeye gömülmüş LED aydınlatmalar mevcuttur. Tezgah altından aydınlatma  sistemleri de kullanılabilmektedir.

Gömme Akrilik Mutfak Tezgahları: Geri dönüşümlü cam ya da kullanılmış seramik-porselen parçaları küçük parçalara ufalanarak reçine içine katılır ve tezgah bu şekilde oluşturulur.

Mineralleştirilmiş Akrilik Tezgahlar: Ufalanmış quartz gibi farklı madenlerin reçineye karıştırılması sonucu elde edilir. Doğal taş gibi görünebilir ancak akrilik yüzeylerin avantajına da sahiptir.

Granit Karışımlı Akrilik Mutfak Tezgahları: Karışımında %95 oranında granit, %5 oranında reçine kullanılır. Reçine, granit yüzeye dayanıklılık katar.

Cam Tezgah

Alternatif ve dekoratif bir seçenek olarak oldukça dikkat çekici bir diğer seçenek de cam mutfak tezgâhlarıdır. Modern ve derin bir görüntüyü mutfağınıza taşımaya aday bir üründür. Isıya oldukça dayanıklı olan bu malzemeler, aynı zamanda temizlenmesi en kolay malzemelerdir. Bu kadar güzel ve estetik bir malzeme olan cam tezgâhların, çizilme ve parmak izi bırakma gibi can sıkan özellikleri de vardır.

RENKLER VE DOKULAR

  • Mavi
  • Yeşil
  • Füme
  • Şeffaf
  • Gri
  • Beyaz
  • Sarı
  • Kahverengi
  • Siyah
  • Bordo
  • Kırmızı
  • Türkuaz

KALİTE SINIFI

Doğal taş tezgâh kalite sınıfları:

A kalite: Çok az doğal çatlak ve kusurları olan, düzgün çalışma kalitesine sahip taşlar.

B kalite: Yüzeylerindeki hafif kusurlar bir miktar dolgu ve epoksi ile kullanılırlar.

C kalite: Çok sayıda doğal kusur, damar, çatlak ve çizgileri bulunan ve bu çizgileri reçine ya da çimento dolgu, epoksi veya yapıştırıcılardan bir veya bir kaçının uygulandığı taşlardır.

D kalite: Doğal hataların en yüksek seviyede olduğu ve çalışma zorluğu olan taşlardır. Reçine, çimento dolgu, epoksi ya da yapıştırma yöntemlerinin en fazla kullanıldığı gruptur. Dekoratif amaçlı kullanılan renkli mermerler bu sınıftadır.

Seramik ve fayanslar:

  1. Kalite (tamamıyla kusursuz ürün),
  2. Kalite Standart (çok ufak, küçük, önemsiz kusurlardır),
  3. Kalite Deneme (küçük baskı hatalı ya da milimetrik kırıklar),
  4. Kalite Iskarta (denemeye göre biraz daha büyük hatalar) olarak adlandırılır.

Ahşap malzemeler:

Kalite sınıflandırması, Ekstra, 1. Sınıf, 2. Sınıf şeklinde yapılabilmektedir. Ancak daha çok kullanılan tabirler şunlardır.

Üstün kalite sınıfı: Çok az miktarda küçük urlara, budaklara ve fark edilmeyen renk değişimleri bulunan malzemeler.

İyi kalite sınıfı: Yüzeylerde uyum aranmaması ve keskin renk ayrımlarına izin verilmemesi dışında üstün kalite sınıfına yakın özelliktedir.

Sağlam kalite sınıfı: Gözle görülür kusurlar içermeyen, fakat çatlaklar, renkte bozulmalar ve renk değişimleri gösteren, ayrıca küçük, sağlam ve sıkı budaklara sahip olan düzgün yüzeyli malzemelerden oluşur

KULLANIM SÜRESİ VE BAKIM

Mutfak tezgâhlarının kullanım süreleri, kullanılan malzemeye göre değişmektedir. Çok kısa ömrü olan da vardır çok uzun ömürlü olanları da. Ancak bunların hepsinin ortak noktası, bakım ve temizliğinin hemen hemen hepsinde büyük önem arz etmesidir. Şayet temizliği ve bakımı yapılırsa ömrü kısa denilen malzeme bile yıllarca kullanılabilir. Ahşap, beton ve paslanmaz çelik malzemeden yapılan tezgâhların, kimyasallara karşı dayanımı oldukça düşüktür. Bu yüzden temizlik sırasında dikkate alınmalıdır. Doğal taşlar, seramik – fayans ve cam gibi malzemelerden yapılan tezgâhlar ise çizilmelere karşı oldukça hassastır. Bu yüzden tanecikli temizlik malzemeleri ile temizlik yapılmamalı ve eğer zorunlu haller var ise oldukça dikkat edilmelidir. Mutfak tezgâhlarının ortalama kullanım süreleri 10 ila 20 yıl arasında değişebilmektedir.